От Карибите до Фатово – германка избра живот в родопско село с 10 души

Вижте историята на Фредерике Плацдаш
Обновена: 6 юли 2020 19:22 | 6 юли 2020 19:00, Александър Попов
117

 
 
Непосредствено преди и след извънредното положение в България Фредерике Плацдаш претърпя две успешни операции за подмяна на тазобедрени стави в Пловдив.
 
Фредерике е етнолог, но вече е пенсионерка. Избрала е България за свой втори дом.
 
"Много ми харесва страната, природата. Живея в едно село в Родопите, с хубав изглед. Имам много добри приятели тук, те ми помогнаха да купя къща. С моята пенсия не мога да живея в Германия", признава Плацдаш.
 
В България живеят вече хиляди германци. Много от тях са се заселили край Черно море.
 
Фредерике обаче е избрала село Фатово в Източните Родопи, недалеч от Смолян. В него има десетина постоянни жители. Пътят до селото е неподдържан, обществен транспорт няма. Магазинът във Фатово също няма, веднъж седмично се доставят продукти.
 
Има обаче тишина, чист въздух, панорама и четир сезона.
 
"Преди живеех на Карибите, в Гваделупа. Там провеждах проучвания за културата и написах книга по темата. Аз съм етнолог, но за да се издържам се налагаше да давам уроци по пиано. В един момент реших, че вече не искам да работя и да се пенсионирам. И го направих преди две години. Но с малката си пенсия не можех да живея в Германия", разказва Фредерике.
 
Днес тя е ремонтирала каменната си къща, която предлага всички модерни условия. Голямата й страст е градината, в която отглежда Рабаба (ревен). В двора си има още лешници, ягоди, цариградско грозде.
 
Преди здравословните проблеми тя обичала и безкрайните разходки с кучето Кира в планита. Тук във Фатово я заварва и пандемията, изплашила целия свят.
 
"Радвам се, че в този период в България. Мерките бяха много добри. В началото синът ми и сестра ми имаха проблеми в Германия заради неодтатъчните мерки срещу вируса. Сестра ми е учиталка, над 60, и имаше контакти с деца, защото училищата още не бяха затворени. А тук всичко бе затворено", добавя пенсионерката.
 
Фредерике не се чувства откъсната от света. По-рано е пътувала с автомобила си до Пловдив и София за концерти. На морето се е сприятелила с цигуларя Георги Калайджиев и германската му партньорка Мария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Малката подробност изпусната в коментара е , че в селото има работещ дом за стари хора, съответно постоянно лекар и зъболекар. И тъй като е близо до единствения голям град в района, има и къде да си напазаруваш. Та не е зле. Още повече с немска пенсия
92
0
 
1
 
! Отговори
Фато Родопски преди 3 години
Ох,горките немци!И те са без пенсии...добре,че поне на село става...
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Син калпакпо същата тази причина по която и тази германка избяга от Берлин
90
0
 
7
 
! Отговори
Глад преди 3 години
Няма нищо по хубаво от това германците и други пенсионери да се заселват в България. Лошо е това, че младежта и поколението българи, които трябва да раждат и създават семейства тук бягат от страната и раждат деца за чужди държави , защото еничарския -политически ръководен трансформиран, феодално административен корпус така го реши.
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България - старческият дом на Европа
88
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Да е жива и здрава!
87
1
 
8
 
! Отговори
запада преди 3 години
Това беше нашата мечта и стига сме ревали за СССР!
86
2
 
4
 
! Отговори
запада преди 3 години
Това беше нашата мечта и стига сме ревали за СССР!
85
1
 
15
 
! Отговори
през соца преди 3 години
До БългаринКак през соца нито една германка не остана да живее в Бэлгария като беше хубаво!
84
2
 
10
 
! Отговори
Син калпак преди 3 години
Вярно бе, защо не отиват да живеят в прекрасната Русия ;)Ама то и руснаците бягат от там и гледат да се заселят далеч от Масква
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубава е майка България! Природата й е като бисер на Балканите, но ние сме *** които я насилват и се гаврят с нея!Уви!, не ценим това което имаме!
82
23
 
21
 
! Отговори
Червен каскет преди 3 години
Как може да не отиде да живее в Русия?Изумен съм...
81
3
 
62
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Да е жива и здрава!
80
2
 
43
 
! Отговори
wer преди 3 години
Във Фатово природата е уникална. На 6 км е Смолян, има зъболекари, болница.Тази година ще се открие КПП Рудозем-Ксанти, пътя минава от там. В същото село живееше Любомир Левчев и няколко англичани. Също Уилям Мередит - лауреат на наградата Пулицър.
79
2
 
41
 
! Отговори
1000 преди 3 години
Етнолог в Гваделупа няма как да очаква причична пенсия в Германия. Иначе, да е жива и здрава жената. Родопите са хубаво място.
78
3
 
41
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Нарочно ли ги пишете тези статии да знаят сините нинджи къде да търсят!?
77
11
 
26
 
! Отговори
ot Hannover преди 3 години
а знаете ли колко ни "обичат" германците в германия нека ходят при братята си в африка азия арабите те се женят помежду си уважават се а идват при враговете Българи не съм от малцинствата за 10 години в германия добре ги познавам какви лицемери са има и добри хора между тях но са малцинство
76
1
 
25
 
! Отговори
белгиец преди 3 години
Така наречените "кафяви" от малцинството които правят проблеми са контингент на пандиза. Силовите си ги знаят . Повечето. Какъв е проблема да ги разчистят от пейзажа ? Никакъв. Явно има други интереси за да не ги чистят. И не всички са у тайки - има и читави, както навсякъде по света.
75
3
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да идват германци, отколкото афганистанци.
74
0
 
21
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
абе рационална е, както и да я наричаш. пък и те са хора които не са били фурнаджийска лопата като тебе. все някой друг да им е виновен.