Възползват ли се терористични групировки от пандемията?

Експерт: Комуникацията им сега е силно затруднена
3

Експерти по сигурността от Съвета на Европа предупредиха, че пандемията може да доведе до използването на биологично оръжие от терористични организации в бъдеще. Докато светът се бори с Ковид-19, възползват ли се от ситуацията вербовчиците на международни терористични групи?

"Може да се предполага, че съществуват подобни крайно античовешки действия. Нормално е да се повиши активността на техните вербовчици. Хората могат да бъдат по-лесно манипулирани, когато изпаднат в затруднения", каза за "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

По думите му, заради взетите мерки по света комуникацията на такива групировки е изключително затруднена.

"Като държава на пътя между Европа и Близкия Изток, трябва да имаме наум, че през нас преминават такива хора. В този глобален свят никой не може да бъде спокоен. Неутрални държави като Швеция и Норвегия също бяха поразени", подчерта експертът.

21-годишният Мохамед Абдулкадер, който бе задържан в Бургас, остава в ареста. Той е обвинен за извършване на терористични престъпления извън България, стана ясно и, че баща му е бил лидер на терористична организация.

"Опасно е, че член от семейството му е водач на такава джихадистка група. Много подобни организации са свързани със семейството, често цели родове са свързани с такива идеологии. Този ефект на авторитета на бащата е изключително силен", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR Димитър Гърдев.

Той добави, че с разбиването на основните групировки в Сирия ще се завръщат радикализирани европейски граждани.

"Това ще е една вълна, за която ЕС трябва да е в абсолютна готовност. Обстановката в Сирия е свързана с една среща между Русия, Турция и Иран. Излезе се с декларация, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена, това беше подкрепено от Ердоган", посочи Гърдев.

Според него обстановката в Сирия продължава да бъде сериозна, а Турция в момента ще иска да спазва своите ангажименти там, тъй като това косвено влияе на Либия.

"Решенията се случват на бойното поле и после се обличат с договорености. В Европейския парламент напоследък много се активизира дебатът за европейската отбрана. Без да има сили на терена, никой не се съобразява с тях", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
Малко съмнително терористични групировки да се възползват от пандемията у нас но за разлика от това при нулевия опит на мигранти се активизираха на БТГ .и се възползваха от чуждестранни туристи да ползват плажната ивица за прикритие докат каналджийте ги изведат във въ трешността извън погледа на местните хора .
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, терористичната група ГЕРБ захлебва усилено.