Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките

Още дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка
176
Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца, защото точно разпускането им доведе до разрастването на епидемията". Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него, ако не бяха разрешени обществени активности като футболни мачове и абитуриентски балове, е можело да сме в много добро състояние на овладяване на епидемията.

Още по темата

Акад. Петрунов отново напомни, че дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка и трябва отговорно да спазваме противоепидемичните мерки. Той предположи, че неизбежно ще стигнем до увеличаване на броя на заразените и до затягане на мерките отново.

"Постоянно се говори за брой на положителни проби. Това още нищо не значи, защото на един пациент му се правят до 5 PCR теста. За да сме сигурни колко хора наистина са заразени, трябва да отчитаме по колко теста са правени на един индивид, едно ЕГН", обясни академикът.

Той беше категоричен, че отчитането на заразените хора и на починалите трябва да става на определен брой, за да се вижда какво е реалното разпространение на инфекцията.

"Иначе ние получаваме едни цифри и данни, но какво точно означават, без да кажем колко заразени имаме на 100 хиляди или на 1 милион, трудно ще видим какво е разпространението на инфекцията", коментира Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов прогнозира, че може и още една година, а дори и повече да продължи заразяването с коронавируса.

"Докато има хора, които могат да бъдат заразени, той ще продължи да се разпространява. Най-малко 70-80% от човечеството трябва да се зарази, за да изчезне. Но поне 50% в една държава да се, това ще даде възможност да загасне вирусът и неговото разпространение да спре", смята той.

По думите на академика категорично е доказано, че вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости, а до 3 часа може да се запази във въздуха - под формата на аерозоли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
6
 
! Отговори
Гундер преди 3 години
До до 128И като се запазят мерките още 1-2 месеца какво? Пак ще се разрази, само ще е с 1-2 месеца по-късно. И какво от това?
131
0
 
10
 
! Отговори
Ива Нова преди 3 години
до РепресииСамо засведение, тук в Норвегия днес са направени повече от 4000 теста. Тези с Kovid са 3, или заразените с вируса днес в страната са три.
130
10
 
5
 
! Отговори
до 128 преди 3 години
Нещо не си разбрал, както винаги става с мангъроидите. Точно обратното на Мангъров казва Петрунов - че мерките трябваше да останат още поне месец-два. Абе, на богомолците на Мангъров какво не ви е в ред, че все виждате потвърждения за глупостите му там, където има очевадно отрицание? А за твое сведения, според любимия ти гуру Мангъров, досега короната трябваше да е изчезнала по естествен път като грипа през лятото. И това се потвърди, колкото и другите му брътвежи...
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое да изчезне? Човечеството ли?
128
5
 
21
 
! Отговори
ЖИВОТ преди 3 години
Кучето си лае, кервана си върви. Животът си продължава съвсем нормално и с т.нар. "епидемия", дето изглежда повече да е на хартия (не че няма вирус, има си, ама то вируси винаги си е имало...).Само да кажа - следващия път номера с КПП-тата и репресията няма да мине.
127
6
 
8
 
! Отговори
стратегия и тактика. преди 3 години
До Б&БНикога не подценявай противника!!! Набързо ги отменихте взетите мерки и пострадахме!
126
1
 
2
 
! Отговори
партията на БКП-герб преди 3 години
До Анонимен138По-голяма глупост от партийна демокрация има ли? Ха сега борете се колкото искате!Ха сега да ви видим колко сте били силни! И с бълха не можете да се преборите!
125
3
 
9
 
! Отговори
вируса е параван преди 3 години
. за некадърното ръководство на Герб и лично на тиквата! ОСТАВКА!!! на Герб-вируса!
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И глупостта на хората е неизбежна...Особено когато не си използват сивите вещества.
123
2
 
7
 
! Отговори
Божието наказание преди 3 години
Цялия свят не може да се пребори с една микроскопична животинка! На ви ракети!!!!!
122
0
 
4
 
! Отговори
жертви на демокрация преди 3 години
Винаги когато Господ е един и мисли за всичси- а всеки останал мисли само за себе си!
121
0
 
13
 
! Отговори
Репресии преди 3 години
Пуснете 20 000 теста и положителните ще ги докарате на 500.
120
1
 
15
 
! Отговори
манипулации преди 3 години
Едно е да си болен а друго е да си само заразен без да боледуваш.....................
119
0
 
9
 
! Отговори
спешно преди 3 години
"вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости", а на гладко женско .упе .Колко?
118
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какъв скок бе хора, аз не съм видял един човек да носи маска, отделно че всички заведения са пълни и хотелите по морето "уж посрещат туристи" :D Защо само напрягате хората с измислици !?!?
117
5
 
8
 
! Отговори
До 131 преди 3 години
Инфарктът не е заразен. Какво искаш да спреш, каква ти е идеята, ако имаш такава?
116
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми харесва статистиката за починалите от коронавируса хората - 4 починали за денонощието. А защо не напишете, че вчера са починали он инфаркт 52 души. Трябва ли да се спичаме заради това.
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм , а на дръжката на химикала /пластмасова/-вирусът живее 7 дена. И МОЖЕ ДА ЗАРАЗЯВА.А в почвата, е направо безсмъртен.
114
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Акад.Петрунов напарави на пух и прах работата на щаба и властта и се присъедини към мнението на Мангъров за хода на епидемията.Но когато ни затвориха и ни даваха акъл какво да правим,коремен хирург и пожарникар,а после отмениха мерките,които сами въведоха,днес всички виждаме резултата.В разгара на лятото,когато уж вируса щеше да бъде унищожен-най-много заразени.
113
2
 
5
 
! Отговори
к.140 преди 3 години
До ЛайбницТи да не си ББ или Гешев , в крайна сметка някой от неговите спецпрокурори? Не сме наивници да ти вярваме. Дори премиерът вчера заяви, че Пл.Бобоков е свестен човек, а вие се чудите как чрез Ушев да му залепите 10г.! Вие чрез Специализираната прокуратура обвинявате хората, започвайки от участие в ОПГ и злоупотреба с влияние, а чрез Специализирания наказателен съд и АСНС на Г.Ушев ги осъждате на минимум 10 г. В БГ поне досега не е въведено извънредно положение с Извънредни трибунали!