Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса!

"Не можем да функционираме дълго в степен на мобилизация"
Обновена: 8 юли 2020 09:41 | 8 юли 2020 09:41, Веселина Йорданова
134
Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство, разочарование и обезверяване.

Така Елена Пенчева, член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, коментира социологически данни, според които все повече хора в България не вярват в опасността от коронавируса.

Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започват да се адаптират към ситуацията, в която се намират, каза още тя.

Още по темата
По думите й някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии.

Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си. Тогава започва да се неглижират мерките, които трябва да спазваме, за да се намали разпространението на заразата.

"Кризата е продължителна и не е свързана само с опасността за здравето ни, но и със социалните ни функции", обясни психоложката.

Пред БНР Елена Пенчева коментира, че когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи. По думите й така действа и държавата.

"Мобилизират се всички структури. Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво", каза тя.

Според специалиста много хора вече са се научили да се предпазват и да комуникират в новата ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Правителството лъже за всичко и затова хората не вярват дори за истината, че има опасност от вируса. Приказката за лъжливото овчарче - в главната роля - Бойко Б. от Б.
123
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И папаята и козата от Танзания са заразени, мда.А в Беларус след серия аутопсии СЗО потвърди, *** няма починали от измисления вирус.Така е, когато закона съблюдава, няма място за глупости.
122
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Велмазов... все по-млако хора вярват в ''пандемията''То това е етапа на отрицание, явно психолозите са прави.
121
14
 
12
 
! Отговори
ист преди 3 години
*** не вярва че има коронавирус. Отиде на мач да диша чист въздух. Сега е в болница и диша чрез маркуч.
120
12
 
25
 
! Отговори
Велмазов преди 3 години
Хубаво е , че МАТРИАЛА взе да се събужда и все по-млако хора вярват в ''пандемията'' КОФИ 19- най-голямата измама в човешката история !
119
5
 
10
 
! Отговори
Билли Ваксинката преди 3 години
Като ви следя поръчковите медии...,май СТЕ във фаза ...лъжем,но за грантове и ако трябва...ще мажем...каТ този със статийката.БаранО вирусници...как сте??Ваксинка с ID Certificates...за всички вазЕ от сърце...;))
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛогПсихар"Десет психолога - десет различни мнения. И всичките са "правилни", колкото и да си противоречат."Споко, тука канят само правилните "правилни" да се изказват. Неправилните "правилни" ги заглушават, защото не са в синхрон със зададената политкоректна линия.
117
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ да покани 200-300 индийски полицаи за месец-два. Няма по-ефективна мярка от индийски полицай с пръчка :)
116
1
 
6
 
! Отговори
ЛогПсихар преди 3 години
До АнонименТочно това имам предвид. Десет психолога - десет различни мнения. И всичките са "правилни", колкото и да си противоречат. Ако трябва да напаснат тези "фази" към събития от реалния свят, мненията на двама психолози никога няма да съвпаднат. На психологията противоречия не и пречат. Тя е "-логия" горе-долу колкото и астрологията или с други думи - измама.
115
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен95% 0т българите не щат мерки. Дали останалите 5% сухи съчки ще рискуват да им сложат?това по кабеларката 7/8 ли го чу бе овньо? Истина е, че 60% искат мерките и 35% пръдльoвци като теб не ги искат.
114
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До С ПРЕМИЕР КАТОИмаме 2 милиона емигранти и след кризата ще тръгнат още два, заради него лично.те си тръгнаха заради ***, далече преди да се появи ГЕРБ.
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво", каза тя.Според специалиста много хора вече са се научили да се предпазват и да комуникират в новата ситуация.е как много хора вече са се научили, а пък не можели да се мобилизират за дълго време бе моме :) Откъде ги научи тия глyпости бе?
112
3
 
15
 
! Отговори
С ПРЕМИЕР КАТО преди 3 години
Борисов е много трудно да си запазиш психиката. Имаме 2 милиона емигранти и след кризата ще тръгнат още два, заради него лично.
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образованието ни същото като всичко останало. А психолозите ни - венецът на българската образователна система.
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз вирус го изкараха всесезонен за разлика от другите сезонни грипове понеж за всеки сезон все има някакъв грип,че дори през лятото някои хора се разболяват от някакъв,но какъв по номерация на изследванията и уточненията по вид,род с предшественици му отбелязани в научни медицински справочници за познания,а тоз е някакъв хитър,само управляем откъм синтез на повърхностната част на обвивката си като хамелион за промяна,настройващ си цвета,излъчвания на околната среда вливащ се в нея неразличимо.
109
12
 
2
 
! Отговори
До 94 преди 3 години
Защо не носиш маска.Пречи ти на оралните занимания ли
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛогПсихар"Tези фази на скръбта или както там ги наричат са пълна глупост. Няма такова нещо - това са измишльотини на психолозите"Както виждам си във фазата на отричането.
107
4
 
8
 
! Отговори
ЛогПсихар преди 3 години
Тези фази на скръбта или както там ги наричат са пълна глупост. Няма такова нещо - това са измишльотини на психолозите.
106
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Фин - браво, теб ще те запомним било с простотията, било с друго. Ти ще гътнеш вируса като се изправиш с голи гърди срещу него. Също Матросов. Смешно човече си ти. А аналогията дето си я направи с Левски и Ботев направо кърти мивки.
105
6
 
2
 
! Отговори
#Б@си... преди 3 години
До Анонимен 94 - за сега го духат тези без маските. Тоест, мокрите пръчки.