Математиката сочи: Потенциално заразените с коронавирус у нас са 50 000

Коефициентът на разпространение е 1,33
Обновена: 9 юли 2020 10:57 | 9 юли 2020 10:51, Нели Христова
69
Математиката сочи: Потенциално заразените с коронавирус у нас са 50 000
Снимка: БГНЕС

Според професор Николай Витанов потенциално заразените у нас с коронавирус са 50 хил. По думите му, България е била на крачка да се справи със заразата, но хората, които не вярват, че тя съществува, не спазват мерките и резултатът е такъв, какъвто го виждаме - 240 нови случая за 24 часа.

Още по темата

За да се изчисли броят на потенциално заразените трябва да се сметне броят на починалите по 200.

"В момента са 260 починали по 200, това е около 50 000. Другият вариант е – умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Тоест 6100 x 8. Тоест около 50 000 заразени", обясни проф. Витанов пред Нова тв.

Анализаторът Тихомир Безлов пък изчислява, че в рамките на 5 седмици броят на активните случаи на COVID-19 у нас е практически удвоен и страната ни е горе-долу в ситуацията на Сърбия. По думите му особено важно е дали болниците ще издържат. Властите пък били изправени пред трудната задача да изберат мерки, които хората да слушат.

"От едно пълно пренебрегване на мерките, в момента има промяна, поне в големите градове. Страхувам се, че хората трябва да го научат по трудния начин", коментира Тихомир Безлов.

"Математиката го показа! На 19 март казах: „Спазвайте карантината и след 3 месеца ще излезем от медицинската част от кризата. На 1 юни бяхме на 6 случая и имахме 19 дни да се изчистим”, коментира проф. Николай Витанов. "Не се изчистихме, защото се формира една група от хора, които вярват на теорията, че това нещо е безобидно, не спазват мерките и ето резултатът".

По думите му в момента един болен заразява 1,33 души. Тоест 100 човека заразяват 133.

"В Германия имаше такъв коментар, че немската система не може да издържи на коефициент 1,3 до средата на лятото", коментира Тихомир Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно има и недиагностицирани заразени, но колко са не се знае. На практика е и безмислено да се прави тест на представителна извадка от хора, а и този тест трябва да се повтаря през ден или всеки ден - нещата бързо се менят.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умножил по 8 и твърди математиката сочела, а защо точно по 8 не казва. Защо не по 1,2,3 и т.н.? Можеше и по 800 да умножи и да каже, че заразените са 5 милиона.
57
0
 
5
 
! Отговори
Я.Хашек преди 3 години
-,,Спукана ни е работата,,, започна Швейк ободрителната си реч.
56
4
 
5
 
! Отговори
Поредна глупост - 3 преди 3 години
Интересно мие, този вирус като е "толкова заразен" и има постоянна дезинфекция на някои места, защо мили мои обеззаразители, децата (а и някои възрастни) пак си карат летните вируси????Пълно е с болни в района, където съм! Повръщане, диария, температура! Нали уж се дезинфекцира навсякъде, маски, шлемове, простотии!!!! Летния вирус явно е по-корав от ковид19 ... аааааам? Питам аз, защо така?????
55
4
 
3
 
! Отговори
Поредна глупост - 2 преди 3 години
Цялото интервю го има на сайта наука.бг.На този професор, колкото и да е учил и работил в тази посока, яко му бяга математиката. По-точно най-вероятно е прибрал крупна сума, за да каже тези т.ъ.п.и изчисления, дето и лапе ще ги направи вярно!От началото на месец юНи до днес, средният процент положителни се върти около 3%!!!!! При все, че се тестват САМО контактни от първи и втори ред. Интересно мие, този вирус като е "толкова заразен" и има постоянна дезинфекция на някои места,
54
4
 
2
 
! Отговори
Поредна глупост преди 3 години
Откъс от интервю с проф. Николай Витанов:"Завърших физика, след което се захванах с механика на флуидите в чужбина. У нас това се оказа дял от математиката, та се преквалифицирах на математик (и теореми доказвам). След това започнах изследвания в областта на популационната динамика и трябваше да науча доста за биологията и генетиката. След това съдбата реши, че трябва да правя изследвания в областта на социалната динамика и ето как започнах да се занимавам с икономика и социална динамика
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след Белград сме ние ! ставай българино защото барниръбълците те унищожават скоро децата ни няма да има къде да живеят
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е този водещ математик, прилича ми да е някой роднина на проф.Константинов?
51
1
 
0
 
! Отговори
ТАКА ДЕ, преди 3 години
ХОРАТА ВИ ВИНОВНИ...ТЕ И СДС ТАКА ВИКАХА СЛЕД ИЗБОРИТЕ 2001....
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до математика 50Не го ли разбрахте вече?Не е нужно да си болен за да заразиш някой друг!Това, че ти нямаш симптоми когато си заразен е ок за теб.Но можеш да заразиш друг, който да го изкара много тежко.
49
2
 
4
 
! Отговори
огнян преди 3 години
Ол иго френ,и на тоя плащат да гадае колко ще са заразените и умрелите,е колко господине ще измрат,или трябва да усвоявате европари за да вдигате бройките,е есента идва ,и ще се убедите че глада е по-страшен от 300 умрели за 5 месеца, от грип,Но тогава Вас ще ви забравят,и ще РИВЕТЕ че сте гладни,Хайде бъдете щастливи дават ви по Телевизора...
48
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
И макар страшно да го уважавам като икономист (като политик не се справи, щото не може да подлизурства така добре като други), смятам, че в прогнозата си е бил оптимист! Най-лошата криза ИЗОБЩО, даже и следвоенните няма да могат да се сравнят.
47
3
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Много ми е интересно какво точно значи "справяне със заразата", що журналистите не запитахте този въпрос? Заразата може да се спре само при тотална и абсолютна блокада за неопределен период от време - докато го има в световен мащаб вируса. Само че никоя европейска икономика не е устроена да издържи подобно нещо. Що нито дума за интервюто на Симеон Дянков?! А?!
46
1
 
6
 
! Отговори
до математика преди 3 години
Да си с положителен тест не означава диагноза "болен". Едно е да си заразен, едно е да си болен. Нещата не са правопропорционални. Затова, за да не се стресират хората, а и правителствата на другите страни следят информацията, е по-добре да се дава бройката на болните. А дали си болен, ще го определи лекар, а не тест.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парадоксът е, че тези, които не искат мерки направиха така, че мерки трябват и то строги. Да бяха мислили вместо да си крият главата като щрауси.
44
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
До Нещо доброЧе кой има морал на тази територия???
43
4
 
4
 
! Отговори
Анон преди 3 години
50 хил. заразени?! Ама все пак няма "камиони, натоварени с чували с трупове".
42
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и какво означава ПОТЕНЦИАЛНО заразен?!..ако "корифеите" са имали предвид ВЕРОЯТНО заразените,то защо не са използвали подходящата дума?!па и друго:-От кога проблемите на МЕДИЦИНАТА станаха "проблеми" на..АРИТМЕТИЦИТЕ?!"Здравен министър"-СЧЕТОВОДИТЕЛ,правещите прогнози за развитие на заразата-МАТЕМАТИЦИ.....какво става в сферата на "здравеопазването" у нас?!...Нема специалисти,нема вирусолози,нема лекари и епидемиолози...ЕГА ТИ ЦИРКУСА!!!!
41
3
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Стига сте приказвали глупости!Ще ми прецаката почивката в Гърция!
40
6
 
18
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ало, професорите все народа ви е виновен ! Кой отвори кръчмите и стадионите ? Ама, щото не ви стиска да се озъбите на властимащите - хората били виновни ! Олеквате с тия приказки, после :" Хората не ни вярват..."