Законно ли е да събират глоби на границата? Заведоха първи дела

Адвокат: Не може да се ограничава правото на свободно движение
64

Първи три жалби постъпиха срещу събирането на неплатени глоби по сухопътните ни граници. Ако искаме да продължим по пътя си, трябва да платим всички дължими пътни глоби. В разрез със закона ли е плащането на фишове на границата?

Още по темата
"Образувахме едновременно 3 дела, защото тази мярка беше въведена леко тихомълком. В Закона за движение по пътищата е предвидена такава възможност, но това беше направено без изричен акт.  Една от трите жалби трябва да сработи. Имаме регламент на ЕС, имаме две директиви, имаме решение на Конституционния съд - не може да се ограничава правото на свободно движение между страните членки на ЕС", заяви адвокат Иван Тодоров, ангажиран с казуса от обикновена гражданка, която е била забавена на границата.

Той очаква МВР да преориентира практиката си и да спре да налага ефективни наказания. А в студиото на "България сутрин" юристът описа следната ситуация:

"Качил си цялото семейство, връщат те на границата, отиваш 300-400 км, взимаш си парите, отново товариш цялото семейство, отиваш... Как си го представяте? Цялата опашка започва да върви много по-бавно. Може вкъщи да нямаш пари и да си изпуснеш резервацията за пътуване. След това няма смисъл да ходиш".

По думите му всеки може да заведе жалба и трябва да я формулира така, че му затрудняват или възпрепятстват преминаването. Ако спечелиш делото, след това трябва да съдиш държавата за вреди, което е съвсем закономерно, отбеляза той.

"Ефектът на границата е минимален. Държавата има голям проблем със събирането на глоби. Поради своето безсилие тя въвежда такива мерки. Да си ги събира по начините, които са измислени в другите държави. В момента ти пращат препоръчано писмо. Като не могат да те намерят на адреса, пускат ти едно съобщение "ела и си вземи писмото". Много често в системата на МВР отива съобщение, че човекът е уведомен и писмото е връчено", обясни адв. Тодоров.

"Хората са го измислили. Има електронно съобщаване, всеки има електронни адреси или мобилен телефон. Дава се такъв и като ти изпратят SMS или имейл, смяташ се за уведомен и трябва да си платиш глобата", изтъкна гостът на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
0
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Знаем си правата но не и задълженията!В повечето страни в ЕС даже те вкарват в карцера до плащане на задълженията за това хич не ми ревете. Селяци!
50
3
 
4
 
! Отговори
Alberto преди 3 години
Утивам в КАТ да си плащам един фиш за 100 лв и искаха да ми връчат 14 актове не връчани в последните 4 години. Питам що не са връчени те като не се крия. Отговор беше че последно време имат сериозни проблеми със връчане на актове.Сега ако искам да си връщам в Италия трябва да извадя 3400лв! Свободата ми е ограничена от не-функционираща бурокрация. Утива адвокат ми да дава жалба и му връчат 5 актове! Така че и най смелите фашисти което апелират на закон да внимават изненади на грааници!
49
9
 
6
 
! Отговори
адв. преди 3 години
кое в случая не е законно? Имаш връчено Наказателно Постановление с изтекъл е срока за доброволно заплащане. На границата те изпращат при полицията и ти пише АКТ за това и ти взема книжката за неплатени глоби и ти спира автомобила от движение. Всичко е законно. Ако платиш до два часа ти връщат документите. Ако те спрат на 10 км. преди границата или някаде в страната процедурата е същата. Пак питам кое е незаконното?
48
5
 
5
 
! Отговори
Го4о преди 3 години
ДА! Не е незаконно. Едни такива имат да плащат 700 милиона и духнаха за Дубай!?!?!?
47
4
 
6
 
! Отговори
Жо преди 3 години
АКО ТЕ СПРАТ на границата, имаш три начина да преминеш.1. Плащаш и преминаваш.2. Даваш на друг шофьор да прекара колата през границата.3. Преминаваш границата пеша.И при трите варианта, няма ограничение за "свобода на придвижване", за което пледира адвокатчето.
46
3
 
15
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Когато НОИ реши,че си длъжник,ще ти вземе парите както намери за добре!Дъщеря ми я бяха глобили тук на запад без дори тя да разбере към 200 евро.Половин година по късно държавата и взе 700 евро директно от банковата сметка!Така,че върви завеждай дела ако си нямаш работа или ако имаш излишни пари!Тук връчат ли ти глоба за 100 евро,ако ги платиш в 48 часов срок,плащаш 50 евро!Така е за всички глоби.Ако се ослушваш лихвите се трупат и могат да ти вземат и къщата!
45
8
 
16
 
! Отговори
Мамата преди 3 години
АДВОКАТЕ СКЪСАЙ СИ ДИПЛОМАТА.Правиш нарушение,Слагат ти глоба,Ами Платете си я бе хора или очаквате да минете метър по давност или объркване в системата.или Спазвайте закона по пътищата,Карате като Бесни и къде бързате,Кво ще спечелите с 15 минути по рано.Ако много бързате сигнализирайте и всеки ще ви пропусне...толкова е Лесно-ТОЛЕРАНТНОСТ
44
1
 
10
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Ами няма проблем, просто воля нямат да го направят, по принцип може да се учреди и по-голям отдел който да преглежда камерите за нарушения, които и да се грижат за уведомленията, хем ще има по-голяма събираемост, хем ще има и отворени работни места.В някои държави ако не платиш в определен от държавата срок парите ти се дърпат от сметката, където работодателят ти превежда заплата.Не е нужно ние да откриваме топлата вода - по света има достатъчно ефективни практики, които да следваме.
43
0
 
6
 
! Отговори
FFF преди 3 години
До AzКакви здравни бе човек? Това да не са глоби? Като ен работиш ще си плащаш ли данъците пак да те питам тогава?? Нищо, че пак имаш пари за почивки.
42
0
 
3
 
! Отговори
д-р Иванов преди 3 години
До redordead. - Благодаря за отговора. И какъв е проблема и в България така да се направи ? Камери навсякъде и фирмите и общината си делкат глобите ефективно. Това ще стане , но засега явно нямат интерес властите да затягат режима в България.
41
2
 
11
 
! Отговори
С преди 3 години
Преди години, НАП ми пращам писмо на електронната поща, че имам неплатен фиш към КАТ от преди две години и ако не платя до месец ще ме предадат на частна колекторска фирма за събиране на неплатени глоби. В крайна сметка се оказа, че имам фиш 50лв за неправилно паркиране, за който не съм уведомен по абсолютно никакъв начин от КАТ и аз разбирам след 2 години защото съм прехвърлен към НАП, които ми имат имейла. Колеги с подобни случаи много. Време е КАТ да разбере, че има едно нещо като ИНТЕРНЕТ!
40
0
 
9
 
! Отговори
иво преди 3 години
миналата година имаше новина за един германец дето не си бе плащал на работниците и го търсиха от Интерпол и се появи на калотина :) с белезници си го закараха към родината !
39
2
 
9
 
! Отговори
redordead преди 3 години
до д-р Иванов,в Англия част от камерите се обслужват от частни фирми, като парите от глобите се делят между тях и общината.Реално частната фирма има интерес от максимална събираемост.Но то за *** е нормално - имал глоба, ама не било законно да си я плаща...
38
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това ни е манталитета, нарушил, хванали го, естествено се направил на хитър и неплатил, сега ореваха всичко, има пари за море а няма за глоба, да плаща както може като си изтърве почивката другия път няма да се прави на хитър. ама много години беззаконие до това водят, още от малък се научаваш да минаваш метър, а после имало най много убити от целия ЕС. Всеки тука е със самочувствие на генерален директор и е тарикат на дребно, но ако го настъпят църка като mишле.
37
0
 
10
 
! Отговори
ss преди 3 години
значиии ако имаш нещо за връчване ти го връчват и толкоз и си продължаваш ако имаш връчено и влязло в сила тогава тариката има проблем ! Миналата седмица ми ги връчиха за 3 минути ! Паспортния контрол си работаят и някой ако има някаква глоба на колата или на лицето го пращат при катаджия който е в съседната бутка и така никой на никой не пречи и пътуването си е нормално !
36
5
 
7
 
! Отговори
D преди 3 години
До AzЗащо хората трябва да са длъжни да си плащат здравните осигуровки? Така и така като ти притрябва лечение в повечето случаи си ходят на частно хората и си плащат като попове. Това сам си го преценя всеки дали иска държавно или частно лечение. аз си плащам здравни и пак си плащам лечение, прегледи и изследвания. То иначе няма адекватност.
35
1
 
14
 
! Отговори
д-р Иванов преди 3 години
В Англия как е ? Там събират ли глобите или ги опрощават както в България ? А в Германия събират ли глобите ?
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и кои глоби се смятат за изискуеми на границата? От последната седмица , месец , година ... такива над 10лв, 100 , 1000 ?
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връчиха ни фиш на границата. Плащането му на място не беше задължително.
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам специално изпратени от правителството хора да джобят децата на хората с глоби и да събират парите, когато тези деца ходят на училище!Правите ли разлика между нещо, което е законно и нещо, което работи?