Акад. Петрунов: Коронавирусът у нас се разпространява дифузно

Данните обаче не се представяли по убедителен начин
10 юли 2020 12:17, Ния Христова
66
Акад. Петрунов: Коронавирусът у нас се разпространява дифузно
Снимка: Pixabay
Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Това каза акад. Богдан Петрунов, председател на отделението за медицински науки на БАН, в ефира на bTV. 
 
Той подкрепи думите си с обяснението, че площта на страната ни е малка, следователно и границите между отделните клъстъри са започнали да се размиват. Доказателство за това твърдение е, че за последното денонощие най-много новозаразени случаи са регистрирани в София и Пловдив. 
 
"Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките - това няма никакво съмнение, че ще доведе до увеличаване на бройката", коментира акад. Петрунов. 
Още по темата
 
Той е категоричен, че сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително.
 
"Първо - колкото повече изследваме, толкова повече ще имаме положителни проби. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните. Най-важното е кои болни се изследват. Ако се изследват от едно огнище е едно и съвсем друго, ако е от масов скрининг. Важни са броят на активно болните и броят на починалите. Ако ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме", обясни акад. Петрунов. 
 
Според него броят на положителните тестове не е показателен, не е известно дали всяка единица от тях е самостоятелна. Има и случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестовете му се добавят към общата статистика. 
 
"Това, което ще доведе до ограничаване е, ако хората осъзнават, че просто трябва да проявим дисциплина и разум в това нещо. Елементарни мерки - носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти", каза още академикът. 
 
Той сподели, че подкрепя носенето на маски. Акад. Петрунов се аргументира с това, че маските намаляват пръските, които човек изхвърля при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици. А това също е от значение дали човек ще се зарази и как би протекло заболяването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
6
 
! Отговори
до академик преди 3 години
Червена *** е тази,която те е родила,гербераст мръсен крадлив.Никой в моя род не е бил член на комунистическата партия,но със сигурност някои от твоите са били.Във вашите редици има най много бивши членове на БКП,или техни отрочета,затова позорно замълчи.
55
2
 
4
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
За съжаленив простотията у нас се е разпространила повече от дифузно много отдавна, вирусът е само едно допълнително усложнение на нашата болест.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още през Март учените казаха че се разпространява по въздуха защото в основата си това са *** от гъба/мицел. След месеци учените казват същото,но този път като откритие което е усвоило десетки милиарди за изследване.Какъв е този цирк? Още от Ноември се правят изследвания и научни разработки,и до сега не е казано и доказано абсолютно нищо.Сякаш човечеството е изоставено на произволът,и единствено чрез собственият си имунитет и Божията помощ може да го преодолее.Мирише на умишлено ИНФОзатъмнение.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой разреши мачовете с публика,като се знаеше,че Ломбардия пламна след такъв мач?Кой разреши абитуренските балове,отваряне на ресторанти ,дискотеки,нощни заведения?Писна ни да се прехвърлят необмислени решения от болната глава на здравата.Хората не били дисциплинирани.Питам,има ли поне един футболен мач на,който феновете да са се държали дисциплинирано.За какво беше този щаб и този неадекватен здравен министър.
52
3
 
4
 
! Отговори
Ааа преди 3 години
затуй ли вземахте кръв от грипави сега да я употребите.Май и лабораториите са за кауша.
51
1
 
0
 
! Отговори
Petar, NY преди 3 години
Аааа ти щото се скъса да плащаш данъци
50
6
 
9
 
! Отговори
Аааа преди 3 години
И ние имаме топла вода,тече директно от чешмата.Много академици,много професори,много учени в тая малка държава,чудя се защо им плащаме заплатите от нашите данъци.
49
7
 
14
 
! Отговори
ЯВНО преди 3 години
И на тоя са му наблъскали от шумкащите хартийки в джебата. На тези от НОЩ също. В началото говореха едно, а после обърнаха палачинката. НЕЩАСТНИЦИ СМОТАНИ
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Последни Новини 48Това най-вероятно е истина защото аз съм заразен втори път.Първо в края на февруари и сега отново преди десетина дни.Имам обаче лоша новина за вируса. Този път няма да му се получат нещата като първият път.Имам си техники с които го МАЧКАМ !Може да ме заразява колкото си иска.Няма шанс !!
47
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Развитието на епидемията в България беше ясно още през март, заради неадекватните действия на правителството на Бойко Борисов. Първо внос на вируса от чужбина, който правителствто не спря, след това и дифузно разпространение, когато се натрупа критична маса вирус внос от чужбина.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американската чума ни налази дифузно.
45
7
 
8
 
! Отговори
Последни Новини преди 3 години
Вече Клинично Доказано - Уханката заразява Повторни, ПоТретно и т.н.Новият Щам D614G до 8 пъти по-заразен, заразява директно всеки прекарал предишните щамове!Честито на Печелившите и Пратете Благодарствено Писмо на Пекин и Слугите им в СЗО!!
44
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Боже, още един открива колелото и топлата вода! При това едновременно! При това с ГОЛЕМИ БУКВИ!
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодаря ви, умни българи! Заради вашето образование и мисъл е така!Е нали бяхме най-дисциплинираните в света? :)
42
3
 
16
 
! Отговори
балама преди 3 години
Аха!Досега идваше с "ужасяваща ярост", сега ни подкара "дифузно". ***, кат са 80% дебiли...
41
5
 
12
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
В Европа не гледат процента новооткрити заразени! За тях това не е показател! Гледат брой активни на 100 000. Колко са в болница и съответно в интензивно и пак смятат на 100 000 население! Така определят риска, който поемат пътуващите и естествено, ако нещо им се случи дали застрахователя ще им плати!
40
1
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
***,сутрин ви няма.Значи с минуси и коментари опредлено сте на работно време.Те заключенията са направени.
39
16
 
16
 
! Отговори
ковидиот преди 3 години
Който вярва във вируса да си се затваря вкъщи, останалите си продължават нормалния живот. Хората не са *** да ги затваряш. Аз болни от коронавирус все още не познавам.
38
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже каква "новина".............разпространявал се дифузно...............ХА-ХА-ХАТова е ясно от седмици !!!Новината е че България е изправена пред колапс на здравната система и само след2 седици в болниците ще решават "КОЙ ДА ЖИВЕЕ И КОЙ ДА УМИРА".Ето това е НОВИНАТА !!!А като се разбягат и докторята щото ще стане СТРАШНО в болниците тогава ще разберете до къде я докара ПРОССТ Гання.
37
9
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Ние,които не сме *** на ГРОБ и не сме се разболявали,нито пък имаме близки в целият квартал или познати болни от това чудо.Как точно да напишем,че са нещата тука?Питам платените *** на ГРОБ?