Д-р Дончо Дончев от ВМА разказва за битката с COVID-19

Той сподели, че диша с остатъци от белите си дробове
13 юли 2020 11:56, Ния Христова
27
Д-р Дончо Дончев от ВМА разказва за битката с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът няма общо с обикновения грип - за разлика от грипа, при който имаме специфични противовирусни лекарства, тук нямаме такива. При COVID-19 лекуваме последствията.  

Това обясни в ефира на bTV началникът на отделение във ВМА д-р Дончо Дончев, който е доброволец в борбата с вируса. Той се заразява, а след това дарява и плазма за лечението на други пациенти. 
 
Той сподели, че е бил съкрушен, когато разбрал, че се е заразил с коронавирус. По този начин той оставил екипа с човек по-малко. 
 
"Не ме беше страх да вляза в коронавирус отделението. Съзнавам, че създадох неудобства на семейството си. Като повечето доброволци си наех квартира и 3 месеца бях откъснат от близките. Това го правят повечето доброволци на собствен разход", разказа Дончев. 
 
Д-р Дончев споделя, че от началото на пандемията лекари от всякакви специалности, болници и отделения е трябвало да се ангажират с лечението на тази болест. Той сподели, че се заразява с COVID-19 в отделението на ВМА. На 8 май лекарят получава тежки прояви и се надявал карантинният период да приключи по-бързо, за да може да се върне като доброволец. 
 
"Никога не съм имал здравословни проблеми. Хора, които са здрави, понякога развиват свръхимунна реакция със стъпаловидно, безконтролно освобождаване на вещества, които нормално трябва да предизвикат имунния отговор. В случая предизвикват промени в тъканите, преди всичко в белите дробове, които са болестни", обясни още д-р Дончев. 
 
Той допълнии: "Факт е, че дишам с остатъци от белите си дробове. Скенерите показват, че голяма част от функционалната част на белия ми дроб е заменена с непродуктивна (съединителна) тъкан". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Искай и кръвната група.Искай и снимка на дланите - да му гледаме на ръка.Снимка и на вируса- профил и анфас.Скенера го искаха и него- за разчитане от форумците на сайта.Имам и въпрос. Може ли да казваме снимка на ,,бял,, дроб.Защото едни хора предлагат пари да протестираме сега пък срещу ,,белите,,
26
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
И какво не ти стана ясно?Че ,,заздравяването ,, протича с фиброза?Просто тази част от дроба не участва в дишането после.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хейтърите си мислят сега, че е филм.Това в същност и лекарят го знае.Разликата е , че той отива доброволно да лекува, а има хора които доброволно и съзнателно ходят да се инфектират, за да разнасят после заразата.
24
6
 
0
 
! Отговори
До Викторчо: преди 3 години
И чий го е дирил в Афганистан и Ирак?Не вярвам да е бил поканен от някой местен там.И какво точно значат тези сложни думички, които си написал. Не че не мога да ги потърся в Гугъл.Прави ми впечатление, че подполковника има наднормено тегло. Един лекар може сам да си мери кръвното и да си ограничава храната.Иначе, желая му да се възстанови напълно!
23
0
 
1
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
* оториноларинглози *
22
1
 
10
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
Човека на снимката е един от най-известните оторинолариголози в България. Опитва се да ви разкаже какво се получава при усложнения. Както си спомням има и миссии в Ирак и Афганистан, и е видял доста битки в живота, за разлика от драскачите тук.
21
0
 
6
 
! Отговори
докторе преди 3 години
Щеше да е много по-лесно да го обясниш на аудитория съставена от хора, а не от офце..Но ти се занимаваш с *** - Дървения философ.
20
0
 
4
 
! Отговори
евала бе сато преди 3 години
Интелектуалното ниво на някои коментиращи е абсурдно... Как си способен да ходиш на два крака? ...Когато "интервюират" някого, това става с едно-две мейлчета, и съответно човека си праща снимка по свой избор. Примерно, ако те интервюират теб - човек, който не е способен да разбере най-елементарни неща, но е способен да ги коментира -може, ако искаш, да си пратиш снимка от "децката" градина
19
2
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Да не мислиш, че е отишъл някой днес сутринта да го снима бе? Тая снимка може да е от миналата година, и най-вероятно е!------Да, специално за тоя неизвестен доктор имат снимки и от дипломирането, и от децката градина. Ми да са отишли да го снимат днеска сутринта, аз как да им вярвам.
18
6
 
3
 
! Отговори
Тъпак преди 3 години
Честно казано аз не мога да приема сериозно човек, който се е татиурал на шията.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Вирусът няма да се усети от 80 процента..." Това е абсолютно недоказано към момента. Тия митични "асимптоматични" случаи са една част пред-симптоматични, тоест няколко дена по-късно развиват симптоми, или грешни тестове - те направо си го казват, част от "асимптоматичните" случаи нямали антитела за болестта впоследствие. Тоест, грешен тест най-вероятно.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето един щастливец с масов имунитет. Всички му завиждат.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите казаха да гледаме процентите, не отделните случаи. Случаите хич не са много. Вирусът няма да се усети от 80 процента, 15 процента ще се разболеят, а 5 процента ще загинат.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров ги посъветва да не се страхуват и да си живеят живота с осминката бял дроб.Не на страха, не на СЗО. Те нищо не знаят за коронавируса. Мангъров лекува този коронавирус от 40 години с хомеопатия и щадящ режим, без 2 антибиотика и тежки лекарства.
13
2
 
15
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Лично познава доктора. Това е последният човек, който ще мрънка и ще се оплаква за нещо. Коментиращите, които се съмняват и плюят, просто показват, че са от 80 процента на Иво Христов.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам на всички, да не сте на мястото на лекуващи и лекувани, а пък да си пишете каквото си искате не е забранено.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не мислиш, че е отишъл някой днес сутринта да го снима бе? Тая снимка може да е от миналата година, и най-вероятно е!
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изумителни не-щаст.ни-ци сме явно, българите... Доктор, лекува хората, заразил се, има последствия - плюят го, не вярват, обиждат го... Повръща ми се
9
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте да видим снимката от скенера ?
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път разбирам какво се случва с белия дроб след излекуване от коронавирус : " голяма част от функционалната част на белия ми дроб е заменена с непродуктивна (съединителна) тъкан".Дори и излекуван, положението остава трагично.Ужас !