България се топи, до 2070 г. ще станем едва 5 млн. души

Двама ще работят за пенсията на един възрастен
Обновена: 14 юли 2020 08:27 | 14 юли 2020 07:40, Камелия Цветанова
123
България се топи, до 2070 г. ще станем едва 5 млн. души
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще е сред първите 15 страни в ЕС по най-висок коефициент на възрастова зависимост в Европейския съюз (ЕС) към 2100 г., изчислява Евростат. Това означава, че ще намалява съотношението между хората в трудоспособна и пенсионна възраст, т.е. ще има по-малко работещи, които да издържат един пенсионер, показват данни на статистическата служба на ЕС, цитирани от Bulgaria ON AIR.

В България коефициентът на възрастова зависимост се очаква да е около 58% през 2100 г., т.е. по-малко от две лица в трудоспособна възраст ще издържат един възрастен над 65 години.

Най-висок се очаква да бъде коефициентът на възрастова зависимост в Полша – 63%, Италия, Малта и Финландия (всички с по 62%), както и Хърватия (61%).

Най-нисък се очаква да е коефициентът в Кипър (52%), Швеция и Чехия (по 53%), Германия, Дания и Белгия (по 54%).

Средно за ЕС коефициентът ще се увеличи до 57%, което е почти двойно по-високо от 2019 г. (31%). Това означава, че ще има по-малко от две лица в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст 65 и повече години.

Населението на България ще продължи да намалява като до 2070 г. ще станем 5 млн. души при 6,9 млн. в момента. А до 2100 г. ще се стопим до 4,7 млн. души. Като цяло населението на ЕС също ще намалява и от 447,7 млн. души сега ще достигне 416,1 млн. през 2100 г. Но за разлика от нас населението в развитите страни като Германия, Франция, Австрия, Дания и Ирландия ще се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бела: Според мене трябва да се инвестира и в семейство,за да имаш стимул в тоя живот,но това става, когато човек се откаже от луксозния начин на живот,по тоя начин човек ще знае за какво живее след родителите си на този свят.Подробно казано да се храниш с хляб и сол,за да има храна за децата или като истинеш мъжът ти да те разстрива за загряване,по евтиния метод.
104
1
 
0
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Нямам никакво желание да си играя на семейство в България и 24/7 да търпя битовите простотии на обществото. Нуждая се от мъж, който ме възбужда и ми дава свободата да видя света. Никога няма да изпитам обич към селянин, който иска да му родя и да ме направи дебела домакиня.
103
1
 
0
 
! Отговори
Бела преди 3 години
Родена съм в много просто и бедно семейство и отгледана в скандали за пари и други битови простотии. В допълнение са и религиозни и играят тото всеки ден...Образовах се и обикалям света, което ме прави изключително щастлива, но заради стреса причинен ми от ***, които са ме отгледали и съученик, който ми досаждаше в ученическите години все още съм сама...Не понасям типичните български семейства и тук няма да родя никога.
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До една жена: Хубаво е написала жената,която е на 30 в коментара си,че жените искат да живеят.Всяка вечер ядене,пиене и живот с ихо,ама по тоя начин ще дойде и тихото.Затова момичетата не трябва да казват "НЕ" на момчетата, които си гледат работата и нямат лоши навици.
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналистите защо лъжете ГЕРБ вдига заплати и вървим към прогрес Борисов и Горанов каза стабилна икономика-чекмеджето в спалнята пълно с пари.КОЙ ЕМИГРИРА НАЛИ ХУБАВО никой не бяга от хубавия живот.С 250ЛВ пенсия всеки ден на плаж и планина.
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам две деца, на 30 съм, повече не искам. Хората предпочитат да си живеят, пък децата ги създават по-късно.. По- скоро само едно дете... Който иска деца си ги ражда, който е намира причини...
99
0
 
3
 
! Отговори
Бай преди 3 години
Няма да доживеем да видим ,как от работата на двама ли,ла,,ви се плащат пенсии,защото дотогава тука в работоспособна възраст ще са останали само те.
98
1
 
4
 
! Отговори
една жена преди 3 години
Как ли пък не,момичата виновни? Работя с мъже - всички треперят, да не ги вържела някоя, да не ги дояла, да не еди-какво си. Само гледат да изч.....някоя по-ци.......еста и да се хвалят. Жените много повече ги е страх да не ги наричат стари моми, дори и в наше време!
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В повечето случаи са виновни момичетата,защото аз като ерген дето нямам лоши навици и си гледам работата,като предложа на някое момиче за задомяване веднага получавам отговора "НЕ".
96
0
 
5
 
! Отговори
бг смешки преди 3 години
еми хората са казали *** народ - слаба държава ! а българският освен мн *** е и мн злобен и завситлив ...
95
0
 
4
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Хайде стига чертайте апокалипсиси!
94
1
 
7
 
! Отговори
К'во ви пука преди 3 години
до 2070г може и светът вече да не съществува.
93
5
 
6
 
! Отговори
До:Помня преди 3 години
До Анонимен 81 Мизерните заплати и пенсии са наследство от социалистическия рай и грабежа на комунистите . Нали знаете че и някога бяхме най бедни в СИВ и Европа благодарение на братята.Само Албания беше след нас.Такава слаба икономика не може лесно да се навакса.=========Нищо не помниш бе идЕот, най-бедни бяха румънците. А, армията ни беше най-боеспосособна във Варшавския договор, след Русия. Естествено сега си в поза партер пред ко-му-ниста Барба Ганьос и му правиш вувузели!
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойдат китайцитеВ природата празно нема
91
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Еми ще се стопим, под "вещото" у-ние на ТУЛУПА, а бяхме 9млн ....НЯКОГА! :(((
90
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българките да се научат да си разтварят повече краката на истинските българи.По добре 5млн бели отколкото 65 млн от които 60 афро-китайци.
89
6
 
8
 
! Отговори
една жена преди 3 години
До някои от форума - какви деца искате, бе задръстеняци? Да ви се слугува денонощно като че ли сте на легло, да ви се гледат възрастните родители, да ви се насят пари, да ви се върши какво ли не, защото сте били много важни? Я се огледайте какво представлявате! Това се отнася само за коментиращите, че жените им са виновни, защото има и много свестни мъже, които се мъчат да си гледат семействата, жертвайки своя собствен живот!
88
2
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Твоята може да я опложда който иска, не пишете глупости и не обиждайте жените, и без това си имаме достатъчно просташки афоризми от сорта на - този е от страната на булката? А после защо не ви уважавали жените и защо не ви носели на ръце? С такова пренебрежително и унизително отношение пак ви гледат като малки деца......., но на по-младите вече тези не минават!
87
2
 
7
 
! Отговори
СОРОС преди 3 години
Нема се плашите!Ще ви докараме доктори и инжинери от Африка!
86
3
 
6
 
! Отговори
една жена преди 3 години
"Тънки талий", както коментира един господин, за причините за ниската раждаемост?! Вие изобщо добре ли сте? А да сте чул случайно, че заминават и сега към по-богатите държави? Е, ТОГАВА РАЖДАЙТЕ, ГЛЕДАЙТЕ, НЕ СПЕТЕ НОЩЕМ, ТРОШЕТЕ НЕРВИ, ПАРИ? Но те като духнат, и вие ще духате супата? Стига сте вменявали вина на жените, нали вие командвате света, то затова ли е толкова справедлив? Комплексари с мания за превъзходство единствено защото сте мъже?