Дават 2 млн. лева на лозарите, за да не си продават гроздето и виното

Целта на мярката е да се намали натискът върху пазара
14 юли 2020 22:14,
29
Дават 2 млн. лева на лозарите, за да не си продават гроздето и виното
Снимка: Павел Гълъбов, Dnes.bg

700 хектара е общата площ на лозята, които ще бъдат обрани "на зелено" тази година, съобщават от Фонд "Земеделие".

Още по темата


От днес лозарите започват подписване на договорите, за да получат финансова помощ за това, че доброволно се отказват да добиват реколта тази година. 

Заявеното финансово подпомагане е над 2 млн лева, като на  кандидатите ще се изплащат до 60% от разходите за отстраняването на гроздовете и на загубените приходи заради прилагането на мярката.

Целта на мярката е да се намали натискът върху пазара като се намали количеството набрано грозде и произведено вино.

Срокът за обиране на гроздето "на зелено" е 20 юли, уточняват от Фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
оставкаааааааааа преди 3 години
абе безумци нашите вина имат купища награди , по добри са от френските и искат да ни спрат а тези дупедавци са подписали за тази мярка от държавен фонд земеделие оставкааааааа
24
2
 
14
 
! Отговори
1212 преди 3 години
Няма такава безумна мярка. Хората се борят да произведат повече нашите берат на зелено. До къде е докарахме. Колкото повече толкова по евтино, колкото по малко толкова по скъпо. Ще вдигаме цените ясно.
23
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не сте прав наистина да се радвате, защото и за другите неща процедират по същия начин, дори и не знаем точно как. На богатия му трябват слуги в буквалния смисъл - да сменя памперси, да става в 4 ч. да бере ягоди и пр. Не знам как да се измъкнем от това положение?
22
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не сте прав да се радвате, защото това не решава проблемът - на загуба ще са лозарите и държавата като цяло, за да продават другите от ЕС. По принцип съм съгласен, че качеството е лошо. Не купувайте, като не ви харесва, но този път е грешен и отблъсква хората.
21
2
 
6
 
! Отговори
Кисело грозде преди 3 години
Явно от миналата година е останала много недоизпита гроздова и от земеделското министерство се опитват да регулират пазара (или си въртят някакви далаверки с милиончета).
20
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Насила ставам евроскептик. Явно им трябваме за пазар, за изкупуване на таралясници и за износ и на лекари и на млади хора. И после квичене защо не се размножавате!? Да има роби ли? Признавам си, че чак подобно нещо не съм очаквал. Помня, че преди години унищожиха захарни заводи, вкл. и печелившите, защото това било изискване от ЕС!?
19
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се радвам - половината български вина на пазара не стига, че са скъпи, ами и за нищо не стават. Изобщо не е нормално бутилка с нещо гадно и кисело да струва колкото вино, внесено Австралия/Нова Зеландия/Чили/ЮАР.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кандидатите ще се изплатят до 60 процента??Разбирай -20....30 най -много.Е,кой е луд да не си продаде стоката и да си вземе 100процента парите вместо едно няма нищо?
17
2
 
8
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Аз имам една асма пред къщата на село, колко ше ми платите да не я обирам наесен?
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърката на земеделието, дето предложи да си траем за измамите, за да не ни спрат прите, още не е сменена...
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пхахаха! :)))Вие вярвате ли, че няма да го оберат и продадат?Това е врътка, за да се откраднат някакви дребни стотинки.... 2 млн !!! Тия вече изгребват остатъците от дъното на кацата.
14
2
 
10
 
! Отговори
БИ 58 преди 3 години
Що така бе Миме ?
13
2
 
16
 
! Отговори
психиатър преди 3 години
Май в ход е сценария със златния милиард. Останалите ДГД. Светът ще е само за богати.
12
2
 
43
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Понеже отдавна спрях пиенето, би трябвало да не ми пука. Обаче от грозде става отличен сок, компот, сладко, има едни лозарски книги от 80те с хиляда рецепти. Турците имат даже разни баклави с грозде в някой райони. Това е отличен плод и не е само за пиячите. Ако бяха по-умни, щяха да го преработят на нещо и да го "шитнат" в мюсюлманска Индонезия-там са над 200млн. За това Европа страда, няма онова дето имаше САЩ навремето-находчивост, измислиха рибно брашно-хоп рачешки ролца, МОМ-хоп-салам..
11
3
 
37
 
! Отговори
Скоти Пипан преди 3 години
ха ха ха европейското ни бъдеще :))))) Европа не иска конкуренция, гламapиии, Eвропа иска да ви пласира продукцията си, може и второ качество, може и по-скъпо. Почва ли да ви просветва или още гоните чумата по козите
10
2
 
32
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Очевидно живеем в ерата на плановото ЕС стопанство. А някои все още твърдят, че комунизЪма си бил отишъл...
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случайно или не забравихте да пишете кой иска да унищожим реколтата си. И дали той ще даде пример, като унищожи своята? Позор!Парите, които дава за това са сиренцето в капана.
8
2
 
37
 
! Отговори
След преди 3 години
Пилетета, овцете и козите идва ред и на лозите! Оставка!
7
2
 
43
 
! Отговори
Ала бала преди 3 години
За да измислят тая малоумщина сигурно и заплати вземат! Егати мозъците...
6
2
 
29
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
Това го схващат само тия където са го предложили. Чудя се защо не го пуснат евтино на пазара че с тя коронавирус домашарката върви яко