КС обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за социалните услуги

Сачева: Решенията на Конституционния съд не се коментират, изпълняват се
14 юли 2020 17:45, Анисия Иванова
16
КС обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за социалните услуги
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд е обявил за противоконституционни три разпоредби от Закона за социалните услуги, става ясно от съобщение на официалния сайт на съда.

В информацията се казва, че разпоредбите дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица.

Решението е било взето единодушно.

Трите разпоредби са чл. 116 ал. 1, т. 3 и 7, чл. 81 ал. 1 и чл. 87 от закона, който е отменен изцяло.

Първата се отнася за правомощията на служителите от новата Агенция за качеството на социалните услуги, а другите две уреждат изготвянето на индивидуалната оценка на потребностите и на индивидуалния план за подкрепа, както и забраната за отказ на подкрепа за деца.

Решенията на Конституционния съд не могат да бъдат коментирани, те ще бъдат изпълнени, каза в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева по повод решението на КС, съобщи БТА.

Утре предстои да се разглеждат в комисията по труда и социалната политика предложения, които са внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти по отношение на Закона за социалните услуги.

Решенията на Конституционния съд също ще бъдат взети предвид, допълни министърът на труда и социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото мафиотско управление е противоконституционно, какво им пука на мутрите че внасяли такива закони.
15
0
 
3
 
! Отговори
Ева Марчева преди 3 години
Страхливец!Крайно време е страхливците да замълчат!!!От една майка !!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де! Айше взима, Мюмюн харчи.
13
1
 
8
 
! Отговори
true преди 3 години
социално е просто една маша на властта- да държи децата ни за да се разправя с неудобните- критикуваш градината,училище и програмите им за патриотизъм, джендърство т.е. пречиш им да облъчат детето ти, или пък критикуваш властта, протестираш и прочие и хоп детето ти взето че и на гейска двойка дадено някъде из европа щото нали сме едно,ей така си го подхвърлят из цяла европа. Това е целта да затворят устите на младите хора, най активни, критични и изискващи.да се създаде общество на мекотели и наведени послушни роби.защото за наистина тормозени деца съда и без това ги взима, а тук целта е съвс
12
1
 
9
 
! Отговори
xmmm преди 3 години
нали се сещате че така ще подмени, че все едно нищо не е подменила. И грам не и вярвам на тая, тя е либерастка и в червата си, така ще изпълни с хиляди вратички че после ще се окаже че никакво решение дефакто не е изпълнено. С тая трябва очите на 6, и е най-омразния социален министър който сме имали.Иначе по вътрешните им правила нищо не касае етносите , тия другари са недосегаеми "по подразбиране."
11
1
 
15
 
! Отговори
kxxx преди 3 години
тая со'рошка защо не си е дала оставката. Прескача Конституцията и сега се прави на ни лук яла ни мирисала. И продължава подмолно да работи да направи и Конституцията по свой "облик и подобие" - я неудобен съдия сменен, я текстове подменени, не стоят със скръстени ръце гадовете.Целта им е да сложат тотално ръка на децата ни и да игнорират родителите. И всичко зад гърба ти и замазано с разни лицемерни приказки.
10
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ако трябва да се гледа Конституцията за всичко(а би трябвало),то много закони са противоконституционни,както и една от партиите.Но доста от решенията на КС са просто политкоректни,вместо да се правят промени в самата Конституция.
9
1
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Поручик РжевскиЗа експорт говорим колега по списване! За експорт! Щото като те обяват за некадърен да отглеждаш детето си родител - ходи после се отписвай от листата с белязаните! Ако си и беден - гориш отвсякъде! Все тая ром ли си, турчин ли си, арменец ли си!
8
1
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
За участие на митинг на физкултурниците дават 30лв, колко ли дават за да пишат против господин Президента по форумите?Виждате какво стана, когато арестувахте един съветник на президента.Иска ли ви се да пробвате, какво ще стане ако пипнете президента? Сещате ли се?
7
0
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Няма деца от България за Норвегия! Само стойте и гледайте като се самосезира Хелзинкския комитет какво пърпърене ще настане!
6
1
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Представяте си какво щеше да стане, ако имахме президент гербераст - Цецка Цачева.Бизнеса с деца щеше да започне сега...
5
11
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Крайно време е да обяви и протестите за противоконституционни и да почне да налага глоби на безделниците. И всичко ще си дойде на мястото!
4
1
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Браво на КС!Изглежда партията на физкултурнцитие още не са го налазили...ФИРМИТЕ ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЩЕ ИСКАТ ДА ВИ ОБСЛУЖВАТ, Т.Е. ДА ВИ ИЗЗЕМВАТ ДЕЦАТА ЗА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯХ И ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ.ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦА ЩЕ ГО НАПРАВЯТ БИЗНЕС.
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за имунитета на фигуранта какво става, кога ще излезе решението?
2
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега , като обяви и действията на така наречения изпълняващ длъжността президент за противоконституционни, румбата ще трябва незабавно да се импийчне! хем без коментар от нинова!
1
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
още едно доказателство че герб и патриотите са неграмотници,затова оставка