Дължим 80% от глоба, ако платим в срока на обжалване

Целта е глобите да се събират по-бързо, а делата да са по-малко
15
Дължим 80% от глоба, ако платим в срока на обжалване
Снимка: БГНЕС

Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или имуществени санкции, ще могат да платят само 80 на сто от сумата, посочена в наказателното постановление, ако го направят в срока на обжалване.

Това е една от промените в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), която Министерският съвет одобри на днешното си заседание.

Възможността за намалено плащане на глобата цели повишаване на събираемостта, навременност на санкцията и облекчаване на съдилищата от голям брой дела, тъй като при плащането в намален размер няма да може да се обжалва размерът на наложената санкция.

Предвижда се обаче наказателното постановление да може да се обжалва по отношение размера на другото по вид административно наказание, ако има наложено такова наред с глобата или относно отнети вещи в полза на държавата. Самият нарушител ще избира дали да се възползва от плащане на глобата или имуществената санкция в намален размер или да обжалва пред съда цялото наказателно постановление.

Въвежда се и т.нар. споразумение, което ще позволи приключване на административнонаказателното производство в кратки срокове. Контролните органи са длъжни да разяснят на лицето правните възможности и последиците от споразумението. То се съставя в писмена форма между страните и се издава вместо наказателно постановление.

При сключването му е предвидено намаляване на размера на глобата или имуществената санкция - в размер на 70 % от минимума или абсолютния размер на глобата или имуществената санкция предвиден в закона за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум - се определя от наказващия орган, но не повече от 70 % от половината от максимума.

Споразумение няма да може да се сключи в четири случая: за повторно извършено нарушение; когато нарушението не попада в дефиницията за повторност по силата на специален закон - за нарушение, извършено в едногодишен срок от влизане в сила на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказание или е издадено предупреждение за нарушение от същия вид; когато деянието съставлява престъпление; когато признанието на нарушителя не се подкрепя от материалите по преписката.

Споразумението е окончателно и има последиците на влязло в сила наказателно постановление. Сумата се заплаща в 14-дневен срок от сключването, а в случай че не бъде заплатена, наказващият орган обявява, че не е постигнато споразумение и издава наказателно постановление.

Друга гаранция за упражняване правото на защита на лицата е увеличението на процесуалните срокове. Срокът за депозиране на възражения срещу съставения акт за установяване на административно нарушение се увеличава от 3 на 7 дни, а срокът за оспорване на наказателни постановления и другите актове на наказващия орган - от 7 на 14 дни. Така гражданите и бизнесът ще имат повече време да организират защитата на своите права и законни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
13
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
"Възможността за намалено плащане на глобата цели повишаване на събираемостта, навременност на санкцията и облекчаване на съдилищата от голям брой дела"Нещо сте пропуснали да напишете. Хората водят тия дела, защото най-често те се оказват успешни. И няма как да е иначе, като административно наказващите органи и актосъставителите са хора от калибъра "Ханко Брат". Делата ще продължат, феодални бирници. Свиквайте.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви глоби!!? Защо са дискриминационни!Недосегаемите от маалата колко са платили?
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, ако не платите в срока за обжалване доброволно. Твърде вероятно е съда да отмени глобата и да не платите нищо.
6
2
 
13
 
! Отговори
БАЦЕ С КАСКА преди 3 години
ГОРАНОФ У ГОРАТА БАЦО ПРИ ХЕРА ЦВЕТКА НА БАНЯ ДОНЧЕФ НОСИ ПИЦИ !ГЕРБ СЕ АСФАЛТИРА !
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще събира глобите,министъра в оставка )
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 % няма ли да ви се напукат петите. В целия свят е 50 %. На 100 лв. примерно промоция 20 лв. никой няма да плаща пак. И по давност ще се платят сами.
3
2
 
20
 
! Отговори
Val преди 3 години
В ЕС размера на глобите платете в срок са 50%!!! Тук пак побългаряване нещата , за да крадете
2
5
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
хитро!..-И какво ще стане,ако съдът отхвърли глобата?..-Ще върнат на глобения останалите 20 процента?
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го направят 50%. Признат грях - половин грях, нали така?