Купувачите на жилища се увеличават въпреки коронакризата

Прогнозите ще са мрачни още половин година
15 юли 2020 15:54, Анисия Иванова
55
Купувачите на жилища се увеличават въпреки коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Огромна група от купувачи, които отлагаха покупката на своя първи имот, чакайки криза, вече са на пазара и увеличават потока от купувачи и огледи. Това каза Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти” в предаването “В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това компенсира очакванията за намаляване на цените.

“Но точно заради тези очаквания продавачите, които не са притиснати, решиха да излязат от пазара. Хората, на които не им се налага да продават, не го правят и чакат по-добри времена”, обясни той.

По думите му потокът от купувачи не е намалял, напротив - даже се е увеличил.

“Единствената логика, според мен, е, че риба се лови в мътна вода. Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година. Следователно сега е удачен момент за преговори за жилищен имот”, смята Илиев.

Той посочи, че от друга страна при търговските имоти нещата са доста по-логично свързани с икономическата обстановка.

“Всички магазини например са празни. Сега техните цени няма как да са същите. Всеки, който може да прави бизнес дистанционно, без наем, го прави. Наемодателите още не са се ориентирали - 6 до 9 месеца ще им трябват, за да намалят очакванията си за цените”, добави експертът.

По отношение на хората, които изплащат ипотеки и си разсрочват кредитите в момента, Илиев смята, че не е оправдано да се очаква, че след 2-3 месеца тези кредити ще станат предсрочно изискуеми и на пазара ще има много ипотекирани имоти.

По думите му условията на извънредна обстановка и епидемия се отразяват най-зле на краткосрочните жилищни наеми.

"Вирусът удари най-зле първо тях и те се преместиха на пазара на дългосрочни наеми", обясни Илиев.

Той подчерта, че за разлика от времето на карантината, когато огледите са намалели с 85%, през последните 3 седмици отново има засилена активност на имотния пазар. 

Целия разговор гледайте във видеото


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
мадрид преди 3 години
Абе падат имотите малко по малко. Чак се зачудих дали не е сега момента. Попаднаха ми много добри жилища за моите нужди в София на поносими за мен пари (естествено част от тях с кредит, но в рамките на разумното), които преди пандемията си бяха доста по-високи. Даже се замислих дали да не се пусна и да си купя жилище, но щом не ми е спешно, май ще пропусна. Интересно е само какво ще стане с еврото ... там е единствената неизвестна величина в образуването на цената
51
0
 
2
 
! Отговори
wwalkerr преди 3 години
най сигурно убежище в криза са добрите имоти. сичко друго отива зян. парите се обезценяват както ги печатат на тонове. какво остава най стабилно освен добър имот. на никой не му пука за разни афтомобили , дрънкулки. златото е скъпо за инвестиция за простия човек но и цената на добър имот в злато се вдига. за без пари - толкоз, промоцията свърши.
50
0
 
3
 
! Отговори
Пазар на имоти??? преди 3 години
С толкова много настроен бетон в големите градове, а и по Черноморието, няма начин цените на имотите да растат - те са и без това са прекомерно надути. Вероятно "специалистът" визира хилядите "собственици" катунари-по-душа, които купуват и се местят на две-три години след като са направили "основен ремонт на всичко"... Единствено те надуват цените и циркулират напред-назад търсейки изгода, далавера и фъндък... Всеки кореняк жител в град или село си цени корените и не търчи да продава и купува!
49
1
 
5
 
! Отговори
Катастрофата идва преди 3 години
Кризата тепърва започва , катастрофата предстои ! Имотния балон издиша !
48
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
На този брокер и баба му не му вярва. Нещата отиват към логична развръзка - пълен крах на този балон. Вече и банките почват да усещат студения полъх на кризата. Купувайте злато и се молете на Бог!
47
1
 
4
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ ИМОТИ преди 3 години
София не е България и не е показателна за пазара на имоти. Добри имоти* има не в Южна България или северозапада , а на други места. Но там златото няма да им стигне на купувачите. За без пари - толкоз. *добри имоти - без ипотеки, на хубаво място, добри и нормални съседи, отлични комуникации, отлична инфраструктура.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладен брокер продажби сънува! Ходя на огледи, за да видя какво се предлага, но ще изчакам с покупката! На един вчера му викам свали 50% и купувам, а той щял да чака още огледи. Те така са купувачи и продавачи!
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛолАма хайде бе, хайде да се сбъднат най-после и твоите прогнози.Знаеш ли откога чакаме и се надяваме?Но цените растат ли, растат ...
44
12
 
8
 
! Отговори
Ааааа, нееее преди 3 години
Нищо в материала не е истинаааа!В София 99.5% от жилищата са празни, защото все живо замина за чужбина!Качеството на жилищата е такова, че трябва да ти дават парична награда, ако се съгласиш някой да ти подари жилище.До края на годината положението ще стане още по-критично, вЕрвайте ми.Защо все още не се обажда никой, за да ми продаде два многостайни апартаментаза 1 лев?Ама много сте загубени, бееее!
43
3
 
12
 
! Отговори
James преди 3 години
много *** матрял да купува в държавата на мафията с най голямата демографска криза на тия цени
42
1
 
16
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Извинявай, ама даже нашият Лидер не лъже така! :):):)
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След няколко месеца ще свърши банковата отсрочка, в Германия започват фалити, тук стотици заводи работят за автомобилната индустрия която там е в криза. Ще има серизна криза края на годината. Хората, които купуват сега им е лятно и хубаво, ама зимата ще се озъбим.
40
1
 
19
 
! Отговори
Гост до Мен преди 3 години
Да. Виждал съм в Ню Йорк и Амстердам страхотно успешни преобразувани индустриални сгради в жилищни. Това го има по целия свят, ще дойде и при нас. Новите бизнес сгради са оупън спейс и лесно ще се преобразуват, винаги са на добра локация и са ефективни във всяко отношение. Истината е, че Коронката показа на корпоративния свят, че с лаптоп и vpn, може да се работи и от Антарктида. Света просто няма да е същия вече!
39
10
 
28
 
! Отговори
Лол преди 3 години
И 1 милион потенциални купувачи да има, кой нормален ще купи нещо, което след 6 месеца ще е с 10% по-евтино от днес?
38
1
 
26
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До ГостМдам и подозирам че една част от офис сградите ще бъдат преобразувани в жилищни... Имотите не ги чака нищо добро, дори и в София. По-скоро очаквам малките населени места да достигнат близките до софииските цени в следващите години, чрез леко покачване и голям спад на столичните коптори. Няма много доволни от новото строителство и качеството на живот в столицата...
37
2
 
28
 
! Отговори
име преди 3 години
Купувачите се увеличават, пък дори и най-надутия показател- офертните цени рязко спадат. Някакъв магически момент се случва май, закона за търсенето и предлагането е победен!
36
2
 
34
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Нямам един колега от Варна или Царево, който сега да е в София. Много бизнеси ще се осъзнаят, че да плащаш качествен служител "софийска" дев/bi/analyst заплата, докато той си живее в Пловдив, Стара Загора, Търново и селата около тях, носи колосални ползи за портфейла на компанията, служителя и здравето на него и семейството му (великия софийски смог). От това и София ще спечели, но в дългосрочен план, строителството ще стане по еко, без сегашната диващина.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужасна снимка. Бассси копторите
34
5
 
30
 
! Отговори
онзи преди 3 години
Най платената статия . Сменети си дилъра .
33
1
 
19
 
! Отговори
ХАХА преди 3 години
ХАХАХАХАХАХАХА