Радев пред посланиците от ЕС: Прозрачност, независимо кой е на власт!

Дипломатите заявили, че протестиращите са гарант за демокрацията
Обновена: 15 юли 2020 15:52 | 15 юли 2020 15:27, Веселина Йорданова
182
Радев пред посланиците от ЕС: Прозрачност, независимо кой е на власт!
Снимка: Президенттство

Президентът Румен Радев заяви, че българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите.

Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт, заяви президентът на работна среща днес с посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България, която се проведе в резиденция "Бояна". В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
Румен Радев подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта.

Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.

"Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната", подчерта президентът. Румен Радев добави, че консултациите за промени в Конституцията, които започнаха по негова инициатива, продължават.

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика дипломатите откроиха необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията. Държавният глава изрази амбицията и възможностите на страната ни да привлича много повече инвестиции, да произвежда повече и с по-висока добавена стойност.

Румен Радев отново открои необходимостта от ръст на инвестициите в развитието на човешкия капитал у нас, както и за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за устойчиво социално и икономическо сближаване.

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде домакин през 2021 г. на регионалната инициатива "Три морета" за насърчаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност в Източна Европа, посочи още на срещата президентът Радев. Държавният глава припомни, че ротационното председателство на платформата за диалог следва да бъде поето от Черноморска държава, а кандидатурата на България вече е била одобрена от страните-участници.

По време на срещата държавният глава и вицепрезидентът поставиха въпроси за бъдещето на Кохезионната политика на ЕС, за формирането на европейския бюджет след Брекзит, за необходимостта прилагането на европейската "Зелена сделка" да не доведе до загуба на конкурентоспособност на икономиките, чиито енергиен микс разчита на използването на въглища, и други теми от европейския дневен ред и на двустранните отношения на България със страните-членки от ЕС и Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото му говорене пред Европейския парламент като държавен глава на българия бяхя за свалянето на санкциите от русия:) и чак сега се вижда събуждане!!!
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заслужаваме си съдбата! Не може свалянето на Борисов да бъде пътеводна звезда, да защитаваме корумпираните съветници на Радев, да обвиняваме Костов за безумната приватизация и да гласуваме за Нинова - приватизаторката на Техноимпекс и лидер на младежката организация на СДС!
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божее, нима това са казали дипломатите? Сериозно? Значи представа си нямат от ситуацията в България в момента . Или гусин Радев просто си придава важности че едва ли не светът го подкрепя. Хората просто спазват протокола - Радев се води президент, на това не се противоречи. На това му викат дипломация, не че в действителност някой го мисли какъв голям политик е. Какво мислят действително дипломатите ще разберат само в централите им. Иначе клишетата и баданарките винаги са на дневен ред.
135
0
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
До Тоско 156Тосеее, кажи къде си да те приберем, че все бягаш? Ще ти сменим лекарствата и ще те вържем за леглото, докато си опасен, а после ще се разхождаш на свобода пред психобараките. Ще те наглеждаме и ще си отново добре...
134
1
 
11
 
! Отговори
Костадинов преди 3 години
Тоя знае само една дума и където седне и стане все си я повтаря да не я ... забрфави :))) Прозрачност,прозрачност,прозрачноист...
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако в президентството има дори един русйи шпионин, *** с крив нос ще обяви независимост от нато и ще си прибере в бараката си, за да не му слушаме старинния низоцарски брътвеж
132
0
 
1
 
! Отговори
Nicaragua преди 3 години
Двама генерали във властта, единият дори се казва Happy
131
3
 
1
 
! Отговори
Nicaragua преди 3 години
Този е плод на кметската политика на бойков, кметския президентНагъл и пошъл фен на герб, който иска да ги легитимира за още един мандат, правейки се че уж спорят
130
14
 
7
 
! Отговори
Тоско преди 3 години
Оня запис се оказа фишек. Зле сглобен от някой аматьор. Снимките с пачките се оказаха истински. Полицията смазва с брутално насилие. Факт. Доган и пеевски са ползвали охраната на нсо над 19 години неправомерно. Факт. 40млн.Севда, къщите за гости. Танева дето иска да се прикрива корупция. Маринов, Велчев, Мишо бирата, апартамент гейт. Кърджалийската и еването с 200. Гешев избран незаконно. Платените избори и бюлетини. Венецианския Варненски Булевард. Пътя убиец. Ремонта на ремонта.
129
8
 
18
 
! Отговори
На Мутрата Радефф преди 3 години
Му е платено от Черепа да организира преврат !Гешев, спиш ли !?Мутрите в затвора!
128
8
 
19
 
! Отговори
Президенството е преди 3 години
Гнездо на руски шпиони!Трябва са бъдат ударени със цялата сила сила на закона!Да живее България!
127
5
 
20
 
! Отговори
Първото служебно преди 3 години
Правителство на мъжа на Деса се оказа сглобено от Черепа и Свинята!Оставка, безродник!
126
1
 
14
 
! Отговори
Развъдник мутрата преди 3 години
Е слуга на Черепа и Свинята!Оставка и съд за слугите на олифарсите!
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дето копнеш, корупция. Бати държавата
124
3
 
21
 
! Отговори
Божков иска преди 3 години
Резидента искал граждански контрол върху институциите, а гледаме, че "гражданите" на площада се оказаха под контрола на Черепа. Обкръжрнието на Резидента също - Черепа щял да го съветва при съставянето на служебно правителство, според разговора му с Паунов.
123
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта ми стана прозрачен още когато каза, че е "независим" !Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква - Фигурант
122
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
състезателката по фигурно пързаляне и мома на повикване се появи и пак почна с бляботините си,сигурно това му е било написано и цяла нощ е зубрил
121
0
 
23
 
! Отговори
Bungar преди 3 години
Чудесно! Прозрачност навсякъде ,включително и в Президентството.
120
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-прозрачен се оказа Радев! И вече отива към прИзрачен..
119
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога е пукало на Радев за народа, че и сега! Нали му покриват нарушенията за назначаване на втора работа на сегашната му съпруга, даване на държавно жилище и колко още други! Т. Живко го съдиха за раздаване на жилища, а този хич не му дреме и ходи наперено като пуяк!