Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!

Прогноза: Борисов няма да назначи партийци на освободените кресла
250
Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестът е морален, няма чисто политически искания и партиите не го владеят. Това каза Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи, бивш депутат, пред БНР.

Още по темата
Той посочи, че хората имат очаквания и затова е протестът. "Хората казват, че това, което прави правителството, не им харесва.

Казват: "Не ви харесваме начина, по който управлявате - не че управлявате лошо, просто управлявате неморално!". Търси се справедливост. парадоксалното е, че хората не се оплакват от социално-икономическите им проблеми, а не им харесва как се вземат решенията в управлението", заяви Мурджов.

По думите му призивите са за промяна на начина за вземане на решенията, а не една партия да си отиде и да дойде друга на нейното място.

Политическите партии обаче не дават отговор как ще стане промяната. Когато всички досега са управлявали, са вземали решения и те не са били по-различни, каза още той.

Според политолога Димитър Аврамов днес премиерът Бойко Борисов е казал на хората,  "че не ги чува и си продължава по своя път". Всичко, което Борисов каза днес, не трябваше да го казва. Радев също не трябваше да казва, че има мафия, посочи Аврамов.

Той уточни, че всички управляващи досега са наричали хората платени, убедени са, че някой им плаща, за да протестират.

"Едни поколения млади хора, които днес са на площада, не се идентифицират с БСП, с ГЕРБ, с Обединените патриоти, а казват едно просто нещо: "Така в цивилизования свят не може!. Проблемът е, че основните власти в България прилагат избирателно законите и след това се чудят защо на хората не им харесва", коментира Аврамов. Той определи ситуацията като много сложна.

Политологът коментира, че в протеста няма нищо лично срещу политиците, а на хората просто "им е писнало" и искат правила.

"Не говоря за това, че трябва да изметем това правителство и да дойде доброто на БСП. Благодаря! Виждали сме го това нещо. Не виждам нищо добро в БСП, дори те са на път да се разцепят. Става дума, че когато двете власти - изпълнителна и съдебна, обиждат обществото, стоят срещу хората, този протест ще стане още по-голям и още по-хаотичен и накрая ще помете тези власти".

Политологът проф. Румяна Коларова смята, че институцията служебно правителство в България е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори, допълни тя.

Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, смята политологът.

"Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза Коларова.

Според нея очевидно Борисов избира другият вариант - радикална промяна на правителство.

Тя прогнозира, че назначенията, които ще се направят, "те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ".

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическият им противник. Все едно капитулират пред противника, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
1
 
! Отговори
WTF преди 3 години
Истината е, че подкрепящите ГЕРБ/БСП/Гешев не четат нищо освен общи медии и гледат телевизии на Пеевски. Затова и не разбират за какво се протестира. Жалко е, че не се информират реално.
192
0
 
2
 
! Отговори
медии слуги на власт преди 3 години
До KЦялата работа е за пари и не за едно мерси!
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мазохисти тука! Когато избираш по малкото зло, избираш все още зло!Експертно правителство докато се промени правосъдието и след това законите! На управляващите и ГЕРБ членовете им се отнемат паспортите и се ревизират доходите 10г. назад с доказателства - не тъщата с пенсия от 132 лв. ми даде назаем 250000 лв.! Същото и за БСП!Т.е. визирам БСП не е вътре!
190
2
 
4
 
! Отговори
K преди 3 години
Медиите тотално изопачават мащабите на протеста. Днес в центъра на София имаше в пъти повече хора (40-50 000) от вчера (15-20 000)
189
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
0.05% от избирателите не могат да решават нищо. София не е България! Сигурен съм, че повечето от тези които сега викат "оставка", няма да отидат да гласуват на следващите избори, а много от тях ще се приберат по чужбина, оттам откъдето са дошли. Ще останат само ония тримата нечистоплътни дъртаци, десетина *** от агитките, и Йоло Денев. Ей това са ви мизерни те протести...!!
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...не че управлявате лошо, просто управлявате неморално...Мурджоф е гений! Просто между двете твърдения няма противоречие????????Къде трябва да пребивава човек, за да може да придобие тази съвършена мисловна дейност или е резултат на мозъчна ампутация!
187
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
призивите са за промяна на начина за вземане на решениятаалоу Мурджо, ква промяна в начина на вземане на решения ве *** червен?Начина е описан в Конституцията - парламентарна република.
186
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви имам експертите! защо винаги ме избива на смях? Мурджов - ама че име! А като чета що за анализи и прогнози са направо ще се задуша от смях. На такива мурджовци само да си чешат езиците им дай. Те от това се хранят. Няма да намерим нормален човек който да казва нещата правилно без предубеждения и симпатии и в угода на нечии интереси. А сега бай *** версия 2.0 действа с пълна пара. Да можеше Алеко да го види ...
185
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като падне ГЕРБ, ще дойдат БСП и ДПС на власт, може заедно с чалгаря Слави.Този вариант по-добър ли е за БГ------Милион пъти е по-добър.По-зле от това, да оставиш на власт доказани крадци и убийци, които се подиграват с протестърите, НЯМА.
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не че управлявате лошо, просто управлявате неморално!...--------- Протестът е беззъб. Само с пиене на бира и разходки, протест не се прави. Борисов пак ви го сложи у ду парата.
183
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протеста е купен, а бсп се опитва да го яхне.
182
9
 
3
 
! Отговори
благодарности преди 3 години
за подкрепата на протеста от сънародниците извън страната
181
5
 
3
 
! Отговори
МАФИЯТА преди 3 години
вън от ВЛАСТТА
180
3
 
1
 
! Отговори
шиши преди 3 години
наредил правителството на ББ = МАФИЯ - тя работата била още по-брутална
179
10
 
5
 
! Отговори
До 193 преди 3 години
Не можеш да разбереш протестиращите, защото вероятно си с нисък коефициент на интелигентност и без капка достойнство
178
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да ги разбера тези протестиращи. От коя партия са ? Какво искат ? Като падне ГЕРБ, ще дойдат БСП и ДПС на власт, може заедно с чалгаря Слави.Този вариант по-добър ли е за БГ. Не мисля честно казано
177
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Не съм чул политик или социолог като говори нещо да не се опитва да МАНИПУЛИРА и ПРОГРАМИРА мисленето на аудиторията по точно определен начин. Това е изключително дразнещо! Не сме зомбита! ВНУШЕНИЯ не приемаме от никакви платени от партии "експерти"...
176
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Провокаторите на протеста са хора на Гешев, познати са от сбирката "Гешев е радост". Разбира се, днесбеге журналистите мълчат. Доколкото са журналисти. ОСТАВКА!
175
4
 
7
 
! Отговори
Безнаказаност преди 3 години
Чувството за безнаказаност е безгранично сред цялата политическа класа. Тя отдавна тотално се е откъснала от народа, който е считан от нея за "мат'рял". Единственото частично решение на този огромен проблем е противозаконно и престъпно и затова невъзможно. И то е, че поне един от тях (без значение от коя формална политическа група e, защото съществени разлики между всички тях няма) трябва да бъде линчуван и пребит от тълпата и да служи за назидание на останалите престъпници
174
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев не им влезе в игрите и стана неудобен. Радев, стреля по егото на Бориосов и това го дразни. Друг е проблемът на Борисов и това е страха от едрите бизнесмени, на които Борисов им отне част от бизнеса под формата на акции като такса "спокойствие". Много хора му имат зъб и няма да му се размине.