Какво трябва да знаем за мъртвите течения?

Да се спазват указанията на спасителите, съветват концесионери на плажове
29 юли 2020 12:00, Ния Христова
18
Какво трябва да знаем за мъртвите течения?
Снимка: БГНЕС
Климатичните промени в световен мащаб са факт и вече няма строго определен период, в който може да се очаква мъртвото вълнение. Това обясни пред NOVA Николай Димитров, концесионер на плаж по Южното Черноморие.
 
"Призовавам всички, когато отидат на плаж, да слушат и изпълняват указанията и сигналите на спасителите", каза Димитров. Той твърди, че спасителите постоянно се сблъскват с летовници, които отказват да изпълняват указанията.
Още по темата
 
"Десетки пъти се е налагало да търсим съдействие от полицията", обясни Никола Димитров.
 
Плажът, на който той е концесионер, се намира точно до мястото, където през уикенда се удави дете.
 
"Инцидентът беше на съседен плаж, неохраняем. Учудих се защо 112 не са потърсили съдействие от нас? Ние сме на 1 минута от мястото, имаме джетове, най-вероятно давещото се дете щеше да бъде спасено", заяви Димитров.  
 
Той призовава плажуващите да спазват указанията на спасителите. "Те са тук, не за да се карат с вас, а за да пазят живота и здравето ви", каза Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
плажьор преди 3 години
Трябва да има охраняеми и неохраняеми плажове.Човек трябва да може сам да избира къде да отиде.Аз лично, доколкото е възможно, посещавам неохраняеми плажове.И трябва да се удържа от заплатата на спасител който ползва ***.
16
1
 
8
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
И аз не видях никаква полезна информация за "мъртвите течения", затова споделям свой опит. Попадъл съм в такива няколко пъти на съвсем близо до брега. Дърпа те към дълбокото и това предизвиква паника. Тя кара плувеца да маха с всичка сила обратно към брега и след няколко минути е свършен. Първо не трябва да се паникьосвате и второ трябва да плувате успоредно на брега не повече от 15-20 метра, което ще ви извади от потока на това мъртво течение. Воала. А че имат джетове е готина информация.
15
1
 
3
 
! Отговори
0мряло течение преди 3 години
Всички добре подготвени спасители от Варна, Бургас и други морски градове, отдавна работят в чужбина. За огромните заплати, осигурени от общините и концесионерите, работят пенсионери и начинаещи (от някое планинско село).
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сред всички написани неща не пишеше нищо, какво точно трябва да знаем за мъртвото течение. Загалавието няма нищо общо със статията! Все пак, ако поаднете на мъртво течение плувайте настрани. Обикновено то се получава в няквква функя и е широко не повече от 10-15 метра. Достъчно е да се измъкнете настрани и ще можете отново да плувате лъм брега.
13
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
Бъркаш. Вероятно пишеш за явлението Rip tide, което се появява при оттеглянето на вълните по пътя на най-малкото съпротивление и в резултат на релефа на дъното се появява временно течение, насочено обратно към морето. Просто се оставяш на това течение и след около 20м то отслабва и плувайки паралено на брега, излизаш в спокойна вода.На физиката/океанологията изобщо не има пука дали познаваш законите им. Те просто си работят.Всеки завършил успешно 7ми клас би трябвало да знае тези неща.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .Мъртвото течение, също наричано разривно течение(да не се бърка с Мъртво вълнение"), е крайбрежно, понякога силно водно течение причинено от разбиващите се вълни, което отвежда вода от брега навътре в морето или друго водно тяло.Мъртво течение може да се образува на всеки бряг, където се разбиват вълни морски, океански или езерни.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .Има мъртво течение,провери си,мъртво течение и мъртво вълнение са две абсолютно различни неща,мъртвото течение е,когато водата те дърпа от брега навътре в морето и колкото повече се съпротивляваш,толкова по-лошо!А мъртво вълнение не е същото!
10
0
 
9
 
! Отговори
112 преди 3 години
Докато те разпитват на 112, докато те пък предадат сигнала и човекът десет пъти да се е удавил. Ако ще и на 10 секунди до мястото да са били.
9
2
 
4
 
! Отговори
. преди 3 години
Няма такова животно "мъртво течение"! Има течения предизвикани от различни причини: приливни, отливни, ветрови, от разликите в температурите на водните слоеве и др. но никога теченията не са "мъртви". Съвсем "живи" са:-)Вероятно объркването идва от понятието "мъртво вълнение". Този тип вълнение се появява след като утихне вътъра, който е предизвикал ветровото вълнение т.е. това е "остатъчно" вълнение, с по-заоблени гребени на вълните, с по-голяма дължина и по-ниска амплитуда. Физика.
8
0
 
2
 
! Отговори
хайтер преди 3 години
Стигасти бе, какво пак неясно има....... "Да се спазват указанията на спасителите, съветват концесионери на плажове" :) хухухухухуху
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Концесионерите да са живи и здрави, без тях сме загазили. Дано по-скоро се вдигне морското ниво и да залее магистралите, че тогава само един връх Мусала ще остане за концесия... и за заменки нищо нема да има, без мазнинка ще остане тази дър.. територия..
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GodКак какво,просто не се влиза във водата ,когато има мъртво течение.Максимум до коленете може да влезеш,не по дълбоко,че ще те дръпне водата навътре в морето и към дъното надълбоко.Има си флагове за това,преди беше бял - свободно влизането,червен - предупредителен, че е опасно или черен - абсолютно забранено влизането във водата,сега им смениха цветовете,не знам с какъв цвят на флага се отбелязва мъртвото течение,но може да питаш спасителите!
5
0
 
11
 
! Отговори
НИЙО! преди 3 години
Ния христова е безподобна безобразница. Знам, че е време за обяд и цигара, ама да си беше погледнала петте реда, преди да публикуваш? КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА МЪРТВОТО ТЕЧЕНИЕ? НИЙО?
4
0
 
34
 
! Отговори
Норге преди 3 години
След като прочетох тази статия, вече знам всичко за мъртвите течения! Благодаря на редактора!!!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че са умрели от коронавирус?
2
0
 
46
 
! Отговори
God преди 3 години
В крайна сметка какво трябва да знаем за мъртвите течения?
1
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За вълнението нищо не узнах, но разбрах, че имат джетове. Благодаря.