По-ниски продажби на цигари и алкохол от началото на годината

Приходите от данък печалба са с 19% по-малко
4 авг 2020 07:44, Елка Василева
11
По-ниски продажби на цигари и алкохол от началото на годината
Снимка: архив, БГНЕС

Приходите в държавната хазна от акцизи намаляват с над 10% през първата половина на годината спрямо същия период на миналата, показват данни на Министерството на финансите. При алкохола приходите от акциз намаляват с над 9% до 141 млн. лв., което основно е заради ограничените посещения на кръчми, дискотеки и ресторанти.

Но дори и при цигарите има сериозен спад на приходите от акциз - с 13% до 1,333 млрд. лв. От една страна, когато хората не са в ресторант или в офиса, а си стоят у дома, пушат по-малко. Освен това в страната липсват чуждите туристи, които в други години също купуваха алкохол и цигари, пише „Труд“.

При горивата приходите от акциз са по-малко със 7,4% и от януари до юни са над 1 млрд. лв.

Приходите от корпоративни данъци до края на юни са 1,09 млрд. лв., което е с 250 млн. лв., или с 19% по-малко от същия период на миналата година, показват данните на МФ. До край на юни беше удължен срокът за подаване на годишните данъчни декларации за дължимите от фирмите налози за миналата година. Спадът на приходите от корпоративни данъци с 19% показва, че печалбите на фирмите през 2020 г. са намалели средно с над 20%.

Приходите от данъка върху доходите на хората и от осигуровки обаче нарастват с над 4% на годишна база въпреки по-голямата безработица. Това се дължи на вдигането на минималната заплата на 610 лв. от началото на годината, както и продължаващия ръст на доходите в редица сфери на икономиката.

От ДДС в държавната хазна са влезли 5,2 млрд. лв., което е спад с 6,2% на годишна база. Любопитно е обаче, че приходите от ДДС от сделки в страната са нараснали с 1,2% до 3,4 млрд. лв. Приходите от ДДС от внос намаляват с 18% до 1,8 млрд. лв. Това обаче се дължи на по-ниската цена на внасяния петрол и на факта, че от 1 юли 2019 г. беше дадена възможност за отложено плащане на ДДС. От този режим са се възползвали 57 фирми, които не са начислили ДДС за близо 500 млн. лв., основно при внос на метални изделия и руди. Оказва се, че без този режим и при приходите от ДДС от внос щеше да има ръст. Явно хората и фирмите продължават да харчат, но има преразпределение на стоките и услугите, които купуват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
0
 
! Отговори
Когато пушите преди 3 години
Се замислете дали искате да видите децата си пораснали, или просто искате да си заминете от тук по-бързо, пълнейки на някой шкафчето за трева завита в хартия която ви убива бавно.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пуша от 4 години, от известно време не пия изобщо, дано има повече като мен и да им излязат още по криви сметките.
7
4
 
2
 
! Отговори
Да, готвят нещо! преди 3 години
Да готвят, нещо, вероятно кърваво!Политологът Слави Василев, син на Васил Василев:"Въпросът е какво ще направи улицата и там мисля, че ще има изненади".
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боце не го вълнуват подобни неща ! Важното е, шкафчето да се пълни !
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е лошо, трябва борисов да помисли как да увеличи консумацията на алкохол и цигари. може да се намали данъка им на 0%, а пари ще вземат от детските и децата или нека вдигне данъка на работещите.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати икономиката, щом бюджетът зависи от акцизите върху алкохола и цигарите.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е само началото.Догодина двойно по-малко ще е!!!!
2
4
 
19
 
! Отговори
оставка преди 3 години
Нищо казано от герб не може да се счита за истина.Това са патологочни мошенници и лъжци!Тези стъкмистики няма смисъл да ги пишете,щото никой не им вярва.Освен трола!
1
4
 
18
 
! Отговори
Ужасен ужас преди 3 години
На бойко икономиката, така наречената бойкономика, се крепи на данъци, акцизи, глоби, такси и таксички. А четейки статията, става ясно че се държи на свети крепки. Глад ще мори герберугите.