За месец КАТ връчи на границата 9220 глоби на чужденци

Причината за повишението са проверките на границата
4 авг 2020 07:56, Елка Василева
18
За месец КАТ връчи на границата 9220 глоби на чужденци
Снимка: архив, БГНЕС

Само за месец Пътна полиция връчи на чужденци 9220 глоби за скорост, а за цялата минала година числото е едва с 320 повече.

Причината за повишението е в проверките, които се правят на границата.

От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Само в 8% от случаите обаче фишовете са им били връчени.

Останалите са напуснали страната, преди глобите им да бъдат обработени, и на практика няма как да бъдат принудени да си получат санкциите и да си платят, пише „24 часа“.

Досега проблемът със събираемостта на глобите на чужденците идваше с обработката на нарушенията. Когато камерата ги заснеме с превишена скорост, тепърва служител на КАТ трябва да свали снимката. След това прави проверка на кого е колата и чак тогава глобата става дължима.

Още по темата

Докато това се случи, повечето шофьори вече са напуснали България,  защото преминават транзитно.

Друг проблем са тираджиите и автобусните шофьори. Превозните средства не се водят на тяхно име, а санкцията се издава на управителя на фирмата. Така, дори от МВР да успеят да обработят нарушението бързо, то шофьорът ще се размине, тъй като глобата не е записана на негово име.

Така например през 2016 г. от МВР са заснели 28 838 чужденци с превишена скорост, но само 10% от тях са получили глобите си. Малко под 2000 души са ги платили, а на останалите глоби за над 3 млн. лв. съвсем скоро ще изтече абсолютната давност от 4 години и половина.

От 2016 г. досега на чужденците са наложени санкции за над 43 млн. лв Платени са едва 3 млн. лева. С дължимите от тях пари би могло да се финансират 50% от ремонта на проблемната отсечка на магистрала “Тракия” от Чирпан до Стара Загора, посочват от Института по пътна безопасност.

Според експерти по-голямата част от неплатилите са граждани на Сърбия, Северна Македония и Турция.

“С държавите от Европейския съюз имаме споразумения и изпращаме глобите за скорост. Тамошните власти ги връчват и в голямата си част чужденците ги плащат”, обясниха запознати. Всъщност гражданите на съседните на България държави са недосегаеми за нарушения на наша територия.

Скоро обаче със заработването на Единния център за обработка на нарушенията МВР ще успее да си вземе парите и от тях. Причината е, че в центъра само час след нарушението то ще бъде оформяно документално. Така дори транзитно преминаващите ще получат санкциите си на границата, а при следващото влизане ще трябва да си платят, за да не останат без книжка.

Очаква се центърът да заработи до 2 месеца.

С нововъведението за проверки за невръчени фишове за скорост и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата пък чужденците вече са платили над 400 000 лв. глоби за скорост от тази година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Като въвели яки ЕФЕКТИВНИ глоби и се изчистило."Хахахха. Чисто във франция? Франция е една африканска ко_чи_на
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се жалват? Каго те снимат из Европа, как си получаваш писмото в България. Ако не платиш, след време минавайки граница ако има такава си плащаш глобата. Има механизъм, просторна никой не му пука.
13
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Какво означава ,че е напуснал територията на страната и няма как да се получи глобата.Аз като нарушя в чужбина как ми пращат писмо да си платя глобата до България?Затова трябва да се върже системата и на всяко ГКПП да се връчва за да се плаща.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобите са за нарушения извършени от водача на автомобила! Автомобил без водач не съм видял да нарушава правилата. Ако някой каже че не е карал той автомобила то нека му се даде законова възможност да изиска възстановяване на сумата от глобата от фактическия нарушител. Но като знаем как се пишат законите ........
11
2
 
5
 
! Отговори
до10 преди 3 години
до10! ...и хората като ти казват че глобите в България са основно перо в бюджета може би имат предвид че цялата ни икономика вече осакатена толкова че вече няма от кво друго да има приходи в тая държава освен от глоби ама те скоро и туристите ше спрът да идват а пътувашите ще започнат да заобикалят и на всички е ясно че на запад и Франция и Германия има Испания има глоби дори са по-солени ама хората там 1во са ти създали условия и хубави пътища да спазваш правилника и тогава вече ако си гьотфере
10
3
 
6
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Най-накрая някаква справедливост да възтържествува.
9
4
 
8
 
! Отговори
До 5 ! преди 3 години
Глупости на търкалета. Българина и представа си няма какво значи държава, където глобите са превърнати в едно от най - сериозните пера в бюджета и наистина са средство за превенция и възпитание. Ти защо си мислиш ,че на запад са толкова стриктни и така бързо обучават паплачта дет си я имат от цял свят?. Щото тоягата играе яко. Тука е смешно направо. И Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , държавата да приеме тази си роля сериозно - Така и повече пари ще има и повече дисциплина ...и по малко мрънкячи.!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-ха-ха...В Германия, Англия и Франция ходил ли се бе толуп? Хайде хвърли си цигарата на обществено място в Англия. Да видиш какво е "бизнес". А там ГЕРБ нямат. "Ама онези били много напред". "Нас ББ ни спира". И защо ли? На *** каквата и европрактика да му въведеш му ограничаваш правото на простотия. Преди 10-15 години във Франция е било като у нас. Буууклукк покрай пътищата и край населените места. Като въвели яки ЕФЕКТИВНИ глоби и се изчистило. Та"Герберски бизнес", не европейски?
7
1
 
8
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 3 години
На наша територия се чувстват безнаказано.. После как да ни уважават?!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много глоби не може да съберат а ако вземаха на ръка щеше да събират много повече за жените им да си купят ресторанти.
5
1
 
12
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Дано скоро да не пускат в чужбина тез дето нямат пари за заплати на работниците си а имат за почивка! Тез дето не си плащат данъците и всякви такива ...
4
10
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Глобите - единствения бизнес в управлението на ГЕРБ. Спомен от рекетьорските времена на 90-те. От престъпници повече не може да се очаква.
3
12
 
6
 
! Отговори
Може,а преди 3 години
Евала на ГЕРБ.
2
8
 
7
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
А,ние плащаме и за тия дето не са минали още.Дерете ениччрска ***,пълнете черните каси.И валето време ше дойдеш!!!!
1
2
 
9
 
! Отговори
Пореден преди 3 години
Брадати лъжи