Проф. Ангелов: Всякакви сценарии за коронавируса са възможни

Готвим се за най-лошия, обяви здравният министър
Обновена: 5 авг 2020 10:01 | 5 авг 2020 10:00, Анисия Иванова
44
Проф. Ангелов: Всякакви сценарии за коронавируса са възможни
Снимка: БГНЕС

"Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение с предходните 2 седмици”, заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Новите случаи днес са 255.

Министърът подчерта, че и днес излекуваните са повече от заболелите. Според него е важна тенденцията в държавата.

„Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тези групи”, обясни проф. Ангелов и добави, че се следят много показатели.

Още по темата

Здравният министър коментира пред Нова тв и ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. Според него ситуацията и в двете места е контролирана, но причината за масовото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните мерки.

"Не става въпрос само за контрол. Не може да сложим полицай до всеки един човек. Много е важно самосъзнанието и усещането на хората за съпричастност, че всички заедно участваме в битка, в която трябва да победим”, каза проф. Ангелов.

Той коментира прогнозите за ръст на заболелите през есента. Здравният министър подчерта, че за вируса все още има много неизвестни, но обясни, че системата има готовност да се справи и с по-тежка ситуация.

„В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена. Имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура. Проблемът вече е в хората – освен липсата на лекари и медицински сестри, много от тях вече са преуморени. Тази тенденция се наблюдава навсякъде по света”, обяви проф. Ангелов.

По отношения на София е взето решение за създаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Лъже и маже преди 3 години
Среден брой нови случаи за седем дни завършващи на:14 юли - 22121 юли - 23028 юли - 2314 август - 220Този къде видя намаление? Броят на новите случаи е един и същ.
36
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Сценария се променя в зависимост от това как реагират хората. Действа се по схемата проблем - реакция - решение. Създава се проблем, следи се реакцията на хората и се взема решение изгодно за този създал проблема.
35
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
оооо, значи ги пишете тези работи а после ги изпълнявате - като на театър
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен" Ако се наложи и наилонови чували достатъчно ще намерим,"Няма нужда от чували. Само багери, самосвали и хлорна вар.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как при висока заболеваемост да се опазят уязвимите групи. Има ли прекалено много заразяващи, опазването на старческите домове става невъзможно.
32
2
 
1
 
! Отговори
Криви сметки преди 3 години
Ако Бай *** пак се намеси "заради икономиката" отново ще тръгнем наобратно и надолу.И никакви сценарии няма да ви излязат!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи от това кой ви пише сценариите. Зависи от сценариста!
30
1
 
1
 
! Отговори
www преди 3 години
Не е вярно, че има спад за последните две седмици в сравнение с предишните. Не знам защо ги плещи такива. Общия брой за последните две седмици е: 3222 а за предходните две 2993. Дори със застъпване (последна+предпоследна и предпоследна+пред-предпоследна) данните са съответно: 3222 последната и 3175 предишните. Първите дни на тази седмица са с по-високи стойности отпървите дни на миналата. Не е голяма разликата но... Не знам дали има значение, просто отбелязвам.
29
0
 
8
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Ангелов, аз не участвам в никаква битка заедно с теб. Така да знаеш. Нямам съпричастност към хора, които единствено желаят контрол и чрез този контрол да се облагодетелстват.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не знаеш нещо мушмурок по добре не давай изявления ,с които се излагаш.....
27
4
 
11
 
! Отговори
комшията преди 3 години
Вече ни третират като дoбитъk. Правят с нас каквото си поискат. Ще ни изнудват да си биеме и отровната ваксина.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е там, където е, защото някои са преценили, че знае и може достатъчно.Пф. Този е там, където е, защото от десетилетие обслужва с устичка бате ти Бочко. Доказал се послушник. Неслучайно му викат Коцето Лизaча, далеч преди да го сложат на този бушонски пост.Я разрови за новини десетилетие назад, да видиш посещенията на Боце в Александровска и колко дълбоко Лизaча си е сложил езика там дето Слънцето не огрява.
25
0
 
10
 
! Отговори
Аграрник преди 3 години
Това ги знаем и ние на село, не е нужно професор да ни го казва. За всичко са възможни всякакви сценарии.
24
7
 
15
 
! Отговори
гост преди 3 години
Мили хора,имаме един проблем,който винаги ни е пречел...А проблема е,че много бързо забравяме....Този същия е лицето,което в началото на тази измама,препоръча да се закупят чували,много чували за трупове.....И този същия *** го направиха министър сега....Сега ясно ли ви е,това продажно правителство на кого служи?.....
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатни PCR тестове за всички и засилени мерки. Уморихте държавата в угодниченето си на всички, сакън само и само да усмирите хората, но пак поляризирате обществото.
22
0
 
10
 
! Отговори
Сценарии? преди 3 години
Сценарий нали беше нещо, предварително обмислено, написано, с цел да се продаде и в последствие екранизира/драматизира?Хора, в такъв "сценарий" ни вкараха, че ще има да си скубем косите, независимо дали сме болни или здрави. Не само у нас, ами и по целия свят.Нашенската драма произтича от това, че нашенските "сценаристи" са много калпави! Не са на ясно със "сюжетна линия", "фабула","главни и второстепенни герои", "диалог". И най-важното - не мислят за "публиката", заради която се пише сценария!
21
0
 
4
 
! Отговори
L. преди 3 години
Мисля, че си боядисва косата.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам нещо и *** няма днес, да не са и те на конференцията ? О С Т А В К А !!!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 20: като не разбираш не давай акъл. Този е там, където е, защото някои са преценили, че знае и може достатъчно. Когато същите тези преценят, че вече не е за това място, ще му поискат оставката. Ясно ли е?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест не знае какви ще са сценариите като подадат ОСТАВКА !!!