Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията

Стратегическият документ от Съвета на президента - в три фази
620
Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общественото и човешко развитие на България е неблагоприятно и това говори за неуспех на държавата да предложи и реализира стратегически виждания и действия.

Това е записано в първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Още по темата
Към 2020 година българското общество се отличава с крайно тревожни, устойчиви тенденции - висока смъртност, лош здравен статус, ниска раждаемост, висока емиграция на трудоспособно население, задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието, драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване, каза при представянето на документа днес председателят на Съвета Александър Маринов.

По думите на Маринов определението на тази картина е стратегически неуспех, а водещият стратегически документ Националната програма за развитие "България 2020" не е осъществил целите и приоритетите си.

Той посочи, че заложените в проекта за нов документ - Национална програма "България 2030" цели и индикатори на напредъка към 2030 г. са нереалистични, особено при неизпълнението на аналогични, по-скромни цели в "България 2020". Александър Маринов допълни, че те не могат да бъдат постигнати със същия модел на политическо и управленско мислене и действия.

Рискът е за пореден десетгодишен план нацията да остане в плен на неизпълними пожелания и този риск е реален, каза Маринов и посочи, че, за да се избегне това, са нужни решителни промени.

Проектът за Национален стратегически документ ще се развива в три фази, които си поставят за цел обсъждане и постигане на съгласие по оценката на реалното положение в страната и изпълнението на досегашната национална стратегия, определяне причините за неуспехите и грешките, формулирането на стратегически предложения и тяхната реализация. В социалните мрежи и в отделен сайт ще могат да бъдат представяни мнения, оценки и предложения по проекта.

"Може да се направи обобщеният извод, че водещият стратегически документ  Национална програма за развитие България 2020 не е осъществил целите и приоритетите си. Начертаната визия за състоянието на страната остава пожелание за неопределеното бъдеще. Дори там, където има положителни тенденции (като икономическия ръст и нарастването на износа), те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – стимулират задълбочаването на неравенствата", пише в документа.

Според съставителите му проблемът не е в отделни решения, а в цялостния подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
468
0
 
0
 
! Отговори
Бай хой преди 3 години
Бре много гербав *** на амбразурата.Радев ще ви помете с помоща на народа много гербаляк ще лежи по панделите
467
4
 
2
 
! Отговори
Шорти преди 3 години
Винаги съм предполагал, че Румен е тясно свързан с ВИС. Е вече съм убеден.
466
0
 
2
 
! Отговори
Tawq преди 3 години
Сега като няма палатки чак ми е скучно като мина през Орлов мост .
465
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ето това е мафия! Този Маринов, бивш ръководител на софорг на БСП, беше връзката между червените и мутрите на ВИС през 90-те години. Сега този е съветник на Радев! И това ако не е повторна мутризация на България! Оставка на Радев мутрата!
464
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта се опитва да подмени Конституцията с Устава на БНА !Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква - Фигурант
463
16
 
9
 
! Отговори
Агонията продължава преди 3 години
Агонията на Бойковото правителство продължава. Ако си беше подал оставката преди месец можеше и пак да спечели следващите избори. Сега вече е късно. Ще раздава пари на поразия (не от чекмеджето, а държавни), за да се спаси, но няма да го бъде.
462
13
 
7
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Нина: Румен Радев олигарх? Писал съм и друг път, че тролването по гербаджийски опорни точки води до тотално ог'лупяване.А по темата: Това е документ за стратегическо развитие. Ще му дойде времето, но първо трябва да се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка.
461
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажник,къде си г-н Гешев слагай му белезниците,този е за Белене!!!
460
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето на гербавата мафия изтича!Оставка, съд и присъди за шайката!
459
7
 
31
 
! Отговори
Майките увредени. преди 3 години
По БТВ съобщиха, че Радев извадил от нафталина разни провалени комунисти-малоуумници и ги завел на пленум в Бояна. Ортака на Георги Илиев седнал от дясната страна. Ще правят план за следващата петилетка и ще връщат развития социализъм. Охраната е засилена защото баба-герберка обикаля наоколо с бастуун. Сто хиляди фенове на орлов мост посрещат Слави Трифонов за премиер. Бил ново интилигентно лице. Идва и Мая с черни чували за трупове и ковчег. Почва всенароден празник
458
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
другаря Радеф гълча ББ като комунист наставлява кривналия от линията на партията другар.
457
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще има яко тричене и кютек на гербави престъпници!
456
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румба, кой е тоя от твоята лява страна баце. Да не е ортака на Геарги Илиев във ВИС. Майкоооо, Фигурантче колко си нагазил в кафявото и *** блато. Няма измъкване, отиваш си като лятото.
455
10
 
20
 
! Отговори
Речник на Гербера преди 3 години
Фигурант, Радефф, Деса, комунисти, Решетников, Копейкин, Путин, Сталин, Черепа, Ленин, Троцки, Нинова, Станишев, Орешарски, червени, шумкари, партизани, пролетариат, Откомврийска революция, Възродителен процес, Държавна сигурност, Жан Виденов, Цветан Василев, Баневи.Забранени думи и изрази: Тиква, каскет, Пеевски, Доган, Осемте джуджета, Севда, ДПС, мутри, СИК, ВИС, бухалка, КОНПИ, ИТ кард, Перник, ремонт на ремонта, сараи, чекмедже, глок 17, кюлчета, хотел Берлин, КТБ, ***, ***, братиньо.
454
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем заедно недоразумението мухобойко
453
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек трябва да се адаптира към променящите се условия. Трудности срещат онези хора, на които комунизмът е успял да промие мозъците.
452
4
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Комунистите не са изпускали властта от 9.9.1944г,та до днес.Ама вие си вярвайте в свободата на словото,и правата на човека,дерзайте.
451
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шофьор на джип или Шофьор на самолет.
450
5
 
38
 
! Отговори
Маринов-ченге от ДС преди 3 години
Александър Маринов е ченге от ДС и бивш хокеист. Сами си помислите колко му е акъла ? Освен това беше съветник на комуниста Жан Виденов затрил България със заплата 5 долара и пенсия 3 долара. Това никога няма да го забравим. Ще допуснем ли отново комунистите и ДС да затрият България? Необходима е пълна лустрация на ченгетата от ДС и бивши комунисти.
449
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онзи толуп с шкафчето провали и окраде България...сега Радев ще трябва да я оправя...Обичам ви герберастки тролчета...с 200 отзад...