Българите спестяват повече пари, теглят по-малко заеми

Кризата заради COVID-19 забави икономическата активност
7 авг 2020 17:15, Елка Василева
74
Българите спестяват повече пари, теглят по-малко заеми
Снимка: Dnes.bg

Депозитите в банковата система ще продължат да се увеличават заради епидемията, докато кредитната активност ще се забави, прогнозират в тримесечния си бюлетин от Асоциацията на търговските банки.

Тази тенденция е вследствие на забавената икономическа активност заради кризата от COVID-19, пише „Монитор“.

Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити и срочни депозити задържат достигнатите ниски стойности, отчитат от асоциацията.

Средният лихвен процент по потребителските кредити в левове към края на юни се понижава до 7,6%, спрямо 7,66% в края на първото тримесечие на 2020 г. По потребителските кредити в евро лихвените проценти към края на юни спадат до 3,36% в сравнение с 4,43% три месеца по-рано.

В края на второто тримесечие на 2020 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове остава без промяна при 2,91% в сравнение с края на първото тримесечие на годината. За същия период средният лихвен процент по жилищните кредити в евро се повишава минимално до 3,53% от 3,48%

Към края на юни 2020 г. при новите депозити в левове за домакинства има спад на лихвените проценти на тримесечна база до 0,10% от 0,12% към края на март т.г. По новодоговорените депозити в евро има понижение до 0,09% от 0,10% спрямо края на първото тримесечие на 2020 г. В края на второто тримесечие средният лихвен процент по депозити за фирмите в левове намалява до -0,05% от 0,02%, колкото беше към 31 март 2020 г. По депозитите в евро за компаниите БНБ отчита средна стойност от 0,01% в края на юни 2020 г. спрямо -0,03% в края на март 2020 г.

За второто тримесечие на 2020 г. банковият сектор отчита нетна печалба в размер на 219 млн. лв., което представлява спад от 26% на тримесечна база. От асоциацията отчитат, че приходите им от лихви от кредити намаляват, докато разходите им за лихви по депозити се увеличават.

Приходите на банките от такси и комисиони също намаляват спрямо първото тримесечие и спрямо миналата година. Нетният доход от такси и комисиони формира 23% от общия оперативен нетен доход при 32% средно за Европа.

Банките у нас правят повече провизии спрямо голяма част от тези в други държави. Общата капиталова адекватност и базовият собствен капитал са много над изискуемите регулаторни равнища и над средната стойност на тези показатели в Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
До 3: това шега ли е преди 3 години
Не, изобщо не е шега! Наистина хората масово спестяват поне 10% от доходите си!, Не всеки ще го признае, но истината е това! И то тази "мания" се засили още повече по време на карантината. Хората се страхуват от несигурността за утрешния ден.
61
0
 
2
 
! Отговори
Не е така преди 3 години
До Това шега ли еНапротив! масово спестяване е! И то поне 7-8% от дохода!Не всеки ще ви го признае, но се спестява поголовно, чак до мизерия!!
60
0
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
До 52Разбрал си ти...едва ли всички хора са вземали пари под масата....Седни и провери формулата в БГ за калкулиране на държавна пенсия...в Uk е елементарно x/30*(текуща индексирана пенсия за седмица) .т.е работил си 30г/30 * £175.20= £175.20 за седмица.. това е минималната пенсия, има още пенсионни фондове от които след това получаваш още (ако си внасял де)...безплатен гр. транспорт, безплатно мед.обслужване, ако си беден ваучери за газ и ток и храна, общински жилища за пенсионери и т.н.
59
4
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Урааааа! Днес взех 50 лв повече ! Мога да си позволя даже да си купя 200 гр. преоценена шунка ! Иначе месо не мога да си позволя! Но ето, властниците мислят за мен - всеки ден р азнасят вируса , за да може да не получа следващия месец другите 50 лв. Благодаря ви ,български политици ! Слава !
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В една бaндитска държава хората нямат доверие нито на банките, нито на съдълищата. Кажете как да теглят кредити?
57
5
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Къде са ми парите. Една стотинка немога да заделя.
56
8
 
5
 
! Отговори
ПИТАНКАТА преди 3 години
до 54ЕЕЕ,ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ КАТО СИ ПЛАТИ КРЕДИТА,ВНОСКАТА ЗА КОЛАТА И ХРАНАТА И ДА МУ ОСТАНАТ 70 ПРОЦЕНТА ОТ ДОХОДИТЕ КОИТО ДА СИ СПЕСТИ !СИГУРНО В НЯКОЙ ПРОВИНЦИАЛЕН ЗАВОД РАБОТИТЕ ,ЗА ДА СТЕ С ТОЛКОВА ПРИЯТНИ ДОХОДИ !
55
4
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Каква икономическа активност,бе другари?Оправете законите,полицията,съдилища и прокуратура,съсипаното образование,запуснатите градове и села,отървете се от крадливите чиновници и кметове,пък тогава бийте тъпана.
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората научиха че заемите после трябва да се връщат и това не готино. За това вече и не искат пари на заем.
53
7
 
10
 
! Отговори
congratulations преди 3 години
ЕС практически подкрепи ЧЕКМЕДЖЕТО = МАФИЯТА във ВЛАСТТА ни - куче влаче диря няма
52
10
 
13
 
! Отговори
V преди 3 години
Такъв вид кредитна система не е необходима на народа. Сега банките имат голяма леквидност ,ама никой не им иска кредитите. ЕС иска да вземе тези пари като заеми и да принуди народа да ги връща макар че той неще .Един вид изнасилване на народите. Парите няма да отидат за благото на тези народи ,а пак ще бъдат откраднати.
51
3
 
13
 
! Отговори
:) преди 3 години
И аз имах планове за ски в Андите, и роад трип из Горно *** & Долно Сусурлево за април енд май....Еми, спестихме ги тези пари. И аз, и мойте скъпоплатени френдове....
50
7
 
8
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Гьобелска СМРАД
49
10
 
20
 
! Отговори
Вурст преди 3 години
Поръчков материал, ако беше така младите и образовани хора нямаше да са по площадите. Всички видяхме нагледно как става куче касичка, нощно шкафче касичка.....
48
13
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Съгласен, подобен случай е и при мен. По време на пандемията беше скука и реално други харчове, освен кредити, вноски за коли и храна нямахме. Спестихме поне едно 70% от доходите си. Евала, че у нас има доста добре и правилно мислещи за развитие хора, а не само мрънкащи нули, които цял живот се оплакват, че са бедни и отритнати без да положат капка усилия да потърсят вината в себе си.
47
22
 
17
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
43-годишен стаж и 250лв. пенсия?! Демек минимална пенсия. Интересни цифри. Баща ми е с 32-годишен стаж, взима 900лв. пенсия. Майка ми само го хока, че има ниска пенсия, защото 10 години се мота и се занимаваше с глупости и не трупаше стаж. Тя е с тавана на пенсиите. Да не си взимал заплатата под масата, мой човек. Да си се осигурявал на реалните си доходи. Твой си проблем. Сърбаш си надробения дребен тарикатлък. Така ви научиха комунистите.
46
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от нормално е по време на пандемия да се спестят пари. Всеки добре платен човек си запази работата. Сума приятели имахме планове за ски почивки в Алпите, road trip из САЩ май и юни и какво ли не, ама се отложи. Еми, спестихме ги тези пари. Разни мрънкалници сервитьори, кофражисти, миячи, останали без работа- това е слугински нископлатен труд, който е несигурен и със срочен трудов договор и заплата в плик. Айде подобни, сами виновни за мизерията си, да не се изказват по темата.
45
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чета и превеждамточно така,а ромите се оказаха 10 пъти по-хитри от българите...на ромът като му предложат работа и той директно казва:бегай бе ти луд ли си за толко малко пари нека българите да ти работят!познавам българи,които работят с роми и те казват:не се издържа,ромите само се скатават и саботират работния процес и след това ние трябва да вършим и тяхната работа без допълнително заплащане!
44
12
 
17
 
! Отговори
Чета и превеждам преди 3 години
Българите спестяват повече хартия, която се обезценява с такива темпове с каквиъо озтича пясък от торба. Въпреки инфлацията която е ОГРОМНА въпреки цените които са два пъти по надути от тези в англия за хранителни продукти и въпреки ултра мизерните заплати на редовият човек...все още има балъци които да работят за тарикатите. Все още има....ама един ден - няма да има.
43
8
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
След като оня *** от Банкя е успял да напълни нощното шкафче, то значи народът яко забогатява. Гарантирано от ГЕРБ