Успешно трансплантираха сърце и черен дроб на двама българи

Донор е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт
7 авг 2020 11:30, Елка Василева
8
Успешно трансплантираха сърце и черен дроб на двама българи
Снимка: архив, БГНЕС

Успешна сърдечна трансплантация беше извършена от екип на университетската болница „Св. Екатерина“.  Реципиентът е мъж на 49 години, който досега е бил с изкуствен орган в очакване на подходящ донор. Пациентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в лечебното заведение под строг медицински контрол.

Екип на болница „Лозенец“ извърши чернодробна трансплантация на 18-годишно момиче. Пациентката е настанена в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването ѝ.

Двете трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. Донор е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ изказват към близките на починалия мъж своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Темата е тежка. Какво има да се коментира.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как такива новини, възхваляващи сърдечността на донорите, продължаващия живот на пациентите и професионализма на специалистите събират толкова малко коментари и прочитания. Същевременно там където има (недоказани) обвинения се лев кал на корем. Дано получилите имат дълъг и щастлив живот а на близките да се връща доброто което са направили.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адмирации към починалото момче и семейството му. Адмирации и към дочакалитв и дано имат пълноценен живот. Не на последно място към специалистите, които въпреки недобрите условия са останали да сътворяват такива чудеса в България а не някъде по света за 100кратно възнаграждение.Дано Хората развият по високо ниво на емптия и разберат че след смъртта им нищо не им трябва, даже и органите, а могат да спсят нечие дете. Още веднъж браво и блгодаря на семейството на починалия.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще живее по някакъв начин, чрез тези хора които е спасил--------Няма да живее по никакъв начин.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОПълна глупост си написал.Много егоистично и дано не се налага на твой близък да му трябва донор.Тогава ще си промениш мнението.
2
18
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Най-голямата грешка е да декларирате, че искате да сте донор. Това е пълно мало умие. Въпрос на време е докторите да ви заколят за органи. Навсякъде съм написал, че НЕ ЖЕЛАЯ да даря органите си при никакви обстоятелства.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съболезнования на родителите на починалото момче! Нека знаят, че въпреки несправедливата загуба, е направил най-голямото добро макар и само на 25. Ще живее по някакъв начин, чрез тези хора които е спасил. Дано всичко бъде наред с възстановяването им