По един нов милионер на всеки два дни се появява в България

Домакинствата ограничиха разходите си и трупат пари в банките
Обновена: 8 авг 2020 10:16 | 8 авг 2020 10:08, Елка Василева
137
По един нов милионер на всеки два дни се появява в България
Снимка: "Труд"

На всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. През второто тримесечие на годината банковите влогове на граждани с над 1 млн. лв. в тях нарастват с 45 броя и в края на юни достигат 987 броя, показват данните на БНБ.

В края на миналата година след раздаването на коледните бонуси милионерските депозити достигнаха рекордните 1029 броя, пише „Труд“. През първото тримесечие част от парите бяха похарчени и броят, както и общата сума на средствата в милионерските депозити в края на март намаля. Но през второто тримесечие на годината, в условията на здравна и икономическа криза, най-богатите хора в страната са спестили значителни средства.

Общата сума на средствата в милионерските депозити нараства с 8%, или със 188 млн. лв. за три месеца, а в рамките на година ръстът е с 12,3%, или с 277 млн. лв. Кризата ограничи разходите на хората, в резултат на което през второто тримесечие се увеличават всички депозити с над 2500 лв. в тях, но при най-големите влогове на граждани с по над 1 млн. лв. ръстът е най-голям.

При всички депозити в размер между 5000 лв. и 1 млн. лв. ръстът на броя им през последното тримесечие и на общата сума в тях е с между 1,6% и 2%. Оказва се, че и хората с по-малки спестявания и тези със значителни суми в банките са спестили пари по време на кризата.

Изключение правят депозитите в размер до 2500 лв., които продължават да намаляват. През второто тримесечие на годината те намаляват със 173 хил. броя, а в рамките на година - с 388 хил. броя и в края на юни са малко над 6,5 млн. броя. От една страна това се дължи на това, че хората с по-скромни финансови възможности теглят парите си и закриват депозити, за да свържат двата края на семейния бюджет. От друга страна много хора имат по няколко малки влога, които предпочитат да обединят в един с по-голяма сума.

Общата сума в депозитите на граждани през второто тримесечие нараства с над 1 млрд. лв. и в края на юни надминава 57,1 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с над 4,1 млрд. лв.

Големи фирми теглят от сметките си

Ситуацията при спестяванията на фирмите е малко по-различна от тази при гражданите. Общата сума на депозитите на фирми с над 1 млн. лв. в тях намалява с 80 млн. лв. през второто тримесечие и в края на юни достига 13,98 млрд. лв., показват данните на БНБ. Същевременно броят на фирмените влогове с над 1 млн. лв. се увеличава със 177, и в края на юни те са 3945 броя. Оказва се, че в кризата много фирми теглят от спестяванията си, за да дават заплати и да покриват останалите си разходи, но други продължават да трупат значителни суми на влог.

Спад има при фирмените влогове със суми до 5000 лв. в тях. Но спестяванията на фирмите, които разполагат със суми между 5000 лв. и 1 млн. лв., нарастват през последното тримесечие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
Бай хой преди 3 години
Шефе писна ми от пораженци като тебе.Ти не разбираш ли че от тия по-голяма напаст няма.С подобни изказвания се доказваш като върл нихилст.Как да няма кой да сложим бе ти луд ли си или искаш още тия мародери във власта??!Сума кадърни хора има вишисти 10 години говорим за цифровизация и електронно правителство айде метла ***
109
0
 
7
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Напишете им имената и бизнеса от който са забогатяли в тази *** в която живеем хората сто лева немогат да спестят а за милиони да не говорим или това са хора доближени до властта имената моля83026
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвременния свят няма място за милиардери и милионери. Това показва какво дълбоко неравенство се е породило от корупцията.
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще дойде и моя ред?
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко се краде!
105
4
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До младежът 97 Ако БСП вземат властта, вярно милионите може да се стопят.
104
4
 
12
 
! Отговори
защо ли преди 3 години
едни могат да пълнят чекмеджета безнаказано пък за други законът важал - невиждам разлика, даже краденето на европейски пари ми се вижда по-тежко престъпление от блокирането на кръстовище - така както герб оставал въпреки, че законите са погазени от управляващите, защо и протестиращите да не останат на кръстовището
103
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Най вероятно-гербери!
102
1
 
15
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Мизерия, мръсотия, най-много 100 боядисани бордюра в цялата страна! Много правилно е казал N16(Много тъжно), това не са богаташки пари, а обикновена къща на запад(даже и у нас). Замислете се колко трябват да се обзаведе нещо малко, като сервиз например или една лаборатория, или зъболекарски кабинет-стотици хиляди. Някой си купуват яхта, кола за над млн. А тук става дума за "суха" пара в брой. Всеки къта накой лев за болести, извънредни разходи, че даже и за смърт-защото и там не е безплатно
101
3
 
6
 
! Отговори
До SH* преди 3 години
Този порочен кръг с идоли, богове и един крал който мисли за всичко е остарял морално и технически. Вече не са 20 семейства в селото за да ги експлоатираш. Нужен е поглед отгоре който само техниката може да предостави. С остарялото си мислене кого да вкарате за да Ви служи няма как да има прогрес. Знам, че без връзки няма как да просперирате, и няма как да си сред властта ако не си послушен и мълчиш за кражбите. Но нещатата като цяло трябва да се променят. Първо направете музей народно събрание.
100
4
 
13
 
! Отговори
Кой ще те пусне преди 3 години
Един милион са 500 000? това е една къща на изплащане в Канада. Общо взето ако иконимиката е развита както в ААА клас държава 1 милион се правят на месец без кражби, със собствен бизнесс. Банките помагат приятелите помагат и инвеститорите помагат. Тук е обратното. И да имаш 1 милион ще го загубиш защото няма прогресираща икономика а регресираща. Масови строежи при масова емиграция, какво говори това. Усвояване на едни пари. Нищо повече. Кой печели най - много ..циментопроизводственните бази.
99
2
 
5
 
! Отговори
До SHEFA преди 3 години
Само минус ли ти слаra?
98
3
 
7
 
! Отговори
Нормално преди 3 години
Гепи се като за последно
97
2
 
8
 
! Отговори
До SHEFA преди 3 години
Мисленето НЕ Е от силните ти страни!
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAДОБРЕ ЛИ СТЕ?
95
0
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Един финансово грамотен човек трябва да има активи за милярди за да има банков депозит на над 1 млн
94
6
 
12
 
! Отговори
Сбъркана държава преди 3 години
Не знам в каква страна живеем. Хората имат милиони и вместо да си живеят живота, ходят да протестират.
93
5
 
10
 
! Отговори
младежът преди 3 години
Не забравяйте, инфлацията също играе роля. Хартийките се обезценяват. Един милион след някоя друга година няма да е кой знае какво
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея българи милионери срам нямат. Кътат милиони, а протестират за пенсии и здравеопазване.
91
3
 
6
 
! Отговори
Няма край преди 3 години
Колко дни трябва да минат, че да свърши гербавия матриал и да почнат и обикновените хора да стават милионери? 10 г. х 365 дни = 3 650...