Топлата зима, студът през март: Нулева година за овощарите

Коронавирусът ограничи износа и на малкото плодове и зеленчуци
Обновена: 9 авг 2020 20:01 | 9 авг 2020 16:03, Красимир Ангелов
15

Нулева година за овощарите в Североизточния регион. Заради топлата зима, застудяването през пролетта и сушата, продукцията е изключително слаба.

Заради това от държавата ще подпомогнат бранша с около 19 млн. лева по мярката "де минимис", като от нея ще се възползват и занимаващите се с маслодайна роза и винени лозя.

Производителите казват обаче, че тя е крайно недостатъчна.

Ивайло отглежда плодове и зеленчуци в землищата на две села край Русе. Според него това е най-тежката година досега.
 
"Продукцията е нулева. От 80 декара кайсии, успяхме да откъснем точно 3 плода. Просто много топла зима, рано се стопли, излъга дърветата, тръгна и март месец тук на този масив падна -8 градуса", сподели Ивайло Василев пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки нулевата реколта, овощарите постоянно имат разходи, тъй като продължават да се грижат за дърветата. Коронавирусът пък ограничи износът и на малкото плодове и зеленчуци

"Де минимисът", който анонсираха от правителството преди 2 дни, е изключително малка стойност - 25 лв. на декар. Опитват се да направят нещо, но при положение, че тук от 2 месеца не е валяло дъжд, загубите са огромни", сподели председателят на съюза на Дунавските овощари Николай Колев.

За да се кандидатства за държавна помощ обаче, производителите трябва да са изрядни и да не дължат средства, което е трудно в кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Поливно земеделие има , само когато има налична вода. Хората ви казват, че при тях не е валяло, повярвайте им. В София, Перник, Кюстендил, ако вали прекалено, трудно си представяте че на североизток две години почти няма валежи. Язовирите спадат много, нивата на дълбоките сондажи спадат. Много плодни дървета въобще не цъфнаха. Има места, където вода пускат по веднъж на седмица, поливане се забранява....К'во ли ги интересува софиянци?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравихте да кажете, че трета година е така: Февруари и половината март топли, сетне студ: Тази година през април три пъти падат слани. Антифрост помага за намаляване замръзването на цветовете и завръза, но е скъп и това не позволява масова употреба. СЗ България редува дъждове и суша, а това налага прекомерен разход на пестициди за лозята и зеленчуците. Добивите на пшеницата са с около 200 кг по-ниски. Господ се оказа съюзник на президента и протестиращите. Тая зима как ще се кара без пари?!
13
2
 
10
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Шът !!! МЛЪК !!! Тиквуний каза! Помощи само за футболни клубове, ресторантьори, депутати, чадърджии!!!! Аха...И чалгаджии...
12
0
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Руси ней Североизточен регион
11
4
 
8
 
! Отговори
реджеб иведик преди 3 години
СОрФулите вече се чудят с какви статии да баламосват стадото новини където се публикуват към ноември месец драскат сега посред лято,онзи ден имаха хороско за зодиите и каква ще бъде 2021 година според китайския хороскоп?!?!?..а такива статии се публикуват обикновено декември месец!!!...направете си извод за какви елемнтарни пропаганди иде реч!!!...драскачите ни мислят нас обществото за боядисани врабчета!!!!... :)))))))))))
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам и позор! Повечето овощни градини са до 50 декара, помощта ще е 1250 лв.!?! Колко време може да се издържа фермера с тия пари? А плодовете са скъпи заради ниската субсидия и прекупвачите!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Съкратеното заглавие Ви е подвело...Става дума за изминалата пролет, ама кой да прочете по- нататък...че и да мисли...ако може...
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре стига с тия прогнози че очевадно не ставате !!!Август щеше да е най-топъл за последните 50 години а той ни удави от дъжд и студ.Аре намерете си някаква друга професия (може да носите вар, бетон или каквото там има за общи работници) и не се правете на синоптици!!ОСТАВКА !!
7
4
 
12
 
! Отговори
престанете с тия преди 3 години
глупави прогнози! Никой уважаваш себе си синоптик няма да направи такива дългосрочни прогнози, поради простата причина, че е невъзможно, освен, ако не слуша индианските шамани ...
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо износ да пуснат на нашия пазар плодовете си на поносими цени. Така няма да купуваме от Турция, Египет, Гърция, Полша и от където се сетите.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние с Тулупа сме на 11 нулеви години вече
4
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Съвсем сериозен съм, защото в това изречение подлогът е "коронавирусът", а не "износът".
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Ти, сериозно ли?
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За овошки 20-тина лева субсидии, за кукуруз 50 лева!? Важното е да има за онези с жиповете и любовниците чалга певици
1
7
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"Коронавирусът пък ограничи износът..."Вие сериозно ли? ИзносЪТ?Тези лежачи не са ли чували за поливно земеделие?