В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра

Без занималня за първолаците, за да са по-малко
Обновена: 11 авг 2020 12:46 | 11 авг 2020 08:56, Камелия Цветанова
171
В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в интервю за "Телеграф Медиа" Асен Алексанров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Още по темата
"Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателят и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок“, обясни той.

Обсъжда се и отмяна на кабинетна система за големите.

Според Александров трябва да се смени системата, защото засега идеята е, ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички.

"При кабинетната система учениците ходеха в отделните стаи в зависимост от предмета, който имаха. Сега ще е обратното – учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове. Например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове“, посочи той.

Междучасията пък няма да са по едно и също време за всички.

"Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други от 9.15 до 9. 30 и т.н. за да има достатъчно място, където да играят. Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил", разясни Александров.

Голямо междучасие няма да има. Ще има три-четири междучасия по 15 минути.

А първолаците няма да имат занималня, защото класовете ще бъдат разделени.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия. При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем. Иначе не можем да намерим друга възможност. Нямаме друг избор, освен по-малкото зло в тази ситуация.

Другото, което можем да предложим на родителите, е първата седмица 13 деца от първи клас да са присъствено в училище като по-големите, а следобед да са на занималнята. През това време другите трябва да са вкъщи на дистанционно обучение. Защото, за да се спази социалната дистанция вариантът е да са наполовина. Родителите трябва да избират или една седмица дистанционно и присъствено или изцяло присъствено, но без целодневно обучение", обясни училищният директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
4
 
! Отговори
МАМА МИА преди 3 години
В Германия учебната година започна.Алооо ,нали все им подражаваме !!Дистанционно обучение в БГ-ученика става, логва се в компа и пак си ляга-ФАКТ!
152
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз това го написах, че трябва да се учи половината клас присъствено, другата половина дистанционно и следващата седмица - обратно, още преди 2 месеца, но министъро - присъствено, присъствено!
151
1
 
3
 
! Отговори
Neadekvaten преди 3 години
Предложение: Ако детето е болно не трябва да ходи на училище и ще учи дистанционно, така ще се избягат заразените и по начина на отделните междучасия също. Това е
150
1
 
10
 
! Отговори
aaass преди 3 години
Не бих си пуснал детето на училище. Ще деградира и няма да е готов за живота.
149
7
 
20
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Защо като премиера е *** и децата ни да са?! Оставете децата ни на Мира! Долу ръцете от тях , психопати! Училище е имало има и ще има! Ако някой много го е СТРАХ да подаде заявление ,че не желае детето му да посещава занимание в училище и да му става бавачка вкъщи! Ние НОРМАЛНИТЕ хора ходим на работа и вече изнемогваме от март насам ..Не сме учители и не искаме да ставаме зорлем такива ...има си назначени ...Пускате децата си в градския транспорт, молове ,градинки ,но в училище е ОПАСНО?! Е?
148
7
 
14
 
! Отговори
Ученик преди 3 години
Урааа !!! Няма да уча въобще! Мама и тати ще ме гледат до 40 г.
147
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция показа : смисъл в затварянето няма ! ВСикчи ученици на у-ще както преди "епидемията"!
146
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес управляващите мислят само как да избягат от отговорност. Щели да прехвърлят на директорите решенията за присъствено или дистанционно обучение. Горките директори, чака ги пълна лудница с параноични родители.
145
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И никакво училищв!!!
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛЕЛЕМи то се видя - тук са само платените администратори .
143
7
 
16
 
! Отговори
ссс преди 3 години
Да оставим ковида на страна, като се замисля децата докато са ваканция никой вкъщи не боледува, почнат ли градини училища и се почва с гриповете всички ги изкарваме вкъщи. Но е тъпо да не ходят да учат а да стоят постоянно вкъщи....
142
4
 
12
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
МОР НИ ЧАКА!
141
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НОМЕРЪТ НЯМА ДА МИНЕ!
140
1
 
8
 
! Отговори
моделът преди 3 години
До Анонимен 142На 31 август следва в България!
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - 142И аз го четох.
138
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА 30 АВГУСТГЕРМАНИЯ ЗАТВАРЯ ДЪРЖАВАТА!
137
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите не могат да се справят с преподаване на деца в клас и деца онлайн едновременно. Очаквам пълен провал на учебната година.
136
2
 
3
 
! Отговори
Асенчо, .... преди 3 години
Лебедова моя песен!
135
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 3 години
ПОСЛЕ като наредят друго отгоре,каква песен ще пеете, а?
134
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОХДа не си влюбена в тоя ***?