Професор: Грижата за хронично болните не е спирала

Създаде се паника, смята директорът на болница "Св. Екатерина"
12 авг 2020 15:04, Ния Христова
3
Професор: Грижата за хронично болните не е спирала
Снимка: Pixabay
"Не трябва да се мисли, че с появата на коронавируса животът ще спре, но човек трябва да се пази. Никой не е спрял грижата за хронично болните, но се създаде малко паника. Хората се плашеха да отидат в болница, но вече започна да идва нормалния брой пациенти", коментира проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина", в ефира на bTV.
 
Преди дни в болницата за първи път в България беше направена операция за поставяне на безшевна аортна клапна протеза. Двама високорискови пациенти са преминали през тази операция - на 75 г. и 80 г. 
 
Състоянието и на двамата е добро и те се възстановяват в отделението за интензивни грижи за сърдечно оперирани пациенти. Очакванията са до няколко дни да бъдат изписани. 
 
"С минимално инвазивен метод, без да се прави изцяло разрязване на гръдната кост, през малък отвор се слага клапа, която е биологична и се поставя без да се шие", обясни още проф. Начев. 
 
Професорът поясни, че предимството на този метъд е, че се намалява времето през което пациентът е на механична вентилация и започва да диша сам по-рано. Също така се намалява престоя в реанимация, както и 50% се намалява разходът на кръв. 
 
"От пет години лобирам и най-накрая успях да убедя Здравната каса, че си заслужава плащането на това средство за такива операции", посочи още проф. Генчо Начев. 
 
Според него този метод е създаден за пациенти във висока възраст и риск, като дори при един от пациентите рискът е бил над 40%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
по-скоро преди 3 години
въобще не е започвала...
1
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
От моргата: - Така е! Така е!