Следващото НС ще бъде различно, но не революционно!

Накъде ще се прелее политическата енергия на протеста?
81
Следващото НС ще бъде различно, но не революционно!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Следващото Народно събрание, когато и да се проведат избори за него, ще бъде различно, но няма да бъде революционно различно. Това заяви политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев пред БНР.

Много хора одобряват и подкрепят този протест, макар да си стоят вкъщи, но да не си представяме, че той ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система и ще промени всичко революционно, каза още той. 

Още по темата
Според него политическата енергия на протеста ще се излее в определени посоки, най-вече към партията на Слави Трифонов и към "Демократична България", които са основните печеливши от протестните нагласи.

"Огромната дилема, която стои пред Борисов за оставка, не е свързана само с този протест. Борисов си дава ясна сметка за едно - перспективата редовни избори е много лоша перспектива за него по социално-икономически причини. Ноември, декември, януари, февруари ще се сблъскаме челно с последствията от коронавируса", заяви политологът.

Той изтъкна, че това, което предстои, мащабът на кризата ще е по-голям от този, който беше 2008-2009 година.

Сега коланът се отпуска здраво и се раздават много пари, за да се тушират социални напрежения, които е въпрос на месеци да избуят на повърхността, коментира Ганев.

Заканата на протестиращите да блокират не кръстовища, а институции според него е "пореден опит да се запази пулса, жизнеността на протеста, да се покаже нещо различно, за да може да се запази интересът към този протест".

Лидерите на протеста се опасяват да не се получи това от 2013 година - от масово и мащабно, събитието постепенно да се превърне във фоново, изтъкна той.

"Едни хора всеки ден в 7-8 часа излизат на жълтите павета и се разхождат в някакъв арт пърформанс. Това беше проблемът на протеста през 2013 година. Идеята в момента е да дават някакъв тласък, да правят нещо различно, да изненадват, ако щете, да създават новина около този протест".

Твърдият електорат на Борисов не разбира ценностните искания на жълтите павета днес и оказва натиск върху премиера - "няма да се даваме на Радев и на джендърите", посочи още Димитър Ганев.

Той посочи, че комуникационния талант на Борисов никой не го поставя под съмнение.

Димитър Ганев обърна внимание върху фактора липса на силна и отчетлива алтернатива на управлението, което е допринесло за дългото оставане на Бойко Борисов на власт: "Защото когато поставиш дилемата "Борисов или Корнелия Нинова", изборът на много хора става лесен".

Сега обаче според политолога няма да има директно дилема "той или той", защото за разлика от 2013 г., когато битката е била ясна: "ГЕРБ или БСП“, този път "има много субекти, които имат жизненост в себе си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
БОЕЦ преди 3 години
не ни трябва парламент а--народно събрание СВИКВАНО НА 3--4 ПЪТИ ИЛИ ПО ИЗВЪРЕДНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА 60 --70 НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ С ЗАКОНОВА ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОЕТО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ СЕГА ТЕ --ДЕПУТАТИТЕ ПО КОНСТИТУЦИЯ НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗАА---НИИИИЩО СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ ТЕЗИ ПРОТЕСТИ УБИВАТ НАРОДНИТЕ ИСКАНИЯ---СТАБИЛЕН СОЦИАЛЕН ЖИВОТ
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12"В следващия парламент ще влезе Трифонов."ПАЗИ БОЖЕ!!!
52
3
 
4
 
! Отговори
Алтернатива има преди 3 години
Нито Слави, нито БСП нито десните партии поотделно могат да отстранят ГЕРБ. Нужно е единодействие. Нека левите си останат леви, а десните -десни. Но в името на стабилизацията на страната може да се наложи да направят едно експертно правителство като на Димитър Попов през 1990г. Сега ГЕРБ се е срастнала с държавата, трябва да ги разделим. След такова правителство, като се нормализира политическата обстановка ще управляват тези, които имат по-голяма подкрепа от избирателите.
51
4
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До до всички ПРОТЕСТЪРИ: В протестиращите ли е проблема?Икономическата криза Бойко и дружинката му вече са я приготвили и ще си проличи наесен. Когато нещо се прави без а'къл, тогава и раздаването на пари не помага.Вече трети мандат на Бойко сме все на опашката, най-бедната държава в ЕС. Изоставаме и от предпоследните. Добре че Албания няма скоро да влезе в съюза, иначе щяхме да останем и след нея.Само когато се оттървем от гербаджийската дружинка, тогава ще се отлепим от дъното.
50
2
 
4
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен46 Лъжеш! Аз чаках над 10г и не ми дойде редът. Жигулито струваше 6100 лв, което беше над 40 средни месечни заплати. Сега средната заплата е 1300лв, а сносна втора ръка кола е 10 000лв и не чакаш 10 години, а избираш от десетки марки. Нещата са несравними.
49
3
 
6
 
! Отговори
до всички ПРОТЕСТЪРИ преди 3 години
за 6 месеца ще съсипете всичко, колкото и да е "недоносче" та Жан Виданов ще ни се струва като лятна ваканция, като ви чета идеите "За България" това да не е ЧАЛГА концерт на Слави Трифонов, ....лягай и брой си сам...
48
0
 
1
 
! Отговори
Е то и преди 3 години
ако Стамболов беше обявил диктатура щеше да е друго ама ...
47
3
 
3
 
! Отговори
Хайде слагайте минус преди 3 години
в областта на наказателното право. Независима прокуратура - избираеми, пожизнени прокурори подчинени само на закона и следящи за спазването на законността от администрацията, наказателната прокуратура и лицата с имунитет.
46
1
 
3
 
! Отговори
Хайде слагайте минус преди 3 години
Двукамарен парламент.Камара на представителите 120 депутата избрани с национална пропорционална листа. Сенат 120 сенатори избрани с мажоритарни избори. На всеки две години се подменят половината от сенаторите. Законите се гласуват от двете камари. Президентът на републиката се гласува от общото събрание на двете камари с 2/3 мнозинство. Въвеждане на личната инвеститура за премиера. Прокуратурата се разделя. Едната част минава към министъра на правосъдието и упражнява единната държавна политика
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде в света Чалгаджия, Комарджия и Ченчаджия не управлява Държава.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спонждбоб пак ще е отвън
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на протеста е, кой да харчи 29 МИЛЯРДа ? отпуснати от ЕС за България.
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да управляват Славчо Чалгата и Христо Иванов - този кошмар дано ни се размине !
41
4
 
8
 
! Отговори
генчо преди 3 години
Следващото НС,120 избиратели,почти едноцветно от безпартийни членове и без познати,стари и крадливи партийни лидери омръзнали ни до смърт!Време е!
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коалиция "Български чалгаро-хазартен съюз" от видни чалгари и олигарси в немилост, ще промени България само за 400 дни. Ще върне славната Национална лотария, по всички национални телевизии и радиостанции ще звучи хубава чалга. Народът ще търка и хвърля гюбеци нонстоп.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Да. Тогава чакаше по 5-6 години за нова кола, а сега събираш по 5-6 години за 15 годишна кола.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Да. Всеки само дава акъли, а живее на средно по 28 кв.м панел, и взима с 300 лева повече от "провинса", ама се има за някакъв аристократ, защото на 8 години, ходил на театър ...
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42И да ти я помним и да не ти я помним, все тая. А ако не познаеш, ще готов ли си да дадеш парична компенсация? Не, нали? Ми тогава...
36
4
 
17
 
! Отговори
ТоядетозвънинаМаджо преди 3 години
Христо Иванов, Румен Радев и техните алкохолизирани безделници ще бъдат ИЗЧЕГЪРТАНИ от улици, кръстовища и от политиката.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славчо не слушам, ама може и да има добри идей. Обаче на лицето Христо Иванов - да бяга с 200 щото народната любов ще го застигне:))))))))))))))