Загубите за туризма - огромни, вътрешните пътувания - по-добре

Според Константин Занков част от зимния сезон може да бъде спасен
12 авг 2020 11:04, Красимир Ангелов
41

Загуби на традиционни пазари и държави, късен старт на чартърните програми с руски туристи и хотели, които спират работа насред лятото. Така изглежда в средата на август българският летен сезон. Можем ли да разчитаме, че вътрешният туризъм и уикенд пътуванията ще спасят под някаква форма сектора?

"Имаме месеци с над 85% спад на туристите от чужбина, вътрешният туризъм се развива добре. Сега имаме шанс да си върнем българския турист. Загубите са огромни - руският и немският пазар са основни за нас. Ако се вземат мерки сега, може да спасим част от зимния сезон", каза за "България експертът в Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

Още по темата
По думите му другите държави комуникират правилно - правят реклами, пишат статии, а при нас няма информация дори на английски език за ситуацията с туризма, за това има ли карантинни хотели.

"От бранша искаме карантинни хотели, в момента няма съществуващи. Ако не направим такива до зимния сезон, ще виждаме това, което и сега - през лятото", обясни Занков.

Той коментира и темата за затваряне на хотели по Черноморието в разгара на летния сезон.

"Много хотели затварят не само в България, но и в чужбина. Това е стратегическо решение за сезона. Не мисля, че намаляването на цените ще стимулира повече търсене. Най-важното нещо е повишаването на качеството на услугата", отбеляза експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Занков подчерта, че има населени места, в които туризмът върви добре на фона на пандемията, сред които е например са Родопите, тъй като хората са ориентирани към по-забравени места и природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ами сега? Бoko за да защити себе си съсипа основните си спонсори мутрафоните.
23
0
 
0
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
нямало инфо н а ахглийски то министъ ра н атуризма не го знай
22
0
 
1
 
! Отговори
Цеко преди 3 години
До ИванКомпетенциите са им далавери и измами. Каква работа ще работят?
21
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 24Сакън, недей! Ще бутнеш и мезонета на Ревизоро!
20
4
 
2
 
! Отговори
До Иди-о-та 20 Анони преди 3 години
При бай Тошо фалирахме бе т.пак... никаква икономика нямаше (нищо нямаше) - 5 за 4 не си чувал 'щото си на 15 години и нямаш никаква идея какво беше тогава!
19
1
 
2
 
! Отговори
Реално преди 3 години
Реално тия загуби се преливат в джобовете на програмистите.Погледнете (и прогледнете) кои бизнеси наспечелиха от корона вируса - стрийминг сървизи като нетфликс, компании които правят игри, тулове за колаборация и отдалечена работа, фармацефтични компании които са силно зависими от софтуерни продукти, банки които пак са зависими от програмистите и т.н. и т.н.Реално се получава едно робство на света ,като новите робовладелци са тези които притежават цифровата инфрормация - новият петрол.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въх ми ся кво ша праим? Да бутаме ли и подпорната стена на Алепу?
17
1
 
13
 
! Отговори
Обществена тайна преди 3 години
е че грамадните хотели по морето са ПЕРАЛНИ за пари на родни и руски мутри и олигарси. Дори в един от тях откриха перфектно оборудвана ПЕЧАТНИЦА за пари. Тка, че те никога не са се радвали да им се натресат туристи та да трябва и да ги обслужват. Просто сега им се удава да вземат и държавна ПОМОЩ та затова реват, че загуби имат.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че хора с всичкия си няма да стъпят в Бг, аз се прибрах за 2 седмици и съм потресен . бай *** Андрешковеца смята носенето на маска за позор , никой никъде, дори в големи магазини. Влиза бай Патрон и на призива да си сложи маска, отговаря че той е влязъл за малко и си продължава .
15
1
 
7
 
! Отговори
Загубите огромни ... преди 3 години
Халал да са им.....
14
4
 
23
 
! Отговори
Когато преди 3 години
съборят незаконните хотели, когато глобят всички ресторантьорчета за такси празен стол, когато възстановят дюните, когато спре изливането на ф..кални води в морето.. тогава ще си помисля да почивам на нашето море. А до тогава В ГЪРЦИЯ!!!
13
3
 
30
 
! Отговори
Това което преди 3 години
Гърция направи за българския туризъм, дори и не можеха да го мечтаят. И пак не пожелаха да се възползват от ситуацията и да върнат българските туристи по черноморието, зер по-изгодно им излиза да затворят и да карат на помощи от държавата, отколкото да намалят цените по джоба на българския турист. А това си беше шанс и той беше безвъзвратно пропуснат. Същото ще се случи и със зимния сезон.
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за туризъм пишете.
11
4
 
36
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Хайде стига с тези загуби за туризма! Почти всички сектори страдат. И в моята фирма се чудим как да подобрим ситуацията, намаляме маржове, заплати, търсим нови възможности и пазари.Бях до Созопол, там е по-пълно от миналата година! Никакви мерки никъде! Предимно българи, румънци и малко сърби и германци. Ще изкарат хотелиерите една слаба година. Да не са харчили като луди предишните печалби. Ами да мислят и за другата, да не се наиграят и тогава.
10
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тоя туризъм. Да възвърнат ТКЗС-то и подрастващите вместо да се зомбират с герберски глупости през смартфоните да се потят по полето.
9
4
 
38
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Тази година няма да има ден година храни и някои ще трябва да работят цяла година... нещо друго. Да видите малко и вие работа. :) Туризма та туризма, като няма туристи хващайте нещо друго според компетенциите.
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Викайте вече попа да опее умрелия ви туризъм и да се свършва!То бива бива ама ни писна от туризъма ви бе!Пфуууу!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Викайте вече попа да опее умрелия ви туризъм и да се свършва!То бива бива ама ни писна от туризъма ви бе!Пфуууу!
6
3
 
19
 
! Отговори
sa преди 3 години
За каква стратегия може да говорите? Когато няма туристи по добре затваряйте хотелите и работете нещо друго . Всеки опит за работа затъвате още повече
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плача.