Проф. Габровски: Болничната система се връща към нормалния си вид

Вече сме много по-готови за пациенти с COVID-19, каза той
13 авг 2020 14:07, Анисия Иванова
10
Проф. Габровски: Болничната система се връща към нормалния си вид
Снимка: БГНЕС

Болничната система започна да се връща към нормалния си вид, но това е бавен процес. Излязохме от една криза, с много нисък пациентопоток, заяви пред БНТ проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на "Пирогов”.

Ние вече сме много по-готови за пациенти със симптоми на COVID-19. Ситуацията е изключително динамична. Много трудно е да се изработят правила, които да са универсални. Работи се постоянно в тази посока, каза проф. Габровски.

По думите му предстои ни една зима, изпълнена с неизвестни. Затова е необходимо подписването на този анекс, като се надявам цените на всички клинични пътеки да се вдигнат поне с 10%.

Първите срещи с вируса бяха много тежки. Бих казал, че ставаме все по-добри и по-спокойни в този процес. Броят на позитивните случаи зависи много от броя на направените проби, подчерта специалистът.

Процентът на заразени от тестваните в България към момента се движи между 4 и 6%. В момента има около 30-ина души с COVID-19 в "Пирогов", обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вече сме много по-готови за пациенти с COVID" - да приемем загубата им...Иначе си е старото положение!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак става въпрос за едни пари по едни пътеки да се завишат.Готови ама друг път!На Пирогов само спешното работи както трябва,другото е кой оцелее!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Николай,остава да кажеш,че не сте готови а искаш над 10% увелиение цената на пътеките.Готови сте и още как!?Чували имате и щом някой влезе в реанимация се пише ковид,чувала и в мазето!
6
1
 
1
 
! Отговори
ГербМафия преди 3 години
Шефът на Александровска болница Костадин Ангелов, новият здравен министър.Най затъналата болница в страната дължи над 70 млн лв.Самият Ангелов през 2019 си купува апартамент за 586 749 лв.Точно когато е е шеф на фалиралата болница
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъпросМоже да се изчисли, но няма да е точно, защото тези 5% са смесена извадка - болни, контактни и здрави, направили теста по свое желание. Най-вероятно, при това положение, реалният процент е по-нисък, защото първата категориа - болните и контактните, дърпат процента нагоре. Но ако приемем, че са 5%, пак никой не знае, при какъв % ще се стигне до груповия имунитет. Според някои са 60 или 70%, според други е значително по-нисък, около 30%.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хмм, това не е добре.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи "връща се към нормалния си вид"?Кой знае какъв е нормалния вид на българската болнична система?Може ли болница да е търговско дружество? Лекарите търговци ли са?
2
2
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Искам да питам специалистите, чрез днес.бг.:Като има около 5% заразени сред тестваните, това означава ли, че в България постоянно циркулират около 5 % заразени? Ако е така няма ли как да се изчисли кога ще приключи всичко при условие че знаем колко от всички хора може да се заразят. Т. Е ако на пр. з от 100 човека може да се заразят 50 или 60. От 1 милион 500 000 от 7 милиона 3.500 000 и 80% да без симптоми и. Т. Н. Искаме да знаем някакъв вариянт. А не нищо не може да се каже или не знаем
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е спорен въпрос - доколко е нормален нормалният вид на болничната система ...