Смъртността у нас от COVID-19 е 1%, сметна Ангел Кунчев

Ще има къде да настаним хората, важното е да има специалисти, посочи той
Обновена: 13 авг 2020 09:30 | 13 авг 2020 09:00, Красимир Ангелов
86
Смъртността у нас от COVID-19 е 1%, сметна Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

В последните дни има повече починали от коронавирус у нас, защото има повече болни. Страната ни няма проблем с предпазните средства и дезинфектантите в болниците, посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес", посочи Кунчев.

Още по темата
Той посочи, че няма как, при положение, че заразените в света надминаха 20 милиона, да няма коронавирус и у нас. "България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява", предупреди той.

Според него проблемът у нас не е в броя на леглата, които могат да бъдат осигурени за болни от новия вирус, а че в един момент може да няма достатъчно специалисти.

"Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Нямаме нови случаи във Варна, което е добре. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Китай, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", обясни доц. Кунчев.

Той посочи, че най-важното е случаите да не се струпват на едно място и коронавирусът да не се разпространява дифузно. "Ако са разпръснати, системата ще издържи, тя и сега издържа, но има много голяма умора и се хвърлят огромни ресурси", посочи той.

По думите му у нас има около 140 специалиста по инфекциозни болести и както и да бъдат разпределяни, си остават толкова. Здравният инспектор обясни и работата на интензивните отделяния у нас.

"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а за много други хора. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други спешни случаи", каза доц. Кунчев.

Кунчев добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа в лечебните заведения.

Във Варна например почти удвоихме леглата, които и в момента могат да работят. Имаме предвид и болницата в Девня, която може да стане изцяло за COVID, ако е необходимо. Има готовност във всяка една област за увеличаване на броя на леглата при необходимост, уточни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Този не може да смята май. По официални данни починалите са 484. Заболелите от корона са 14069. Ха сега сметнете колко % от заболелите са умрели - около 3! Това е смъртност. Иначе са направени около 300 000 теста. 484/300000 което е 0.2%. Е това ли е мега страшния вирус?
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността от Ковид е точно 0,0000%. Смъртността заради Ковид (или по-точно заради мерките срещу т.нар. ковид) вече е доста сериозно число пак с няколко нули, но без десетичната запетая.
67
0
 
0
 
! Отговори
MGS преди 3 години
До Какво е covid?Проверих и не се шашнах, стандартно работно наименование на вирус дадено от учените. Няма драма
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И понеже хващате само 10% от случаите , реално смъртността е 0.1%, колкото сезонния грип.
65
0
 
1
 
! Отговори
Наполеон Мутафчийски преди 3 години
От една страна е добре, че изявления прави човек, който разбира от нещата, за които говори. От друга страна, прави впечатление, че шефът на НОЩ ген Мутафчийски, който го раздаваше аслан през март и април, напоследък го играе "Наполеон се връща от Русия".
64
2
 
0
 
! Отговори
Какво е covid? преди 3 години
Някой ще си направи ли труда/а друг да си направи усилие/ да разбере и ни информира какво точно означава абревиатурата- COVID? Защо точно тази дума? Наложиха го като нещо нормално и ние го приехме-но какво точно означава-проверете и...ще се шашнете!!!
63
3
 
4
 
! Отговори
А ве преди 3 години
Тоя бацил е бил през 1996- ухан 96 писано във вестник труд до сега защо спахте или сега ви дойде мандрата да будалкате и да смучете.Или сте искали ида умрат хората,както сега плашите.
62
4
 
8
 
! Отговори
Искрен преди 3 години
До АнонимеНСмъртност се изчислява на база общ брой заразени, а те са в десетки пъти повече от "хващаните" към момента ;)
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маска се носи в конкретни случаи, вие ако искате спете с нея, никой не ви пречи. А вие като искате маски за всички не сте егоист. Хората са все виновни за вашите недостстъци
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Не съм хирург...."A си безотговорен егоист.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, толкова много редки ла.на на едно място не бях виждал. Пуснете си видеото и вижте какво всъщност казва Кунчев. Тоя 1% го изтърси водещата, ни в клин, ни в ръкав. А дир-а го е плеснал в заглавието, защото добре звучи - пълни кухавели. Скъсахте се да коментирате нещо което не сте и погледнали.
58
1
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Ужасена и уплашенаВ България виновните не умират. Или стават министри, или, в краен случай, отиват да живеят в Дубай.Умират само разни невинни, дето изпроват лекарства върху тях.
57
2
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
А бе, Пънчев! Кажи на шефа си да ти даде точни инструкции да не се въртиш като фурнаджийска лопата! Един "яко ще мрем", на другия ден "ми то от кроонавирус не се умира"...
56
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 3 години
ако броим излекувани към починали е 5.7% , ако обаче приемем че 5-6% от цялото население се е срещнало с вируса безсимптомно , то тогава може и да е 1% . Но статистиката си я четат както им изнася и всеки път едни и същи данни по различен начин
55
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 3 години
Какъв 1% смъртност? Починалите досега са 482 човека и ако това е 1% от неясно какво, това неясно какво е 48200 човека.От приключените случаи, починалите са 5,4%. От общия брой на заразените, починалите са 3,4%. Като брой починали на 100000 човека население починали са 6,9 човека.
54
4
 
10
 
! Отговори
Ужасена и уплашена преди 3 години
Ужас, умират ЖИВИ хора! Кога е било това, а и невинни, преди умираха само виновните!
53
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм хирург и няма да оперирам в стерилна среда за да ми се налага да нося маска. Не съм с присаден орган и подтисната имунна система, за да не се отхвърли органа, че да нося маска. Не живея в Азия с още 1 милиард хора и куп пушещи стари коли за да нося маска . Природата ни е дала имунна система, поддържайте я с здравословно хранене, слънце, чист въздух, ограничете стреса
52
1
 
3
 
! Отговори
до сега преди 3 години
правеше загрижено впечатление обаче с тая смъртност NO MORE
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да обясня откъде идва този 1%:Кунчев : "Смъртността по света е 2-2.5 на 100000. У нас е 1"Водещата: "Да, 1%"Толкова за журналистите и журналистиката.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом като казват,че смъртноста при хората заразени от вируса е функция на заболяемостта сред тях специално от него,че още с и без наличието на други заболявания индентифицирани по симптоми заради начин на лечение с развитие как медицински названия по вида с терминологията възприета за описания,обяснения за специални изяснения в процесите приети с решения за специализирани лечения,но в крайна степен настъпила смърт какво е медицинското название,терминология възприета за тоз Ковид,какво е зад него.