3/4 от работещите у нас сменят работата си заради ниско заплащане

Проучването е проведено сред 2460 работещи българи
14 авг 2020 11:00, Ния Христова
108
3/4 от работещите у нас сменят работата си заради ниско заплащане
Снимка: БГНЕС
Три четвърти от служителите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията. Това показва проучване на трудовия пазар, направено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН, предаде БНР. Анализът на данните трябва да бъде представен днес.
 
Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в някои определени сектори.
 
"Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща", казва председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.
 
Причина за напускане на работа най-често е ниската заплата в 73% от случаите. Останалите фактори също не са за подценяване, коментира Камелия Петкова от БАН.
 
"Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя".
 
Проучването е проведено сред 2460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
3
 
! Отговори
Aib преди 3 години
А какво е решението според автора? Да седим и да си се тюхкаме ли? Или да стягаме куфарите и да се изнасяме на майна си райна? Направо откриха топлата вода! Поздравления! А наясно ли сте колко български семейства изнемогват-хеле тези с по 2 или повече деца? Който е доволен от работното време-не може да се похвали със заплата над 800лв. А който получава що годе добра заплата не може да си види децата. Дерзайте!
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлиНикой не спори за това.Тук говорим за лъжата ще получаваш от толкова до толкова на месец за да звучи повече и ако нямаш информация така можеш да се набуташ.Лично съм попадал на обява от 1000 до 2000 лв и се плаща на квота.Като човек който съм се занимавал с това нещо знам квотата която може да се постигне каква е и сметнах ,че повече от 1100 лв не можеш да стигнеш в най-добрият вариант.Но ако не знае си охааа добро заплащане...
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАко не беше този *** картел за минимални заплати нямаше въобще да го разсикваме този въпрос.Защото никой не може да ме убеди ,че барман,строител,охранител,магазинер имат абсолютно идентична производителност ,а ако се погледнат заплатите това се получава.Това принуждава хората да ходят в сивия сектор и нямат никакви дивиденти да излизат на светло.Излизането на светло нищо не им дава освен изисквания и репресия от страна на институциите.Няма условия за труд и развитие...
89
0
 
2
 
! Отговори
Ели преди 3 години
До 97:В дадената за пример Америка, годишнато заплащане се дава преди данъците, осигуровките и др. Бонусите, ако ги има, по същия начин и са обвързани като правило с оценката на шефа ти. Не само това, но и цените в магазините (покупки на стоки, билети ... от интернет) са преди щатския данък, на касата плащаш по-голяма сума отколкото на етикета.
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой хитряк е сложил минус за обявяването на брутното възнаграждение? Посочете ми един човек който го интересува каква е облагаемата сума? Човек се интересува единствено и само от сумата която реално получава и с която ще оперира.Даже Американците много добре си търсят годишна заплата.Не като тук на БОНУСЧЕТА и заплата от 300-2000 лв какво значи това?Един месец 1000 и 3x300=475. Означава ,че тариката си е определил фиксирана печалба, а за теб ще има чак тогава когато има твърде много излишно.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги е така, като си смениш работата и ти дават заплата на пазарната цена, а като си стоиш във фирмата ти я дигат като при мен с 2%, въпреки че съм програмист в голяма фирма, ама не се оплаквам и не ми е малка. Да не говорим за БАСКОМ където работодателите се наговарят как да ни цакат още повече, та така.
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе мен друго ме е яд,че политиците взимат минимум 4-5000лв,не им пука какво гласуват и как,важно е само да взимат едни пари.А Пешо се е увъртял в кредити и гърби яко, в строителството,но няма как да ги докара 2000лв. дори и зор да си дава.Що така?
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В провинцията, в средно големите градове месечната заплата се върти около 500-700лв.,максимум до 1000лв.Почти всеки 3ти е в чужбина за постоянно или сезонна работа. В София повечето хора взимат между 700-1300лв. Малко повече взимат в call -центровете и големите заплати са в IT сектора. Но не всеки може да бъде IT. Като цяло заплатите са ниски, а и много нередности има. България просто загива.
84
3
 
9
 
! Отговори
someone преди 3 години
И правилно правят, няма докато шефчето се чипка в Гърция и си тръска шкембето в джип Тойота , ти да се бъхтиш като каторжник за смешни парички. В Пловдив като отида на интервю и ми кажат 600-800 лв на интервю им казвам чао , елементарно е просто искат да те експлоатират докато си пълнят банковите сметки, само че наивниците свършиха.
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПетяМного точно казано.Кой го интересува колко струваш на работодателя си...Това си е тяхна работа.Теб те интересува какво получаваш насреща не какви са таксите за теб..
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно къде се местят на "високо" заплащане - за 50 лв повече ?!
81
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен83Истинските роби са тези, които цял живот се стремят към лукс, който не им трябва и за който и душата си биха продали.
80
4
 
7
 
! Отговори
анти-юпи преди 3 години
По-добре да живея в малък град със скромна заплата, но да дишам чист въздух и да стигам до работата за 10 мин с кола и 15 с велосипед, околкото да стана корпоративен роб в София, да се гърча от работа, за да имам лъскави дрънкулки.Качеството на живота не се определя от голямата заплата, а от това какви са истинските ценните неща за теб и колко си готов да пратиш за тях.
79
3
 
7
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Тук не говорим ,че всички трябва да бъдат програмисти - аз напримир не бих могла да бъда, защото това не ми е интересно.Какво значи, че не ви е интересно? Аз работя работа, за която ми се заплаща добре, а не тази, която исках. По-добре е отколкото да хленча по цял ден или да ме издържа някой друг. Много хора го правят в процес на порастване.
78
6
 
7
 
! Отговори
Рънърса преди 3 години
Всичко е заблуда, няма как да имаш кариера на днешно време, особено в страна от Третия Свят, дори да си високо квалифициран, пак ще живееш живот с лошо качество, просто ще се самозалъгваш, че печелиш повече от чистаката, касиерката и бай гошо.
77
8
 
9
 
! Отговори
Петя преди 3 години
Аз пък най-мразя да ми казват брутната заплата. Хвърлят едни цифри във възуха - 1200-1300 и накрая взимаш 900. А на мен ми е важно колко чисти ми влизат в джоба, с които да си платя сметките и да си храня детето. Изобщо за какво говорим - уж европейска държава, а да се бори човек за 500 евро пара на месец.
76
3
 
9
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Има два основни типа хора. Обслужващ персонал и кариеристи. Как, по дяволите, касиерка с квалификация 3-ти клас втория срок би се развила?! Как да й обясниш, че има и заплати по-големи от 2000лв., колкото тя взима след 10 години стаж в Лидл?! То не било за нея, тя била проста. Нека младите учели. Чудесно, ама младите се надпреварват да са слугинаж в Англия по полетата и да печелят на месец там колкото тука за 2 седмици взима студент в кол център с езика или чакат мама и тати да дадат парички...
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Преди време имаше теория, че държавата трябва да се управлява от едно правителство по-дълъг период за да се развиваме. Е дали това се случи, случва....Е случи ли се според теб?Можа ли едно правителство да си изкара мандата като хората без БСП-то да саботират работата му постоянно?Можа ли един кабинет да започне нещо и да го завърши с един и същ министър?На теорията й няма нищо.Тя си е правилна, но Българската Терористическа Партия полага нечовешки усилия да спъва България.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58напротив в софето масово взимат по 700-800 лвКолкото е истина това, толкова да е здрав президента!
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ бедняците на ЕС, мерси герп