Електронни фишове за 6 млн. лв. са връчени от КАТ по границите

Въведени са ПОС терминали на всички ГКПП
14 авг 2020 07:08, Елка Василева
15
Електронни фишове за 6 млн. лв. са връчени от КАТ по границите
Снимка: "Монитор"

Общо 42 358 електронни фиша връчиха полицаите на ГКПП-тата в страната от началото на юни тази година, когато започнаха проверките за неплатените им задължения. Тяхната обща стойност, която се очаква да влезе в държавната хазна, възлиза на 5 923 337 лв., пише „Монитор“, като се позова на Пътна полиция.

Връчените електронни фишове на място не подлежат на мигновено заплащане. Водачите имат право писмено да възразят или обжалват чрез декларация към директора на съответната структура на МВР.

В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред шефа на структурата. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му.

Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че моторното превозно средство е било обявено за издирване или нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение.

Гражданите могат и да обжалват фиша чрез подаване на заявление в 14-дневен срок от получаването му (или ако е направено възражение, което впоследствие е било отхвърлено, до 2 седмици след съобщаването на отказа за анулиране на фиша).

Ако пък шофьорите решат да не обжалват, те могат да се възползват от 30% отстъпка от размера на глобата, ако тя бъде заплатена в рамките на две седмици от връчването на фиша.

Системата за проверка за невръчени фишове и непогасени глоби бе въведена на общо 9 ГКПП-та у нас. Началото бе поставено на 1 юни тази година, когато нововъведението бе изпробвано единствено на ГКПП Калотина. От 17.06.2020 г. то действа и на пунктовете Силистра, Кулата, Гюешево, Капитан Андреево, Лесово, Маказа и двата моста на Дунав.

Освен да връчват невръчени електронни фишове за скорост на водачите, полицаите на входовете и на изходите от страната следят стриктно и за глоби, непогасени след срока за обжалване и този за доброволно заплащане.

Сама по себе си процедурата не е нова и протича като стандартна проверка на пътя. Разликата тук обаче е, че при установяването на просрочени санкции нередовните водачи се отбиват встрани, като им се предоставя възможността да заплатят задълженията си до 2 часа. Те могат да направят това чрез въведените терминални устройства ПОС на пунктовете или чрез онлайн административния портал на МВР.

От тази опция са се възползвали над 22 хил. водачи, които са заплатили милион и половина лева чрез ПОС терминал и 352 070 лв. онлайн.

ГКПП Калотина при РДГП Драгоман пък е пунктът, на който са заплатени най-много документи – 5036, в размер на 386 099 лева. Въпреки че на проверка минават и пътниците, на тях единствено им се връчват електронни фишове. Полицаите не изискват от тях плащане на просрочени задължения към КАТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Луфтханза по принцип. Ушевите да дебнат по границите и във храстите.
12
0
 
2
 
! Отговори
Н>Б> преди 3 години
както казваше един доцент в университета; държавата като нема производство а само услуги и търговия се изхранва от глоби данъци останалото далавери ...прав е човека на 70 години
11
1
 
2
 
! Отговори
Долу Герб! преди 3 години
"НЕ плюйте, а спазвайте правилата и си плащайте глобите!"Тц, няма!Гробаджиите са налазили форума от рано. В предсмъртна агония.
10
1
 
3
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 3 години
Всичко отива в нощното шкафче на Тууулупа. Плащайки вие ставате съучастници в корупционните схеми на Герб.
9
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Отиваш в НАП с документа и даваш копие.Настояваш да напишат "вярно с оригинала" и техен подпис. Тук ще срещнеш огромна съпротива "нямаме такава практика".Искаш и входящ номер /задължително/.Една леля загуби 3 мин.да ми обяснява,че щом е влязло в компа,значи е входирано.После за 40 сек. писа на едно листче от НАП няколко цифрички и датата, което можеше да напише за 10 сек. Преди това пък чаках около минута да си нагласи цайсите. Губиш поне половин ден и си е за твоя сметка.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само овцете спазват правила и плащат. И малооумните хора, разбира се.
7
0
 
8
 
! Отговори
cinik преди 3 години
Малката подробност е, че това са пари събрани от българи! А на румънците и турците кога? КОГА БЕ .....
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3М прави като вятъра, *** робе.
5
7
 
12
 
! Отговори
преди 3 години
НЕ плюйте, а спазвайте правилата и си плащайте глобите!
4
3
 
13
 
! Отговори
ТЕРОРИСТИ преди 3 години
ТЕРОРИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ И БЪЛГАРОМРАЗЦИ ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ КОРУМПИРАНА ПРЕСТЪПНА И ФАШИЗОИДНА!ДОКАЗАНО ЗА 31Г.
3
6
 
17
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Събират като за последно, не плащайте , защото парите ще потънат в джобовете и чекмеджетата на Бойко Методиев Борисов!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей много работят ушевите. Не се спират. Но едно е факт, електронни фишове, къща не хранят. Трябва си щавене, да има кеш. Туй не ти свети, онуй не ти мига, риванола ти изтекъл, жилетката избеляла, там му е силата на минку рушвета. Направо ги съсипаха горките минцюлаи. То в момента, една двойка толаджии, в края на смяната дели една бимберица, ей тъй от въздуха. Съсипаха я тая държава ей.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От НАП ми пратиха писмо, че ще ми вземат принудително ако не платя нещо което съм платил преди седмица!