Коронавирусът имал два пъти по-ниско ниво на мутиране от грипа

През есента ще се появят и другите респираторни заболявания
68
Коронавирусът имал два пъти по-ниско ниво на мутиране от грипа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни в България се наблюдава тенденцията брят на излекуваните от коронавирус да надвишава значително новозаразените.

Това обаче не е основание за прекомерен оптимизъм, "трябва да изчакаме и да продължим да спазваме мерките" срещу пандемията, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН пред  bTV.

Още по темата
Александрова напомни, че тенденциите се определят на база двуседмични резултати от тестовете за COVID-19.

Безспорно през есента ще се появят и другите респираторни вируси като грипа и това ще усложни обстановката, но добрата новина е, че начинът да се предпазим от тях е същият като този за предотвратяването на заразяване с коронавирус, каза вирусологът.

Наскоро приключи едно много мащабно проучване за генома на COVID-19, в което са изследване повече от 48 600 вируса от цял свят. Добрата новина е, че коронавирусът е сравнително стабилен генетично и има два пъти по-ниско ниво на мутиране в сравнение с грипа, разкри проф. Александрова.

Установени са 7 мутации на проба, разграничават се шест различни варианта. Най-старият е L, който е този от Ухан, другият вaриант – S, се разпространява по-лесно и може би е възникнал в Италия, съобщи вирусологът.
Три са основните варианти, които са най-разпространените. У нас са открити по-стари варианти на коронавируса, според данни на нейни колеги, разкри Александрова.

Генетичната стабилност на вируса допринася за създаването на ваксина и лекарства срещу него, но тяхната поява може да го накарат да се почувства притиснат и той да мутира отново, отбеляза вирусологът.

Мутациите на коронавируса могат да бъдат благоприятни, неутрални или неблагоприятни за неговото развитие.

Именно заради неблагоприятни мутации два от най-старите варианти са на път да изчезнат, обясни проф. Александрова, която допълни, че основната цел на COVID-19 не е да убие своя приемник, а да се разпространява.
Няма данни, че мутациите правят коронавируса по-болестотворен и хората го прекарват по-тежко.

При нарастването на броя на инфектираните се увеличава и броят на тези, които го прекарват с по-тежка клинична картина и съответно починалите, каза Александрова по повод големият брой починали от заразата през последните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
До Анонимен 21...Не си разбрал за повечето ваксини имаш имунитет до края на живота ти....за някои има подновяване след 20г. като например за тетанус... и бъркаш заушката не е шарка има 6 вида шарка:вариола, варицела, скарлатина, морбили, рубеола и розеола и срещу всички има ваксина.А тук в UK му викат chickenpox и това е варицела а заушка e mumps и си има ваксина.Просто варицелата не е включена в имунизационния календар, тъй като децата я прекарват лесно.
58
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 3 години
До Анонимен 20Муахахахах брей какъв имунолог....ей прав е бат Бойко...Вие сте си матриял...и то от най некачествения...ваксината работи с твоята имунна система бе кау...н чети какво е имунна система как работи и какво е имунитет...какво ми дрънкаш врели некипели...Имунната система е сложно нещо не е за твоята ку...ха кратуна...Даваш 2000 лева за книги като The Cytokines of the Immune System, Immunity and Inflammation in Health and Disease и т.н. написани от професионалисти и тогава дрънкай.
57
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
До до маските 36Ами тогава не се храни...защото във храната ти има витамин С
56
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
До Анонимен 40Очевидно ти си от ония форумни герои които все още живеят с родителите.....ама видиш ли той знаел как е било в чужбина...
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Разбрал си ти...маските въобще не предпазват...ще се предпазваш с прахова маска от вирус с наноразмери ама кога цъфнат налъмите.......мий си редовно ръцете стой на дистанция от хората, не си докосваш носа или лицето без причина ...Такива като теб с лопата да ги ринеш...кара си колата и вътре е с маска...разхожда се по тротоара на който няма никой друг и е с маска....абе IQ като на ......
54
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
Муахахаха да се почувства притеснен...абе кау...ни все още има спорове дали вирусите трябва да се класифицират като живи организми Вие вече чувства им приписахте.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шах и мат на пешките М.Манолова, Х.Иванов, Р.Радев, К.Нинова...
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"...само на васалите от България..."Именно - не сме колония, а васали.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До татулРуските лекарства - най-лекуващите лекарства на света!
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вироса е мнуго упасен, мотациите най-вече.
49
0
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
"ниско" или "низко"...за да станеш журналист първо трябва да завършиш начално образование...
48
4
 
2
 
! Отговори
о я стига преди 3 години
За кое точно се оказа прав? Че вирусът ще спре до юни? Че ще изградим имунитет? Че няма да умират хора? АЗ не виждам и едно негово твърдение, да се е оказало истина, освен за сухите пръчки че ще горят. Пък то покрай сухото гори и мокро, ама той забрави да ти го каже.
47
4
 
2
 
! Отговори
селяци от добрич преди 3 години
Ами ти като не слагаш, други слагат и така те пазят, главо селска. Но тъй като тиквениците като теб са много вече, скоро ще се сблъскаш с него. Ей вие се имате за центъра на света, при 3 процента които са го изкарали, ти трябва да си бил там. Като не вярваш отиди в ковид отделение или в някое огнище и ще го хванеш. А може и да си от ония без симптомите, които само го разнасят.
46
1
 
0
 
! Отговори
капитализъм и печалб преди 3 години
Ами явно не се дават много пари за ваксини, а за биологични и други оръжия се дават повече. То опасна разновидност на този вирус се появи и преди, ама зарязаха ваксината щото нямаше последващо финансиране, като се видя, че няма да има келепир. Трябва да има открития, за които е платено предварително, в случай на нужда и тогава няма да сме толкова безпомощни, ще има вече разработено нещо, на което да стъпят, макар и да трябва някакви модификации.
45
3
 
3
 
! Отговори
мда преди 3 години
До АнонименАми канете се, те някои си пратиха ковид партита и вече са оня свят. Това изследване само доказва че тоя вирус не е обикновен грипен, щом е толкова устойчив. Неслучайно не може организмът да се изчисти от него лесно и откриват и от спина характеристики. Нищо чудно да си е биологично оръжие.
44
0
 
3
 
! Отговори
офф преди 3 години
До АнонименЕдно време не си бил роден като е имало такива вируси или бактерии, бе ***. Чети история малко да видиш, че на столетие по една голяма епидемия е имало.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До име"Путин дава ли 12 долара на час за общ работник в кухня "А в членката на ЕС и НАТО РъБъ добре ли се живее, защи всички евроатлантици в РъБъ мечтаят да ходят в САЩ общи работници в кухня, при това и визи нямат да отидат?
42
0
 
1
 
! Отговори
татул преди 3 години
Освен това искам да попитам, защо трябва да се прави поръчка редварително с договор за нещо, което не съществува все още. Или както казват американците да мине трети етап за безопасност. Нито една от тези не е доказана , че е ефективна и безопасна за да се правят предварително заявки за милиарди долари. Тука малко си го мерим кой е по голям.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А американците свободно ли пътуват в България, или ходят в българското посолства на интервюта за българска виза?
40
1
 
2
 
! Отговори
татул преди 3 години
Миналата ми година, кучето се разболя, на умиране беше. Седяха и се тюхкаха дохторите, че нищо не могат да помогнат. Само в един кабинет ми казаха, че има някакъв руски серум, който е забранен в БГ, но че това му е единствения шанс. Намерих го и го сложих разбира се. Сега е живо и здраво и мародерства в градината по лудо от всякога. Викам си от серума ще е . :) Колко хора се затриха от безобидните хранителни добавки и лекарства на джонсън и разни други фарм. компании я прочетете. Еми това е.