Мутафчийски: Да загубиш живота си, за да спасиш друг, е рядка саможертва!

ВМА отбеляза Деня на спасението
14 авг 2020 16:45, Красимир Ангелов
48

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти.

Още по темата
В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот, отбелязват от ВМА.

"В този ден, в който отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, за да спасят друг – не само лекари, имаме 7 души медицински лица, загинали при такава ситуация. Това е изключително рядка саможертва и днес нашият поклон е именно към тях", коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

Той отчете, че във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности, жестовете като дарителство, доброволчество и това да изложиш живота си на опасност, не бива да останат незабелязани.

След церемонията генерал-майор проф. Мутафчийски изказа своята лична признателност и отличи със сертификати за благодарност доброволците, които които по време на извънредното положение помагаха на екипите на ВМА в битката с COVID-19.

"Вие се отзовахте в най-трудния момент, не само за Акадамията, но и за цялата държава. Ние никога не забравяме нашите приятели и хората, които са дали, а вие дадохте много. Вие дадохте сърцето си за нас и да знаете, че и нашето сърце е ваше", подчерта началникът на ВМА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги знам кви са лекарите по-добре стоите далеч от тях колко хора закопаха без нищо.Те са нещо като полицайте.Всички знаем че работят денонощно само да не ви потрябват нещо лично,че или са в отпуск,или са много заети или правят грешки и некой си отива или го бият.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да обясня за непросветенитезаради говоренето за трупове и чувалиако не знаете колко пари му дадохавижте на боки чекмеджетои ще се сетите
37
3
 
6
 
! Отговори
стар пожарникар преди 3 години
Това не е САМОЖЕРТВА! Това са жертви, на лоша организация и не къдърно ръководство
36
2
 
2
 
! Отговори
Много съм доволен преди 3 години
Искам да кажа на всички хейтъри, че тоз е най - подходящ за началник на щаба... Иначе можеше да лекува болни, а тогава - трупове, трупове...
35
3
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 32А можеше да бие Радев на президентските избори! МОЖЕШЕ!
34
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 42НОЩ Не съм го нарекъл аз така! Друг беше!
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, Касапинът от ВМА пак се появи.
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама неКолко подходящо е името на щаба НОЩ.
31
5
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ГошоГошко, че му го ла.паш и поемаш на Мутафчийски е ясно, ама защо за това трябва да знае цяла България?
30
10
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ПроСоТо 14Той още си е униформения началник на НОЩ! Не знам какво прави с ония другите двамцата от светата троица!? Сигурно още получават заплати за нищоправене!Ама бутай!
29
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек без да иска колко негативи натрупа.Само като го видях и ми идеше да счупя компа. Стана неприятен свързан с неприятни усещания за масово умиране,чевали,трупове,морги...Не го показвайте,нега си гледа работата,не обаче публично.
28
8
 
5
 
! Отговори
На тъпа глава, преди 3 години
отива фуражка!
27
7
 
12
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Оф,аман от лицемери в тая татковина бре....
26
8
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Рядка саможертва е, случва се веднъж в живота. Kрeтeн.
25
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски а какво да кажем за хората изгубили живота си защото ти и твоите приближени искате да живеете на широко?
24
5
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Гост 21 Може и така да стане ,да отиде под съд за масови убийства Като започне от теб и продължи с такива като теб Дали ще го осъдят не знам ,но България ,определено ще му е вечно признателна
23
11
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
До Хах Лукашенко много добре се справи. Като почна това ,,нещо,, нямаше защитни средства дори за лекарите и на летищата .От ,,армията,, изкараха едни костюми за химическа защита от ерата на комунизма ,а найлона не е траен материал. Не може все да лежим на постигнатото през комунизма. Не се направи ясна преценка за заплахата. А всяка година има такива вируси .Дори на мен ми беше ясно че докато не премине вълната и не си изградим имунитет нищо не може да го спре .
22
2
 
15
 
! Отговори
не бойте се мъничета преди 3 години
особено от разни партиийки и разни псевдо кандидат "водачи" на народа. овцете може и да ви повярват, но умните хора ще прозрат лъжите толкова умирате от страх от генерала, че само плюете, нищо, то няма да стигне до него, защото той един път не обърна внимание на хейтърите и това ги ПОДЛУДИ. особено грозника от 7/8 оня дебел гей, както и поръчителя нещастния самотник с кучешки живот славчу, толкова завидяха на генерала, че искаха да го очерянят, е не можаха, ТЕ СТАНАХА ОЩЕ ПО-ЧЕРНИ:)
21
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Този 22 е напълно плиткоумен и няма мозък дори да пази равновесие! Не може така да се говори за докторите особено като човек си няма ипонятие от медицината!
20
2
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Анонимен 4Палячо вика а, ама що не си напишеш трите имена и ЕГН барем тия от болниците да те знаят кой си ,че като ти дойде времето да не объркат с друг и да му покажат на него палячовщините за който си мераклия