Повторно затваряне на икономиките ще е пагубно, предупреждават експерти

Най-вероятно ще трябва актуализация на бюджета
14 авг 2020 11:25, Ния Христова
47
 
Държавата анонсира, че ще предприеме нови икономически мерки за подкрепа на бизнеса, ден след като премиерът Борисов обяви след заседание на МС, че ще потекат и солидни финанси към сферата на образованието, здравеопазването и социалните грижи. Оправдана ли е тази проактивност и има ли държавата реален план за овладяване на кризата? 
 
"Най-вероятно трябва актуализация на бюджета, защото имаме промяна в няколко данъчни ставки. Това променя приходната част на бюджета. Очаква се промяната да се случи вероятно в третото или четвъртото тримесечие", каза за Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.
Още по темата
"България разполага до момента с 22 млрд. приходи по консолидираната фискална програма. Не виждам защо да се прави консолидация, има гласувана и възможност за държавен заем от 10 млрд. лева. Може да се окаже, че ако сега се направи промяна, тя няма да е актуална през третото тримесечие", коментира финансовият журналист Петър Илиев.
 
Според него половината от мерките покрай коронавируса трябвало да бъдат предприети още миналата година. "Всички мерки, с изключение на "60/40", са недостъпни за огромната част от бизнеса заради огромната документация", отбеляза Илиев.
 
Иванов обясни, че се очаква 20% спад на българската икономика за второто тримесечие, което може да се компенсира донякъде с ръст през третото и четвъртото тримесечие, а туризмът ще реализира 10-20% от това, което е било през миналата година. "Индустрията се съвзема, но бавно, очаква се една трудна есен - ръст на безработицата. Зимата също ще е тежка, много е важно как ще се развие здравната ситуация", добави изпълнителният директор на АИКБ.
 
Двамата са на едно мнение, че повторно затваряне на икономиките би било пагубно. Добрин Иванов подчерта, че малка част от анонсираните 5 млрд. не са били реализирани. 
 
"Мярката за малките предприятия не беше обмислена добре, а администрацията не беше подготвена. Не се въведе опростеното усвояване на средствата", смята изпълнителният директор на АИКБ.
 
Финансовия журналист Петър Илиев смята, че няма как да се копират мерки от Германия в България, тъй като германската икономика е базирана на износ."Защо не се ползват активно средствата, заложени в бюджета, за капиталови разходи?", попита той.
 
"Договарянето с търговските банки се забави. Мерките, които бяха предложени вчера от министъра на икономиката, бяха обсъдени", добави още Добрин Иванов.
 
Петър Илиев прогнозира, че половината от отложените кредити ще се превърнат в "лоши", тъй като липсва рефинансиране. "Българската икономика е базирана на вътрешното потребление, а то не е пострадало сериозно. Антикризисните мерки затова и са насочени към стимулиране на вътрешното потребление", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса изобщо няма да се съобрази с това какво искате..Грип и covid-19 през зимата... Нещо да ви говори тази комбинация?
44
2
 
37
 
! Отговори
L. преди 3 години
Кой и къде говори за затваряне на икономиката?! Виж, ако е на ГЕРБаджийска хранилка следва да се затвори веднага.
43
4
 
41
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Пет месеца, откакто започнаха да се освобождават стотиците хиляди (досега) хора, а били дадени 51млн. от десетките милиарди ?!?То затова фалираха фирмите и има стачки и демонстрации. НИКАКВИ политически искания не са мотивирали хората. Може и някои последствие да са изразили, но...хората трябва да се хранят (а и семействата си), и вече 6 мес. са на батерии....Никакви пари няма да влеят! Само за фирми на ГЕРБ ще дадат.
42
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че ще има солидни финанси в сферите е добре,но получилите ги трябва да обмислят качествено развитие в часта с изискванията за подобряване на материално-техническата си база спрямо проектно приетите норми за осъществяване на безопасно производство на работните и допълнителни места с нормите за хигиена,дистанции,обеми,оборудване,проветреност,площи изисквани за основния,спомагателния персонал с други участващи в услугите как водещите отрасли изградили се независими по норми в икономически отношения
41
1
 
32
 
! Отговори
И защо преди 3 години
До Никакво затварянеИ защо трябва да ни връщат в офиси, та дори и да забраняват този вид работа, аз работя от дома си, работата си върви без проблеми, работодателя е доволен, а дори и разходите му са по-малки! Това обаче не е добре за тези които отдават офис площи под наем защото дори се обмисля от нашата фирма офиса да се закрие, тъй като е излишен!
40
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-късно от 1ви новмври всичко ще е затворено.
39
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръчми, барове, дискотеки трябва да бъдат затворени докато този вирус не изчезне.Хората могат да живеят без бардаци.
38
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повторното затваряне на икономиката е НЕИЗБЕЖНО и ще се случи както в ЕС така и навсякъде по света.Който не е готов за това ще загине.
37
6
 
37
 
! Отговори
Никакво затваряне преди 3 години
На икономиката вече, точно обратното, първо хората трябва да бъдат накарани да се върнат в офиси и предприятия и всичко да започне да си работи нормално, само по този начин ще се раздвижи икономиката. Забрана за работа от вкъщи повече от 5 дни в месеца.
36
4
 
38
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
И ще доведе до огромна безработица. Покрай заведенията, освен работещ персонал има и доставчици, а около тях, дистрибутори и производители. Никой никого не кара на сила да се храни по заведения. Освен това, като се затворят заведения, не се плащат данъци и такси. Мислете с тази глава или искате 300 хиляди безработни?
35
3
 
34
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 3 години
Кой шъ мъ осветли каква "икономика" имаме в БГ и у кои ръце е...и ква ни е ползата от таа "икономика"???
34
1
 
37
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Ами трябва да. Ама няма как да стане с неработещ парламент. Същият, дето не работи 3 месеца и се беше разпуснат за още 1 лятна ваканция... Но иначе не можело без парламент. Явно може, стига да не раздават наляво и надясно пари - които така или иначе потъват в нечий джоб, я домус, я тиииййм с 3 букви, я консултант, я чекмедже...
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ,и без а си експерт е ясно ,само от това с раздаването на Борисов милиарди относно спечелиха и отидоха при милионерите и приближени до власта
32
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затварянето на кръчмите, дори да доведе до безработни сервитьори и готвачи, ще има нетен положителен ефект върху макроикономиката. Ако се погледне от страната на потребителя, той ще се храни вкъщи и ще му излиза по-евтино, а останалите пари може да ги харчи за други материални неща които допълнително да стимулират промишлеността.
31
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със здравеопазваметп много хора умират от болести, но ако нямаше здравеопазване още повече хора щяха да умират за това трябва да се дават много повече милиарди за здравеопазване. Без здравеопазване няма живот!
30
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименA като се дават толкова пари за здравеопазване защо болестите се увеличават и все повече хора умират от болести.
29
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основната цел на "пандемията" е да се прекратят всички социални придобивки, пенсии, здравно осигуряване, спестявания.
28
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата отново лъже по телевизията. Оставка!
27
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчБез здравеопазване няма живот. Ще измрат милиарди за нула време. Няма здравна каса, няма скъпи живото поддържащи лекарства, Та със заеми на първо време и без икономика може, но без здравеопазване не може...
26
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчПрав сте, но в момента загрижеността за "икономиката" се свежда до това кръчмите да работят.