Тежка година за пчеларите, производството на мед наполовина

Според председателя на Съюза на пчеларите годината е изключително слаба
14 авг 2020 08:35, Красимир Ангелов
16

Ще останем ли без мед тази година? Темата коментира председателят на Съюза на пчеларите инж. Михаил Михайлов.

"Действително тази година добивите са ниски. Причините са най-разнообразни. Това е защото релефът на страната е много разнообразен. Засушаването и валежите, които отмиват нектара, са сериозен проблем. Например при две пчелни семейства в два съседни кошера - в едното имаме мед, в друго нямаме", обясни експертът в "България сутрин".

По думите му като цяло тази година не е имало достатъчно медопроизводство.

"Годината е изключително слаба като медоносна. Между 40 и 60% е спадът на места в сравнение с миналата година. Например в Плевен, който традиционно е медоносен район - имаме среден добив от 10 кг на добив средно. Това е изключително недостатъчно. Средно за страната имаме около 19 кг от кошер. В Североизточна България се достигат много по-големи количества - 30-50 кг от кошер", каза още Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни, че в районите с интензивно земеделие, където земеделските култури се третират с препарати, се наблюдава и голям процент отровени пчели.

"В резултат на отравянето пчелите отслабват, пчелната популация намалява. Проблемът е, че има нерегламентиран внос на такива препарати за защита. Не се спазва Наредба 13, която регулира подобни неща. Пестицидите най-често тровят пчелите. Отравянето е основната причина за отслабването на пчелите", допълни той.

Инж. Михайлов изрази мнение, че причините за ниския добив на мед тази година са комплекси.

"Нямаме необходимия нектар, който пчелите обичайно събират. Безспорно пандемията се отрази неблагоприятно на пчеларите. Имаше пчелари, които трябваше да пътуват в други региони, където са им пчелите. Някои от тях, които не са си регистрирали пчелините, също не можаха да пътуват. Помощта, която се предложи от МС, беше от порядъка на 5 лева на пчелно семейство за регистрираните земеделски стопани. Ние издействахме 5 млн. лева - средно ще се падне около 7 лева на пчелно семейство. Общо се получават 12 лева за пчелно семейство за 2020 г. Тази помощ обаче засяга малка част от пчеларите, тези, които са регистрирани като земеделски стопани. За останалите такава помощ отсъства - те нямат достъп до европейски програми, те не могат да получат помощ за COVID-19", обясни още той.

По думите му за реколта 2020 са обявени ниски изкупни цени. Вносът от други страни се увеличава. Цените на българския пазар постоянно се подбиват.

При намалено производство вероятно ще има леко завишение на цените. За София цените за кг. мед са между 10 и 12 лева. При всички положения при ниски добиви трябва да имаме увеличение на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Пчеларите са слаби, защото "Съединението прави силата"!
13
0
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 3 години
Тоя няма да престане да лъже .Какво е издействал е друг въпрос.Нагъл лъжец. Само празни приказки и нищо верно. Не знам защо медиите му дават думата този наглец който и самите пчелари не понасят .Да му припомня че идва датата 12.09 за него само той НИНОВА И Б.Б са се вкопчили в така нареченото Председателство .
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селяните масово пръскат с ДДТ и изтребват де що има животинка по полето.
11
0
 
14
 
! Отговори
Док преди 3 години
Нищо не продавайте на прекупвачите. Баща ми има петнайсетина кошера и от много години назад има редовни клиенти за всичкия мед, даже понякога и него си не оставя. Щом държавата по никакъв начин не удря едно рамо на пчеларите, яко сива икономика и това е.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е много модерна тема днешно време вредата на GSM технологиите, за разлика от радиотелефоните които си бяха тухли но безобидни, GSM излъчването обърква пчелите не ги убива но ги кара да се губят. За 5g се предполага че притежава по голяма способност да ги обърква въпреки че действат в по малък обхват. Но реално изследвания няма още.
9
0
 
3
 
! Отговори
дядо от село преди 3 години
Този ми преподаваше във ВМЕИ -то навремето.Читав човек е,макар че беше строг.Научил съм и запомнил доста неща от него.Още тогава говореше за пчелите..
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, колко лайкове. Невиждан досега интерес към пчелите и пчеларството.
7
1
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се ! Как правят бизнес без да имат или да търсят пазар ? Това може да се случи само в Бегето и то е заради еувросубсидийте.
6
1
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Тикволандия има картел на прекупвачите, които смазват пчеларите повече и от едрите арендатори. Всички го знаят, но институциите нехаят. Да не говорим и за внасяните ***, които ги мешат с малко наш мед и после ги изнасят като български продукт
5
0
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се предадох. Пръскане с отрови, липса на субсидии, потребителя купува меда за 10 лв, пчеларя му го вземат за 3 лв!? Стига вече!
4
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма мед, цинк ще ползват.
3
1
 
93
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Да, годината е лоша за пчеларството и клиентите - тази година не можах да си купя акациев мед.И да, огромните проблеми за пчелите са пръскането с вредни и в повечето случаи ЗАБРАНЕНИ препарати !!! И за пръскането няма наказани, и защо няма -ами защото баце не се е намесил, щото в нашата неработеща държавица нищо не се случва , ако не се намеси тик-воча !!!Няма работещи институции, които да санкционират, ето онзиден лично министъра трябваше да забранява движението на Жипове в планината !!!
2
2
 
157
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ами това:"Инж. Михайлов изрази мнение, че причините за ниския добив на мед тази година са комплекси."Четири или петзвездни са комплексите :):):)
1
11
 
185
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Не може само да се печели. Тези пчелици не са Ви длъжни с нищо. Ако пчелиците знаеха що за мильовци сте, то щяха да избягат.