През пандемията: Как ще учат родните студенти зад граница?

В Западна Европа се наблюдава хибриден модел на обучение, посочи експерт
18 сеп 2020 10:29, Красимир Ангелов
21

Част от университетите започнаха от началото на тази седмица новата академична година, други предстои да го направят най-късно до началото на октомври. Много наши студенти обаче избраха отново обучението зад граница. За тях има много въпроси относно начина на обучение в съответната страна и остава основен въпросът: Как ще започне академичната година в университетите?

"Ако погледнем картата на Западна Европа, там се наблюдава хибридният модел на обучение, който е характерен за Нидерландия и Англия. Няма единен подход, който да следват всички държави", заяви образователният консултант Николай Христанов в ефира на "България сутрин" във връзка с предстоящото начало на учебната година в университетите.

Христанов обясни, че някои студенти залагат на обучение от вкъщи, докато други избират да отидат на място.

"Има някои колебания от страна на студентите при заминаване. Някои предпочитат да си останат вкъщи, други предпочитат да отидат на място. Много важен е аспектът международна среда. От гледна точка на обучението, самите университети положиха огромни усилия за комуникация между преподаватели и студенти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му голям брой студенти са кандидатствали във Великобритания и Нидерландия, като последната се е превърнала в популярна дестинация.

"Запази се постоянният поток на студенти към обучение в чужбина. Някои избраха да останат тук, за да видят каква ще е обстановката. След първия семестър студентите може да изберат своя процес на обучение - дали да е онлайн или присъствено", допълни Христанов.

И подчерта, че трябва да бъдат следени правителствените сайтове, за да могат бъдещите студенти да се информират относно условията на влизане в държавите - дали е необходима карантина, например.

"Ако искат да разберат какви са режимите на обучение в съответните институции, те трябва да се запознаят с условията в съответния университет. Хората могат да черпят информация от различни източници, не само от сайта на дадения университет", каза още Христанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е тая пандемия? Все за нея говорят, а нея все я няма....Лъжите ви край нямат!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не им се радвайте. А от успешните се пазете. Ще докарат мега корпоративното и кариерно мислене. Ще срасне държавата с корпорациите. Ние нямам традиции в това и ще ни изпапкат за няколко кратки години. Всичко ще стане на няколко души. Лобисти ще направят всеки закон в ползва на обществото невъзможен, а независими хира, няма да бъдат дппопускани до парламента. След години, всички ще са под наем, просот защото законите са така направени, че да е нерентабилно, да си правиме къщи ... като в ГДР.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вашите деца, праведни граждани, дето си кибичете в провинжцията как са? 800-1000 лева докарват ли? Бачкат ли по 10-12 часа? Акон е - честито - те са някакво малцинство, защото всичко друго се гърби и то яко, учило и неучило. В БАН има 650 лева заплати, за научни работници. УУхахаххауахуаууахахуухахуахуахуахуАХУАУХАХУахухуцяяуж1 пп....Ох, простете! Просто ... жалко е. Ама според вас, всичко е добре! Ако някой не иска, да се удави в калта, която сте забъркали, значи е предател ..АААахахахаха
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До праведенКакви триъгълници те гонят па тебе ...
12
1
 
1
 
! Отговори
праведен преди 3 години
Няма да учат, те ще са пред триъгълника на властта, има павета за къртене.
11
5
 
0
 
! Отговори
До 9,10,11 преди 3 години
Ей такива като вас, след като изхарчат семейните спестявания в чужбина, се връщате с подвити опашки в България и ставате НПО активисти или чиновници. Тоест не е имало полза от следването ви на История на изкуствата в чужбина.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тея, дето се оплакват от студентите в чужбина ...Вие какви условия им дадохте на децата? Сега ревете, че не искали да са тук и да ви помагт на вас. Защо? Вие ги изгонихте, помнете го! Вие сте тези, дето се смеете на хората, като си търсят правяата, вие сте тези,дето считате, че от младите стават само хамали, ама като някой дръпне напред, заради волята и усилията си, вие започвате да го обиждате, защото видиш ли, костюма му е повече от годишната ви заплата.
9
2
 
1
 
! Отговори
до 8 анонимен преди 3 години
на първо място ще ти дадат една лопата да копаееш канали, че за друго не стааш
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8С nowhow, свъзможността за изграждане на стабилен и съвременен бизнес по западен модел, с кадри в науката, з акоито няма мяасот и развитие в България в момента. А иначе какво? Безполезен работник за 1000 лева, с 3 висши образования ...
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с какво ще помогнат на държавата безродниците глобалисти?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студентите не са емигранти! Те са хората, които евентуално може да събудят старците в тази държава и да се опитат да създадат по-добри условия за живот! Те са нашето бъдеще.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, защото тези млади хора са бъдещето!Защото държавата ни се е превърнала в старчески дом!
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо българите да се интересуват от емигранти в чужбина?
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там ви не щат, и тук ви не щем - защо не им давате акъл там, където харчите нашите пари от номенклатурните ви *** бабодядовци и родителчета? С парите на Сорос и Кремъл промиха мозъченцата на цялата ви рода и дойдохте пак да искате комунизъм в България - ами поискайте си комунизма в Холандия и Англия, не ми налагайте лентяйство, уравниловка и болни амбиции и кариеризъм на празна глава и алчен корем ТУКХхайде марш обратно ТАМ, където винаги ще си останете МАРГИНАЛИ - ялови, чужди и беззъби
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холандурските хибриди
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хибридният модел характерен за Нидерландия създава хибриди.