Проф. Витанов: Вирусът не е разпространен така, както ни внушават

"Здравната ни система ще издържи няколко седмици по 500 случая на ден"
18 сеп 2020 09:08, Ния Христова
134

 

Ще се отрази ли връщането в училище на разпространението на COVID-19 у нас? Математикът от Националния оперативен щаб - проф. Николай Витанов, е категоричен, че така рискът се повишава.

"Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него засиленото спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. Той смята още, че при достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират.
 
"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.
 
"Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта проф. Витанов.
 
Той изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август и началото на септември. При втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.
 
"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни гостът.
 
Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за разпространението на вируса у нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.
 
"Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно", каза още математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Всички математически прогнози в световен мащаб се провалиха. Никой няма представа какво стана реално. Професорът е умен човек, но защо се опитва да формализира неща, които не се подават на формализация.
85
2
 
3
 
! Отговори
позапознат преди 3 години
Витанов не взима решения какво ще се прави. От него се искат анализи и прогнози. Той си работи по американска методология на трите сценария и забележете, за всеки сценарий казва не само дали ще вали или няма да вали, но и колко ще вали и колко е вероятно да се реализира този сценарий. И каквото казва, става. Ако някой си мисли, че може да го прави по-добре, да си предложи услугите на правителството и да измести Витанов. Но няма Шерлок Холмс, който да бие Мориарти - тогава свиквайте с Витанов
84
0
 
2
 
! Отговори
прогноза преди 3 години
Като хвърля монета или ще се падне ези, или тура!
83
2
 
2
 
! Отговори
животът продължава преди 3 години
Това може да се влачи с години, каза проф. Витанов.Еми като се влачи с години, ние да не живееме ли през тези години?
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До цяло лятоДобре де, така е малко като във вица за оня дето казвал "или ще вали, или няма да вали" и винаги познавал... Виждам, че добре си предвижда нещата, ама не му правиш услуга като натъртваш, че има по няколко сценария... Ся неприятното поне за мен, е че само си предвижда какво ще стане, а не се опитва да си избере какво иска да стане и да си дърпа нещата в тая посока до колкото може. Та това не ми харесва на мен, а не дали е познал или не е.
81
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 3 години
До По ВитановПлюенето сега се наказва...много е опасно.
80
5
 
1
 
! Отговори
По Витанов преди 3 години
До Анонимен 83плюй и по сценария му за 20 000 регистрирани случая в края на септември плюй, а не по моя правопис. Хайде аз не мога да пиша, но ти ако можеше нещо, щеше да си вместо Витанов по телевизиите. Но не си. Тъй че плюй си и така си осмисляй жалкия живот.
79
3
 
2
 
! Отговори
Дънинг-Крюгер преди 3 години
Ама да, вие от всичко разбирате, а Витанов хабер си няма. Грозен е, нищо не разбера, не е професор по математика, сценариите му за нищо не стават и най-важното - и вие може да кажете същото, след като Витанов ви го каже. Само че нали забелязвате, че в края на всеки месец един от трите сценария на Витанов се сбъдва. И то от средата на месеца се вижда кой ще е. Но той е *** нали, а вие сте велики. *** вие сте убавци, може да смятате процент, може и да плюете от дивана. Витанов ряпа да яде.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" ... 20000 заразени в срая на ..."Е срая!
77
1
 
1
 
! Отговори
газ до дупка преди 3 години
До цяло лятоСЦЕНАРИИТЕ в театъра!
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До цяло лятоТо с няколко варианта на прогноза се доближаваш до истината!
75
2
 
2
 
! Отговори
цяло лято преди 3 години
До Анонимен 79си спал на дивана. Витанов винаги дава няколко сценария и казва кой колко е вероятен. Той изрично каза, че тоя с 25000 за края на септември не е вероятен, защото очаква промяна в поведението на хората, а го смята за да е подготвена и запасена здравната система. Е, така стана. Значи трябва да плюеш по другите сценарии на Витанов за септември. Хайде сега плюй по сценария му за 20000 заразени в срая на месеца. Направо му се чудя на акъла, какво се занимава с вас да ви обяснява.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя нито е епидемиолог, а като виждам не е и математик.Ама е професор!Цяло лято дрънкаше, че в края на този месец заразените ще са 25 до 30 хиляди.А не каза колко ще са активните носители на заразата.Че да не е врачка я!
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се противопоставяте на маските?Нали това е прекрасен начин да не ви виждат развалените зъби и бръчките?
72
1
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Сигурно имаме на глава население най много професори и доценти в целия СВЯТ. Да се учудваш при такива капацитети и корифеи, що сме на тоя хал.
71
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специално в България с вируса се показва некадърността на управниците!
70
2
 
16
 
! Отговори
Филан Кишията преди 3 години
Тука има толкова *** народ , че ме е срам заради тях ...
69
15
 
4
 
! Отговори
анкета преди 3 години
Кънчев е:Добър човек и много умен (+)2.Обикновено и мн.корумпирано говeдо (--)
68
6
 
4
 
! Отговори
Viva СЗО! преди 3 години
Който вируса пресмятатой към гроба се повеждаНо добро не вижда също,който Ковид произвежда
67
12
 
7
 
! Отговори
Илона преди 3 години
До ЕкатеринаНедей приказва много! Да не дава Господ да се гътне някой от семейството ти от ковид друга песен ще запееш.