В Козлодуй откриха реновирания "Параход Радецки"

На кораба е представена експозиция за паметния поход на Ботевата чета
18 сеп 2020 18:49, Анисия Иванова
8
В Козлодуй откриха реновирания "Параход Радецки"
Снимка: НИМ

В Козлодуй днес се състоя официалната церемония по откриването на реновирания „Параход Радецки”, съобщиха от Националния исторически музей.

На кораба е представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета-революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки български гражданин. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев и 200-те храбри мъже, тръгнали в неравна битка с тиранина, започва от борда на парахода „Радецки”.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври.

От НИМ допълват, че на всеки пет години се извършва основен преглед и ремонт на конструкцията, механизмите, съоръженията и оборудването на кораба. Прегледът се прави на доково съоръжение и е предпоставка за  продължаване срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания в акваторията на Козлодуй.

В началото на месец юни миналата година МС отпусна финансови средства в размер 437 000 лева за планов преглед и ремонт на моторен кораб „Радецки”.

В периода ноември 2019 –  януари 2020 г. са извършени ремонтните дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и основен ремонт на гребни-двигателни колеса на доковото съоръжение на изпълнителя в пристаинщето на гр. Браила, Румъния.

От началото на юни 2020 г. музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Във връзка с настоящата пандемична ситуация и с цел предпазване от заразяване с COVID 19, плановите плавания с параход „Радецки” в акваторията на Козлодуй няма да се осъществяват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
По Тошово време в Русе и корабчета правехме (и това корабче е построено в Русе) а сега при демокрацията и ремонт не можем да направим и плащаме на румънците.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С " Радецки" не е ли дошъл и новия Ботев с чета та да ни осеободи
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я виж ти!!! Този вирус прави каквото си поиска. Кораби не посещава
5
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ботев знаел ли е какво означава реновиран ?
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"геройската гибел на поета-революционер" - и кое точно му е геройското? Нямало е турци наоколо. Значи или се е самоубил или някой от собствените му хора го е убил. Да не говорим, че уж да не го разпознаели турците, собствените му четници разграбват трупа му.
3
2
 
0
 
! Отговори
Осман ага преди 3 години
Яшшшаааа Радецки!
2
1
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Всъщност реновирано е копието на Радецки построено през 1966 година.
1
0
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
БРАВО