Д-р Симидчиев: Заразяването с COVID-19 в училищата не е проблем

Очаква се ръст на положителните тестове
20 сеп 2020 17:07, Ния Христова
89
Д-р Симидчиев: Заразяването с COVID-19 в училищата не е проблем
Снимка: БГНЕС
"В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса. Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване или в центрове на тежки проблеми за здравната система. Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване… Трябва да говорим как и защо се разпространява вирусът, а не да говорим конкретно за една или за друга дейност", каза пред БНР д-р Александър Симидчиев, експерт пулмолог. 
 
Той допълни още, че ако имаме система, която да проследява какво се случва с разпространението в училищата, ще може да се помисли как да бъде контролиран процесът.
 
Д-р Симидчиев подчерта, че е желателно, когато физическата дистнация представлява трудност, да носим маска.
 
"Маските водят до измеримо положителен ефект на намаляване на честотата на заразяване между хората. Няма публикации в научната литература, които систематично да показват, че се увеличава вредата от носенето на маски. Ако носим систематично маска, ще имаме по-лека зима, защото ще намалее и честотата на класическия грип, на парагрипа и на другите респираторни вируси".
 
Пулмологът припомни, че репродуктивното число на вируса варира от 1-2 до към 2-0, което означава, че един човек заразява между 1,2 до двама други средно.
 
"Средно взето за популацията един човек заразява между един и двама други. Целта е да свалим заразността под единица, тогава епидемията ще изгасне. Физическото дистанциране и носенето на маски целят това".
 
Д-р Симидчиев е на мнение, че коронавирусната инфекция не е безобидна, "но не е и драматично тежка или особено опасна":
 
"Трябва да сме разумни в мерките, а тези мерки са лесни и приложими. Ако сме отговорни към социума, в който живеем, ще свалим репродуктивното число на вируса и пандемичният процес ще се самоограничи. Това заболяване не е особено опасна инфекция. То е неприятна респираторна инфекция, която има своите последици, особено за хронично болните хора. Ние можем да управляваме този процес с нашия разум. Тук борбата е между генетичната информация на вируса и на нашия разум. Вирусът използва на всеки генетичната информация, за да се разпространява, но ние не използваме обединения си мозък, за да можем да се справим с този проблем".
 
Пулмологът поясни, че все още не съществуват данни, че имунизацията срещу класически грип води до различно боледуване от коронавируса:
 
"Положителното е, че премахваме един от играчите, който предизвиква висока температура и респираторни симптоми".
 
Д-р Александър Симидчиев прогнозира, че процентът от общо направените тестове, които са положителни, ще нарасне.
 
"Това говори, че вирусът се разпространява повече, но не значи, че се боледува по-тежко. По-тежкото боледуване ще се изразява в покачване на броя на хоспитализираните и на тези в интензивно отделение. С данните трябва да се работи разумно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Д-р Симидчиев иска система, която да проследява какво се случва в училищата. Така процесът щял да бъде контролиран.Д-р Симидчиев, никакъв процес повече не може да бъде контролиран. Днес от този вирус ще си отидат едни, утре от някакъв друг вирус - други, а някой друг ден от някакъв трети вирус ще си отида и аз.Но един друг процес може да бъде контролиран - очаквам план за действие, който да ликвидира дълговете на болниците от 720 милиона лева без да поражда инфлация.
79
0
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Прогнозата на д-р Симидчиев е, че положителните тестове ще нараснат като процент от общо направените.Никакви достоверни прогнози не можете да правите повече, д-р Симидчиев. По информация от новините дори и д-р Кунчев признава, че всички предвиждания са се провалили и "този вирус прави каквото си иска". Математиците също се провалиха със своите модели. Епидемията придоби форма на масова динамика, а масовата динамика (особено обществената) е непредвидима.
78
0
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Цитат: "... ние използваме обединения си мозък, за да се справим с този проблем.".Обединен мозък, единен народ, ние всички заедно, както и други подобни абсурди, съществуват само в пропагандата г-н Симидчиев. Мисленето е винаги индивидуално, а за човешката креативност и творчество да не говорим. Но за каква креативност и творчество става въпрос в лекарската гидия, където властва само едно право - правото на безпрекословното колективно обединено безмозъчно подчинение пред Авторитета.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската помага и на този, който я носи, от години нося маска по време на грипната епидемия и не се разболях нито веднъж
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симидчиев няма ученици в къщи, затова така мисли
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как да не е проблем бе Симитчиефф, един човек прибирайки се в къщи от училище заразен, поне още трима ще зарази, Двамста ще идат на работа и там побе по още двама......хайде стига таз кокоша слепота.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76Маската помага да не заразиш другите. Те пазят теб, ти пазиш тях!
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът се разпространява чрез слюнка и др. тел. течности - при говор, смях, контакт, предмети.---------Тогава маската как помага?Тогава просто трябва да си миеш ръцете и да не пипаш тука-там.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно заразяването в училището е голям проблем...Не знам обаче, дали го правите умишлено или от глупост.
71
1
 
5
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
До Анонимен 65"Като не кашлят как заразяват другите хора?".................Не е нужно да кашлят. Вирусът се разпространява чрез слюнка и др. тел. течности - при говор, смях, контакт, предмети.
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус ошашави всички медици. Всеки ръси някакви противоречиви теории и с тях объркват хората още повече. Проблем има с учениците и това скоро ще избие в бройката. Тия вече си предизвикват сами белята.
69
1
 
1
 
! Отговори
До доц.Дамиян Илиев преди 3 години
Ами ти бе,доцентче,къде прочете " величаене" на ваксините в изказването ? Кой знае и какъв доцент си!!!!!!!???Човекът казва,че НЕ се знае как боледуват ваксинираните от обикновен грип и ,че ваксината против него би елиминирала симптомите на К19 !Хубаво,че си написал името си,за да те презентирам като злобен некадърник!!
68
3
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Политиците ни - просттаци! Съдиите ни - простаци! Военните ни (като Радев) - просттаци! Но лекарите ни - явно са най- големите просттаци. - Ама, наистина България е земен Рай - за всякакви просттаци...
67
2
 
2
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Искам да попитам това докторче, което толкова ентусиазирано величае анти-грип ваксините на мултинационалните фармацевтични компании, защо в старческите домове на Испания и Италия, където потребителите са задължително ваксинирани против грип, измряха хиляди, ама яко измряха, а в България, където въпросните ваксини слава Богу все още са екзотика, старците не измряха на пук на клетвите на униформения *** от щаба?
66
2
 
12
 
! Отговори
СМЪРТОНОСНИ СЪВЕТИ преди 3 години
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ ЛЕКАР ТОВОРИ ПОДОБНИ НЕЩА.ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАК ЩЕ СКОЧИ СМЪРТНОСТА ПРИ ВЪЗРАСТВИТЕ ДОНЕСЕНА ОТ УЧЕНИЦИТЕ- ДОРИ ТЕ ДА СА БЕЗСИМПТОМНИ.ПОРЕДНА ДИВОТИЯ С МНОГО СМЪРТ
65
3
 
2
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
На 66г съм и вярвам на природата да си свърши работата и отвее плявата.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хора не кашлят и се чувстват здрави.--------Като не кашлят как заразяват другите хора?
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре бегайте от тука ве!!! Дори и новородените разбраха,че лъжете на едро в целия свят. Времето ви изтича. Дори и тези които ви пазят имат деца които са потърпевши на това безумие. Цък, Цък.....
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България сме 6,95 милиона. Oт тях 1,73 милиона са в надтрудоспособна възраст - затваряме ги по домовете. От останалите 5,22 милиона 1,07 милиона са в подтрудоспособна възраст и 4,15 милиона са в трудоспособна възраст, но от тях 60% са с наднормено тегло (основното съпътстващо заболяване при Ковид-19), т.е. затваряме още 2,49 милиона човека по домовете им. От останалите 1,66 милиона затваряме по домовете още 1,06 милиона с останалите съпътстващи заболявания у остават 0,6 милиона, които може да
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пулмологът сякаш подсказва на всички пенсионери, че предварителното гипсиране на крайниците им ще ги предпази от счупване в случай на подхлъзване през зимата!!!