Какво кара тийнейджърите да рискуват живота си с екстремни селфита?

19-годишно момче в София загина при такъв опит
21 сеп 2020 18:47, Петя Славова
42
Какво кара тийнейджърите да рискуват живота си с екстремни селфита?
Снимка: БГНЕС

През последните години се наблюдава опасна мода сред тийнейдъжирите у нас - екстремни селфита. За жалост обаче често опитите да запечатат снимки на опасни места, завършват фатално за младежите. Последният такъв случай е от нощта на петък срещу събота.

19-годишно момче беше ударено от волтова дъга, докато опитва да си направи селфи на железопътен мост в столичния квартал "Дружба".

Още по темата

"Три са възможните опции да събереш лайк – да покажеш лукс и статус, да направиш изключително добра снимка и третото – да направиш нещо рисково. Явно това момче не е успяло да влезе в първите две категории. Далеч съм обаче от идеята за екстремно селфи, защото  на това тъмно място през нощта не знам дали е щяло да стане хубава снимка", смята психологът Младен Владимиров пред Нова тв.

Според него е необходима дискусия във Facebook и Instagram, както и филтър в социалните мрежи за подобни екстремни снимки, които да бъдат сваляни.

Владимиров смята още, че в училищата трябва да започне да се говори за рисковете в интернет. "То не трябва да е епизодично, в час на класа веднъж. Трябва да изградим нов тип култура по отношение на децата", посочи психологът.

Темата с опасните селфита коментира и екстремният фотограф Стратимир Георгиев. "Има моменти, в които гониш адреналин. Аз лично съм спокоен на такива места и ми харесва да съм там и да наблюдавам неща, които много не могат. Причината за снимките, които правя е да покажа и пресъздам самата атмосфера", сподели той.

Психологът обаче беше категоричен, че екстремната фотография не е спорт, а нещо опасно. "Съветвам всички млади хора да докладват такъв тип снимки, защото иначе това се мултиплицира", заключи Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
рискът развива преди 3 години
Рискуването и нестандартните решения са заложени генетично. В едно общество със тотален застой физически индивидът деградира. Наблюдава се масово намаляване обема на сивото вещество свързано генетично с оцеляването на рода. При такива засто чисто инстиктивно се вършат рискови постъпки провокиращи нервнара система противопоставяща на застоя и затъпяването. Пример неандерталците и хомосапиенса са били с над 1500 г спрямо сегашния европеец от 1350 г. Затова на пуберите им трябва рисково поведение.
37
0
 
3
 
! Отговори
Флин преди 3 години
Смъртта на момчето е фиксирана.Някои коментарите са полуистини,а някои откровени заблуди.Кой,кога и как ще умре решават Господарите на Съдбата.Факт!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как какво? Акъл море, глава-кофа! И да сме част от стадото!
35
1
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Има ли у нас , в семействата ,училище , улицата ,филмите ,групите ...нещо , което да ги кара да вършат полезни и разумни неща !? Не може в двор с бурени метър да отгледаш картофи например ! Формално училище , полурападнало се семейство , фалшиви групови "ценности " , наркоулицата на Стъки ...Продължете !И тук е нужна "Оставка !"Натрапиха калпав закон за образованието , който го закопа съвсем !Цялото МОН е за ***!Там се говори за всичко , но не и за обучение, възпитание ,гражданска култура!
34
0
 
8
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Щом го правят, значи нещо ги кара!Основната причина тук е ниската култура!Желанието да се изявиш, да си забелязан и уважаван се постига по един рискован начин.Какво спечели той сега след като вече нищо повече не му трябва?Младите трябва да се учат на култура в комуникациите-на това да уважават събеседника си, да не атакуват личността, а мнението с аргументи и факти, да изслушват внимателно и да бъдат изслушвани внимателно, да се подкрепят и помагат като личности, за да не е нужно човекът да умре
33
1
 
8
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Като ти е идол чалгарят Трифиноффф, така се получава!
32
1
 
7
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
*** на 15, *** на 35 и *** на 75, ако доживее до тогава от простотия!
31
1
 
7
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Нищо не ги кара, липсата на елеметарни знания е пагубна!
30
3
 
11
 
! Отговори
wg преди 3 години
деградиралото общество, почти без добродетели
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулTочно за това, кой къде е изгорял или умрял не мисля, че някой ги контролира. Точно обратното, надпреварват се да ни заливат с подобна информация.
28
3
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До 29Чудесна логика, даже перфектна. Браво за което, и да се забранят голфичите... само бащите с Жигули да са на почит
27
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 29Много *** логика.
26
4
 
14
 
! Отговори
Джепето преди 3 години
Всичко тръгва от родителите. Не може баща му да кара Голф за 1000 лева и да налита на бой, а синът му да е следващия Айнщайн. Не става.
25
2
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 26Ами те сега според теб медиите неконтрилируеми ли са?!?!
24
1
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Кара им ги това,че лично съм виждал как една майка се напуши с дъщеря си.Бащата беше там и им се радваше...А бе нямам думи..Упадъка е много силен.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулМного просто. Защото вместо интернет и безброй медии имаше няколко контролирани медии, които не пишеха кой къде е изгорял или умрял...
22
5
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Защо ние като бяхме тийн ейджъри през соца не сме се излагали на такива опасности?
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14съжалявам: 25kV 50Hz
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Ето ти пореден умнико: Контактната мрежа на влаковете е 25kV 25Hz.
19
0
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Добра лоша помните онази образователна система,училище,спорт,кръжок!Сега от бездействие по цял ден се стига до25 000 волта!