Миграция, смърт... Топим се с около 50-60 000 души годишно

Вече тече набирането на преброители за догодина
21 сеп 2020 10:45, Елка Василева
541
Миграция, смърт... Топим се с около 50-60 000 души годишно
Снимка: архив, БГНЕС

Предстои ни новото преброяване на населението. То ще започне в 00:00ч. на 22 януари 2021 г.

От НСИ очакват,  че сме намалели.

„Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е, че с около 50-60 000 на година се стопяваме. Било поради миграция или смърт, имаме такива тенденции и те са устойчиви", каза Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт /НСИ/.

В момента тече подготовката за преброяването. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, вече започна и етапът по набирането им.

Още по темата

"Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани. Хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете, е законно или незаконно, има или няма Акт 16. За нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", заяви Янчева пред БНТ.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване. Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

По думите на зам.-председателя на НСИ заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път.

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: "Не желая да отговоря" или "Не мога да отговоря".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
1
 
0
 
! Отговори
До 444 преди 3 години
И какво като си дал 300 лв за учебници?Това е разход веднъж в годината. Надали са ти натежали чак толкова. А аз искам повече деца,ама жената не ще и това решение не е само мое.Изобщо не са толкова големи разходите.
404
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 447 PhD economix... хейтъpи и лyзъри...Да, явно си представител на завиждащите, чисто българска дума за неуспелите! Само с руски език не върви! Един ник (име) не можеш граматично да си измислиш! Да ние от чужбина гледаме към България, защото не сме я написнали доброволно, а по принуда, защото такива като теб унищожиха промишленоста или гледаха безучастно! Не може в една 6 милионна държава да има 450000 държавни служители като тебе -Холандия 18 милиона 65 хил. държ. служители!
403
4
 
1
 
! Отговори
PhD economix преди 3 години
На който не му харесва в България - куфарчето и да си ходи. Никой насила не задържа хейтъpи и лyзъри.
402
0
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Проблема на България е не , че раждаемоста не е голяма , това е постоянен проблем на ВСИЧКИ развити страни ; Не е и че няма интелигентни и можещи млади хора - пълно е около мен с такива. Проблема е че има и такива с тоя... анти-всичко - българско агресивен ген ...дето....по- добре, ама хич да ги няма ! !! Само като гледам коментарите , бая от тях се проявявят и тука. ..
401
0
 
3
 
! Отговори
До 442 преди 3 години
Не знам, за теб, ама за мен България винаги си е била рай. Въпреки че заплататата ми е по- малка, засега!, от немската или английската , която ми предлагаха като специалист. Най - важното е да си намериш своя рай и да не пестиш усилия да го по правиш още по- хубав , дори когато това не е много лесно. Защото раят 100% си заслужава усилията .
400
0
 
3
 
! Отговори
До До 435 преди 3 години
Я да те питам теб, с добрата заплата и с двете деца - ти като си с толкова добра заплата що нямаш пет деца като прабаба си?Щото и моята баба е имала 7 братя и сестри, ама до пълнолетие са останали 4. Да не говорим, че беше с основно образование, щото е нямало кой да пасе добитъка, а само то е било задължително.П.П. Миналата седмица дадох 355 лева за учебници на детето. А жена ми не е примадона като твоята, ама и аз не мога да си позволя повече деца.
399
0
 
7
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До Анонимен 44130 години демокрация .....10 години ГЕРБ10 години БСП+ДПС10 години Царя+СДСтака че и едните и другите МАСКАРИ!
398
2
 
9
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До Анонимен 437Пич недеий да пишеш глупости ...4000лв стажантска заплата на Програмист ...хехехехехето на стажантите в германия им дават от 600 евро до 1600 евро...говоря за стажанти и дипломанти......началната заплата на програмист в германия е около 2000 до 2500 евро .....споко с твойте 12000лв-16000лв ....можа на някой уредилс е на сладка позиция ...и то след изчислени и разпределени в месеците бонуси ......недей ...не е такъв рай в България !
397
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб - 10 години управление - 10 години видими резултати....
396
1
 
8
 
! Отговори
хехе преди 3 години
проблем е че се топим...че намаляваме.....че много бягат от България....но по големия проблем е :КАКВИ ОСТАВЯТ в България ?защото етническата структура в българия се изменя...от 1995 година: 70% българи 30 малцинства....сега сме на 50% българи 50% малцинства...и не ме убеждавайте че това било защото някой малцинствени групи са се писали българи тогава а сега имат свободата да се пишат каквито искат.Тогава се гордееха че са Българи а сега ги е срам !това е резултат на 30г. ДЕМОКРАЦИЯ
395
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Снощи бях в едно заведение и ядох мешана скара,пържени картофи, доматена салата и бира за 20 лв общо.И то не е някоя дупка.Нека ни е зле в България.Кога в чужбина си вземете такива неща за 10 евро в ресторант,елате и се обадете."*** ***. Има и такива заведения в някой страни. Не, няма да ти е 20 лева, ама ще ти е 40-50 лева. И стига си приказвал за евтини селски кръчми. Отиди на хубав ресторант в България и с под 80 лева, няма да се разминеш.
394
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 431На баба ти от градината е било хубаво, но това важи за навсякъде. Сега в магаинза храната в България е менте.
393
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 431Първо - преди 10 години имаше на 1/3 от работните места за програмисти и прочие в България, а заплатите бяха с поне 40-50% по-ниски.Второ - откъде занеш как живеят ВСИЧКИ емигранти? Третро - 4000 лева е стажанстксата заплата, за 16 часа на седцима, в някой компании, дето я взимат 18-9 годипшните, а на 23, вече взимат по 12-16 000 лева заплатаи и има още за взимане, да не казвам, че в България, масово не се дават акции и бонусите са жалки. Така че, не е чак толкова зле.
392
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предвиждам след години да изхвърлят БГ от ЕС и НАТО. На тях такива пигмей не им трябват и като спрат помощите, и не ножем да работим свободно в Европа ще се превърнем в една Сомалия. В момента им трябваме, ще дойде време няма да имат полза, колелото се върти. Тогава ще сме 5 млн, с никъква икономика и много арапахи.
391
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ? недоумяващ"Този процес се развива от 30 години. На никой не му пука. Каква новина е тази"на мнгоо хора им пука. Жалкото е, че изчезнлите не са само от 80-те процента.
390
1
 
9
 
! Отговори
? недоумяващ преди 3 години
Този процес се развива от 30 години. На никой не му пука. Каква новина е тази?
389
3
 
13
 
! Отговори
До 435 преди 3 години
А кой е виновен?Аз имам две деца,получаваме добри доходи,майка и леля ми помагат при отглеждането на децата,не са лишени от нищо,почти всеки ден ги извеждаме навън,и пак жена ми реве колко тежко й било.Аман от примадони. Прабаба ми е останала вдовица на 25 години с пет деца,не се е оженила повторно и сама ги е отгледала,сегашните лиги все недоволни.
388
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гневен мъжНе са виновни жените че с една заплата семейство не може да оцелява, не са виновни че правителствата отглеждат всякакви тъмнокожи елементи, че телевизията бълва тъпотии с цел опростачване на населението и лансира всякакви *** идеологии.Виновни са такива като теб, дето дори не осъзнават къде е проблема, все жените са им виновни. Ами вземи си мъж у вас, сигурно с него ще се разбирате по-добре...
387
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг емигрантите в чужбина живеят като мишки и само бачкане спане бачкане цяла седмица, ама по форумите се тупат колко са добре и тук колко е зле, че да успокоят мизерния си животец.. аз изкарах софтуни и телериг и на 23 вземам 4 бона чисто, а вие си бачкайте като волове там...
386
8
 
7
 
! Отговори
До 431 преди 3 години
Менте е на куков ден.Бил съм в чужбина -Германия, Великобритания, Австрия и никъде плодовете и зеленчуците не са били толкова вкусни като в България. Месото в този ресторант го вземат от една кланица,която има фирмен магазин и редовно си купувам месо оттам.Така че по полека с опорките как храната в България била менте.