Ще доведат ли до корупция промените в шофьорските курсове?

Обмисля се въвеждането на електронен дневник
21 сеп 2020 11:46, Ния Христова
7
Ще доведат ли до корупция промените в шофьорските курсове?
Снимка: БГНЕС

Нов проект за промени в наредба за шофьорските изпити предизвика дебат сред представители на бранша. Предвижда се въвеждането на електронен дневник, където ще се отразяват часовете от теоритичната и практическата подготовка, пишат от bTV.

Част от автоинструкторите смятат, че това ще подобри поведението на пътя, а други смятат, че въвеждането на електронна система създава предпоставки за корупция. 
 
Албена Белянова, която е от Института за пътна безопасност, смята, че не е необходимо часовете да се увеличават, защото България е една от страните в ЕС с най-голям брой часове.
Още по темата
 
Тя изтъкна и това, че има ред изисквания, които могат да доведат до корупционни схеми. 
 
Според нея въвеждането на електронният дневник не би помогнало за изпълняването на часовете, защото няма кой да контролира това.
 
Владимир Василев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България пък има обратно мнение и смята, че електронният дневник е нещо положително. Той добави, че с увеличението на часовете и цената ще стане по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Шофьор преди 3 години
Поне от 20 години книжка може да се купи.Отделно - курсовете пускат на пътя неподготвени самоубийци, ако оцелееш - оцелееш. Корупция ли ? Важното е парите да се въртят.
4
0
 
7
 
! Отговори
брех преди 3 години
Да вземат да въведат тест по български език на шоферите - като тест част от теста в Кат. Отделно могат да вкарат повече на брой въпроси - след като тестовете вече са електронни.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема никога не е бил в обучението. Проблема е в контрола след това. И всички го знаем... да променяш закона за изпитите и да очакваш резултати е все едно да светнеш всички лапми вкъщи, че да се стоплят помещенията...
2
0
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
До корупция - едва ли. Просто по-скоро процентът на нови шофьори, които са с книжки придобити по втория начин (който може и по-евтино да излиза) рязко ще скочи...
1
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ДА !