Време е за туршии, домашен буркан кисели краставички излиза по 1,40 лв.

Цените са зеленчуците са на нивото от миналата година
48
Време е за туршии, домашен буркан кисели краставички излиза по 1,40 лв.
Снимка: Pixabay

Буркан кисели краставички домашно производство излиза около 1,35-1,40 лв. Това изчисли Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По данни на комисията оранжерийните домати на едро струват 1,60 лв./кг. Полските домати струват 1,22 лв./кг, червеният пипер - 1,31 лв./кг, а зеленият - 1,09 лв./кг.

Още по темата

Цената на зелето, което е също предпочитано за зимнина, е 0,66 лв./кг. Цената на морковите е 0,73 лв./кг.

Поскъпването при тях е с цели 14% спрямо миналата година

„Цените са като от миналата година. Тази на морковите е нагоре, но за сметка на това тази на лука е много надолу. Ако подберем продуктите за туршиите, те ще са на цени, каквито бяха през 2019 г.“, каза Владимир Иванов пред bTV.

На софийските пазари цената на доматите варира от 1,20 лв. до 2,50 лв.

Пиперът се продава по 1,50 лв..

По думите му масовият потребител вече не спазва традицията и предпочита да си купува купешки продукти.

В Северозападна България приготвянето на лютеница вкъщи е традиция - още повече, ако продукцията е от градината. Има обаче и домакини, които предпочитат бурканчето от магазина с обяснението, че спестяват време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селяни
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45 Като изкаш евтино, купувай си лютеница куча марка от по 1,50 или си я прави у вас с най-евтините продукти от пазара, но послен нямаш право да се оплакваш че не ти било вкуско и те болял корема!Няма как нещо да е хем качествено, хем за без пари!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45 Защо се оплакваш? Добрата лютеница се прави с добри съставки струва пари. За домашната лютеница пак толкова ще излезн, че вероятно повече. Трудът да обелиш чушките също не е малко!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Домашното е по-скъпо, но пък по-качествено! Храната има друг вкус, когато човек си се е потрудил сам или го е приготвил за близките си с любов!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ий да внимавате със зимнината.че да не дойде някой да ви конфискува казана за варене на компоти и чушкопека.. че голяма акция ще стане.
23
7
 
10
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Килограм домат в Турция е 2 лири=0,46 стотинки. Повтарям 0,46 стотинки... Къде са хората къде сме ние!!!???
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хАртия или хартИя?четирийсет или четирсет (разговорен)?
21
0
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Фактически ферментиралите по естествен път храни за много полезни. Пълни са с пробиотици и витамини.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туршиите и киселите краставички са доста вредни ако се консумират често. То всички консервирани храни са вредни де и трябва да се избягват. Консервите се правят за за извънредни случай и за преживяване на кризи. А не да ги ядеш всеки ден както правят много хора днес.Яжте само прясно за да се силни здрави. Задължително редовно мръвки и риба. Знайте че веганството е вредно и от него се изглупява.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21, аз мисля, че трябва да потърсим сметка на този, който ликвидира "Южен поток" и като следствие - вдигна цената на парното до небето, а не да се примиряваме с увеличаващата се нищета на икономията. Перманентната икономия е като онзи виц - тъкмо научих мaгapeтo да не яде и то взе, че умря.
18
0
 
7
 
! Отговори
до варненеца преди 3 години
виж се колко си Жалък ,като нямаш аргументи обиждаш - Жалък си !село селоооо за цял живот селяниннннНапълнихте София и изгонихте Нормалните хора със селянията си !
17
3
 
7
 
! Отговори
бонго преди 3 години
До Анонимен 25Ми щом в твойто село му казват пипер, казвай си му, никой не те е спрял. Но ботаничиските термини са - пипер за растение, чушка или пиперка за плода!
16
6
 
6
 
! Отговори
до варнИнИцЪ преди 3 години
вие не можете да говорите ,от мякане и стискане на уста не ви се разбира нищо ! тръгнал той комплексирания провинциялист да учи софиянци -ха ха ха домъкнахте в София и опропастихте всичко със селянията си - връщай се при пипииеря ва
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13"Все пак се води най- големият квартал на третия по големина град в България- част е от кв. Владиславово с жители над 50 000 души!"Това не те прави теб или живеещите там по-малко селски.:)))))
14
1
 
5
 
! Отговори
бонго преди 3 години
До ВарненецПипер е растението, плодът се нарича чушка или пиперка. И след като става въпрос за плодовете на пипера, то и чушка е правилно.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
17, не че не разбирам, но си задавам въпроса за връзката между спирането на "Южен поток" и масовото отказване на хората от парното. При условие, че доста парови централи бяха преоборудвани на газ. Дървата са по-евтини, но виждал ли си огромните площи с гола сеч? Ще има ли гора за внуците?
12
0
 
9
 
! Отговори
Николай Георгиев преди 3 години
Който иска прави,който не иска купува готово - това е положението.
11
0
 
12
 
! Отговори
Как ще ни стигнат преди 3 години
руснаците?Я не ни обиждай на европейци, 3. Виж 6 "В нашия вход си правят 1/3 -та лютеница и зимнина, цепят си дърва пред блока, щото се отказаха от парното 2/3 ти от живущите." истината глаголи. Той българският гражданин си обича дървата и въглищата - да ги цепи, да ги гори в допотопни печки, да изрява и да изнася пепел с кофите и след това да си взима душ с вода, стоплена от ел бойлера. Европейци сме, но даваме мило и драго за пасторалната, родна картинка на антисанитарията и дискомфорта.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната измишлютина.Медиите сигурно всяка зима си правите туршии.А защо не сланина? Гнус ли ви е? Наздравословно ли ви е?Социалномедийни амбреажчета.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пресните плодове и зеленчуци си ги вземам от оранжерия, която е на село. В тях няма химия и са вкусни. А който иска консервирани кисели туршии- проблемът си е негов.