Зам.-шеф на БЛС: Работата ни не е само да лекуваме COVID-19

До момента системата работи добре, смята д-р Николай Брънзалов
21 сеп 2020 13:45, Красимир Ангелов
10

През изминалото денонощие в страната са регистрирани 44 нови случая на коронавирусна инфекция, при традиционно малко направени тестове пред неделния ден - 1 249 теста. Наближава скоро обаче сезонът на грипа и това ще създаде допълнителни затруднения как да разпознаем двата опасни вируса.

Още по темата
"Не е сезон на алергиите и настинки, все още няма такъв бум, но с влошаване на метеорологичните условия ще има. Немалка част от нашите пациенти посещават кабинетите ни. Обикновено симптомите не са толкова силно изразени, изчакваме няколко дни, оставяме ги в домашни условия, лекуват се чисто симптоматично и ако има влошаване на състоянието - търсим вариант, при който те да бъдат диагностицирани и предвижени по натам по веригата", каза зам.-председателят на Български лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че до този момент системата работи добре, По-голямата част от хората не са паникьосани.

"На сайта на общопрактикуващите лекари отдавна са сложени нашите предложения за поведението общопрактикуващия лекар в условията на пандемия. Ние спазваме инструкциите, но те не са перфектни и много трудно ще бъдат. Ние имаме проблем, този вирус е в обществото. Колкото по-рано го диагностицираме даден пациент, толкова по-лесно ще бъде овладяна инфекцията", коментира още Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Когато даден пациент има симптомите, те търсят контакт с РЗИ.

"В нашите предложения ние настояваме и да има пункт за набиране на проби извън лечебните заведения. Когато пациентите попаднат в болница с усложнения, са минали поне през двама, трима лекари, рядко са пациентите, които се самонасочват, за да бъдат хоспитализирани", допълни специалистът.

Брънзалов подчерта, че работата на личните лекари не е да лекуват само Ковид-19. Има и много хронични заболявания, които трябва да се открият в ранен етап и да бъдат наблюдавани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Д-р Брънзалов, имате още една работа от финансово естество - да ликвидирате общата задлъжнялост на болниците пред данъкоплатците, без да предизвиквате инфлационен натиск. Време и лекарската гилдия да се срещне с недоимъка като нас в резултат от фашизираните ви локдауни.
6
0
 
0
 
! Отговори
AZ преди 3 години
До Анонимен 2-------------------------------Няма безплатно,бе драги.Като искаш да се тестваш ти и децата ти ще си плащаш.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога и кой си излекувал от КОВИ бе помиярче! То ония доктор, дето почина не можа да се излекува от него, лекувал хора бил
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рисков контингент си, докторе. Короната удря такива с наднормено.Само един Господ знае кой ще лекува и кой ще бъде лекуван.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЗИ има написани ясни правила за контактни лица които подлежат на Карантинаи изследване, въпроса е, защо МОН не ги спазва и нарушава? Учителите прекарващи над 6 часа дневно в стая с над 30 деца не се водят контактни, не се и тестват,даже и да има заразени.>директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.>престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с пациент с COVID-19.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без масиво безплатно тестване няма да може да се ограничи разпространението.Сега набутаха и децата по училищата за да сеят заразата.
1
1
 
5
 
! Отговори
НЙД преди 3 години
И как лекувате Ковид-19 като все още няма утвърдено лечение? Все още се експериментира и налучква. Наблюдението на пациентите кой как ще ПРЕБОРИ вируса лечение ли се нарича? Ако има лечение, споделете го. Да сме спокойни и да знаем ето този медикамент лекува Ковид. Както се назначава например за бактериална инфекция толкова дни този антибиотик и след това вси1ко е ОК.