Честит празник! България отбелязва 112 години Независимост

Кулминацията на тържествата ще е във Велико Търново
Обновена: 22 сеп 2020 09:59 | 22 сеп 2020 07:19, Камелия Цветанова
160
Честит празник! България отбелязва 112 години Независимост
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България отбелязва 112 години от обявяването на Независимостта си. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“.  

Още по темата
В цялата страна ще има официални чествания и тържества.

Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг.

Празнично шествие ще измине разстоянието от крепостта „Царевец“ до паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България.
Тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“ е от 19:30 часа.

Тя ще ще приеме почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция ще бъде прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта.

По-рано през деня заместник-председателят на парламента Емил Христов ще бъде на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“. Емил Христов ще произнесе слово и ще поднесе цветя на пирамидата на Независимостта.

В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
НА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ БЪЛГАРИ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА ОТ КРЕМЪЛСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ. ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ СРЕД ОБЩЕСТВОТО НА ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ ОТ СВОБОДНИЯ СВЯТ.
139
2
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Без Русия нямаше да има Българско. Четете Достоевски.
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе ква независимост от османско в руско после в мутренско и натовско и европейско нашите родни продажници винаги си намират на кой да ни дадат зад ниците... и ни евът докато чак овците се събудят и зароптаят и малко и временно се появят някакви промени и овците заспиват отново и най-долната *** си намира пътя към властта, и отново и кръговрата на свободна България ами тва е...аре весела Ви "независимост "
137
0
 
2
 
! Отговори
глупак преди 3 години
До Сполай ти БългариьоХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХААААААААААААААААА................
136
1
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 3 години
До АнонименНЕ ЗНАЕШ ИСТОРИЯТА----БЪЛГАРИЯ Е БИЛА НА ТРИ МОРЕТА----БЯЛО ЧЕРНО И СРЕДИЗЕМНО---ТАКА ЧЕ СМЕ БИЛИ СИЛНИ КОЕТО НЕ Е ПО ВКУСА НА ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ ДОРИ И СЕГА ГЛЕДАТ ДА НИ ЗАКОПАЯТ ОЩЕ ПО---ДЪЛБОКО В ЗЕМЯТА ДАВАЙКИ ПАРИ ЗА ТОВА НА НАШИТЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ПОД ФОРМАТА НА СУБСИДИИ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО КОЕТО ВИНАГИ Е---НА ЗАГУБА
135
2
 
3
 
! Отговори
БОЕЦ преди 3 години
НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ---ДО 1989 СЕГА---ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА КОЛОНИЯ С ТРАГИЧНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО СПОРЕД ПРОГНОЗИТЕ --ИЗЧЕЗВА ДО 2050 ГОДИНА БЪЛГАРИИНО СЪБУДИ СЕ И СВАЛИ ТЕЗИ ГЛАВОРЕЗИ КОИТО СЕГА СА НА ВЛАСТ НО НЕИ СА ИЗБРАНИ ОТ ТЕБ----ТЕ СА НАНАЧЕНИ ОТВЪН И ЗАЩИТАВАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ А НЕ --БЪЛГАРИЯ
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник
133
1
 
4
 
! Отговори
Видев преди 3 години
ДА НИЕ ЧЕСТИТА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯЩатите са извоювали своята независимост от Англия но това не им пречи да говорят на Английски и да търгуват с АнглияНие сме умна и силна нация
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 133"Прав си. Коя богата европейска държава иска България да е силна и голяма. Дори сега отношението е същото, като богат към беден, няма да ни построят заводи и защо да го правят? Нямат изгода. Обяснете го на младите, които искат богат живот. Не е заложен в основите."Младите вече доста добре си живеят. Особено сравнено с преди. България никога в новата си история не е била "голяма". Даже и "средна" по големина не е била, тъй че тия бълнувания си ги спести.
131
6
 
5
 
! Отговори
Сполай ти Българиьо преди 3 години
112 Години България е независима от Русия.
130
1
 
8
 
! Отговори
20-годишен преди 3 години
Честит празник, хора!Предлагам ви да си починете от новините днес и да отделите време за вашите близки да отбележите Деня на независимостта заедно!Приятен ден от мен!
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета, че Рапорта на строените части на Военния университет ще бъде приет от председателката на НС Цвета К., наречена от премиера ... Като правило рапорт от военни части се приема от Главнокомандващия на БА ген.Р.Радев. Само че напоследък военните части в Клисура и Копривщица се поздравяват от Цв.К., а на десантната бригада - от мин.Каракачанов. Очевидно г-жа Караянчева проявява интерес към младите войници. Друго нещо си е да ги поздравиш и в отговор да чуеш мощно УРА!
128
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Имаме новини по националната Тв. на турскиимаме и турска партия в парламента - таЧестит празник на независимоста братя българи
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноПрав си. Коя богата европейска държава иска България да е силна и голяма. Дори сега отношението е същото, като богат към беден, няма да ни построят заводи и защо да го правят? Нямат изгода. Обяснете го на младите, които искат богат живот. Не е заложен в основите.
126
3
 
1
 
! Отговори
Колкото до: преди 3 години
Името на храма на краля много е спорно, кой го е сложил това име преди или след освобождението няма значение. Тия дето техния завет е тама не са били мъченици по никакъв начин. Името после ще го обсъждаме - най-важното е да мине под егидата на ЮНЕСКО долната част напълно влиза в критериите както и паметниците както и погребенията вътре, български културен паметник в който БПЦ да няма никакво участие и да не се споменава палестинско-израелският овчар вътре - никога повече!
125
0
 
10
 
! Отговори
АзГ преди 3 години
Българи, бъдете горди с Народната си Музика и Танци, с традиците си ( Трифон Зарезан, Нестинарство, Вадене на Кръста на Йорданов ден и много други. В Германия фолклора се презира, всеки който посмее да пее стари народни песни или да спазва някакви традиции се смята от ЗЕЛЕНО-ЧЕРВЕНИТЕ КЛИМАДИКТАТОРИ и БЕЗОТЕЧЕСТВЕНИЦИ за расист и нацист. Един народ без Традиции и Фолклор, народ без корени, е като ТЕСТО,можеш да го мачкаш и оформяш както си го искаш. За съжаление Германците си забравиха корена.
124
2
 
4
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Все пак България е всеоще по-независима от Германия, последната няма още подписан Мирен Договор след ВСВ и има само Основен Закон, а не Конституция. След обединението на Германия през 1990 беше решено да се създаде нова Конституция, но до ден днешен такава няма.
123
5
 
11
 
! Отговори
до Готина мацка преди 3 години
Ако България беше колония на Русия, щеше отдавна да построи АЕЦ Белене и Южен Поток, а не да следва "регулации и изисквания " на ЕС.
122
2
 
2
 
! Отговори
Владикооооо преди 3 години
Тия колони тама Асеневци и Калояна са ги донесни тама - ти ли ще ги местиш бе????? Църквата ще преместя ама тия колони и писмени данни за българските ханове и царе няма да пипна. Още малко и мадарския конник ще похристиянчиш!!1Айдеееееееее
121
2
 
1
 
! Отговори
Владикооо преди 3 години
Тия икони и всичко отгоре да хвърчи и влиза в статут на паметник на културата под егидата на ЮНЕСКО - тия номерца тия са мъртви, ние сме над тях нема да ги играеш що не знам дали знаеш тоалетната!