Доц. Чорбанов: Безсмислено е децата да са с маски в училище

Младите трябва да контактуват повече, а рисковите групи - да бъдат скрити
23 сеп 2020 09:58, Нели Христова
34
Доц. Чорбанов: Безсмислено е децата да са с маски в училище
Снимка: БГНЕС

„Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове”. Това заяви доц. Андрей Чорбанов - ръководител на департамент "Имунология" в БАН.

„Швеция, например, която не спря училищата и градините, показа, че това не е фактор за разпространението на заболяването. Това може да се види от всичките им данни. Там обаче възрастните хора не живеят заедно с ученици”, каза още той пред NOVA.

Според него е безсмислено децата да носят маски в училищата. „Не ми се вижда резонно да ги носят там, а след това да общуват без тях. Не виждам полза от тези мерки по отношение на децата”, категоричен бе Чорбанов.

„Без да искам да противореча на държавната политика, като цяло смятам, че груповият имунитет е нещото, което може ефективно да предотврати разпространението”, каза още той. И допълни: „В противен случай, докато има потенциални носители, докато има млади хора, които ще бъдат разпространители без да боледуват, на практика съществува и рискът”.

„Аз лично смятам, че по-важният подход беше младите хора да контактуват изключително интензивно през периода, а рисковите групи да бъдат скрити. При нас обаче е трудно да разделим възрастните от младите”, посочи Андрей Чорбанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има НеУмни ковидиoти отричащи вируса и ползата от маските, няма да се справим с епидемията.
28
2
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Безсмислено е да има маски изобщо. Новините за фалшивия вирус ги пишете веднага и с нечовешки хъс, а за 40%-ното увеличение на пенсиите в Румъния цари космическа тишина.
27
2
 
2
 
! Отговори
Простотии преди 3 години
До БобиКой вирус ве? Оня дето не е изолиран още и се предполага, че съществува с тестове дето не са за откриване на вирус а за мултиплициране на ДНК и РНК?
26
0
 
0
 
! Отговори
Простотии преди 3 години
До Анонимен 22За теб е късно лоботомиран си!
25
0
 
0
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
До r3v0lv3rОоооо, я да мълчиш!Такава постановка им спретнаха, че те се хванаха! Айде няма нужда!
24
0
 
1
 
! Отговори
А добро утро! преди 3 години
А добро утро! То изобщо не трябва да се занимаваме с кромид 19!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чорба, аре стига, че ти и още шепа наглеци надъхвате някакви луди да се заяждат с хората по улицата.Няма да слагам никакви неща по лицето си. Който се направи на ефе, ще има допълнителни дупки на *** си. Дреме ми за културисти, назобеняци и всякакъв вид тежкоподвижни фекаловози!
22
2
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До АнонименБорис Джонсън хвана ковида и почна да говори други работи. Той и Тръмп се правише на мъж после разправяше, че с маска трябва да сме навсякъде.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24Предлагам ти да не носиш каска и шал никога! Могат да ти пречат на дишането!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен КОВидиот преди 3 години
А може ли с леген на главата, той също не пречи на дишането?
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Купи си шлем, не е нужно да е маска. Не пречи на дишането! Има такива дето дори се слагат само пред устата и не пречат и на виждането. Никой не се е разболял от носенето за 10 мин в междучасията от маска!
18
5
 
7
 
! Отговори
С2О преди 3 години
Маските тровят, пречат на дишането, разболяват. *** да си лапат изпражненията, но защо трябва да разболяваме децата, за "по-добра" статистика ли?
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този има ли деца?
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак се изопачават нещата. Децата носят маски само докато са вътре и в общите помещения, т.е. за много кратко. Груповият имунитет е хубаво нещо, но не може да се позволи всички наведнъж да се разболеят, защото здравната система няма да издържи. Много специалисти се извъдиха, но хайде да заразим техните деца първо и да ги пуснем при бабите и дядовците!
15
8
 
6
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До АнонименИ аз се радвам, че синчето ти не носи маска. Дано те зарази качествено, че после 6 месеца да не можеш да дишаш и да пишеш по клавиатура! Естествения подбор не прощава.
14
6
 
3
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Владо 13Ей, гном, не пиши от мое име. Ще те глобяват до дупка, колкото и да не ти се иска. Като си *** със селски манталитет ще си седиш на село. В града се спазват мерки и правила. Щом искаш да живееш сред други хора ще изпълняваш общите правила! На село ако искаш ходи без маска, без *** и без пари. На никой няма да му пука!
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня ден минах да видя дали сънът ми носи маска в училищния двор и за моя радост не носеше.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чорбанов скоро да очаква нощно позвъняване от републиканския коронаджия д-р Кунчев! "Само аз останах да те защитавам, само аз..."
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Само със стаден имунитет ще преборим вируса.Борис Джонсън нямаше как да продължи по този път понеже имаше много критики от английските медии срещу него.Медийте са се слели със Биг Фарма и сега идеята е да се прави реклама на вируса и да се печелят маски, тестове и дезинфенктанти.
10
15
 
9
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Този да си завре дипломата отзад. Не сме Швеция и трябва да се спазват мерки и правила. Ако не бръкнем в джоба с глоби и наказания, тук всеки си прави каквото си иска. Аз например сам се глобявам когато си свалям маската за да се храня. както в останалите бели държави!