Как да различим истинското сирене от имитиращия продукт?

Темата коментираха Симеон Присадишки и Богомил Николов
23 сеп 2020 09:34, Ния Христова
36

 

Оказва се, че след палмовото масло има нова мода на заместващи субстанции в млечните продукти и това е водата.

Как държавата ще се справя с нелоялните търговски практики и как да различим истинското сирене от имитиращия продукт? 

"За палмовото масло се вдигна голям шум, правят се сериозни проверки. Търси се нов начин за постигане на по-ниска производствена цена, за сметка на качеството", каза зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадишки в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че когато продуктът е с по-голямо съдържание на вода микробиологичният процес в зреенето му е различен. По този начин трайността му се намалява и се влошават микробиологични му качества.
 
"Последното проучване беше насочено към продукти с цена под 9 лева, над половината бяха с изключително съдържание на вода - около 1/3 над стандартното. Тази вода не може да се задържи сама, трябва да има помощни вещества, тоест говорим за умишлена практика", отбеляза още изпълнителният директор на "Активни потребители” Богомил Николов.
 
От "Активни потребители" са предложили да се добави нов показател в наредбата за имитиращи продукти. По този начин ще се ограничава количеството вода, което е и предвидено в проекта за наредбата.
 
"Ако едно нещо струва 10 лева, а друг продукт - 8 лв., но с 20% повече вода - и в двата случая ще получите еднакво количество хранително вещество, но във втория ще получите измама и скъпа вода. Всяко едно необявено вещество в дадена храна може да бъде опасно", подчерта Николов.
 
"В България има в момента 20-30 бранда, които спазват нормите за традиционно производство на българско саламурено сирене. Проблемът не е човек, ако се излъже веднъж. Проблемът е, че това става практика на купуване", допълни Присадишки.
 
Богомил Николов категорично заяви, че при БДС контролът е доста строг. "В България има големи бели петна, в които лабораторен контрол няма. Има множество храни, които остават извън обхвата на акредитацията", обясни изпълнителният директор на "Активни потребители".
 
Присадишки посочи, че в България спрямо предходните години тенденцията за работене с вносно мляко намалява. "На този етап няма в животновъдството кой знае какви субсидии. Тази година ще има с 20% по-малко консумация на млечни продукти на база туризма", смята той.
 
Предвидено е допустимото количество вода в сиренето да бъде до 60%. "До края на октомври-ноември предполагам, че наредбата ще бъде в сила", каза Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Аууу преди 3 години
Сиренето когато е бяло и не мирише на нищо това не е сирене. Сиренето трябва да е бяло колкото е бяло прясното млеко леко да е вмирисано тоест да е втасало с шупли.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като липсва контрол, ще ядеме ***, а после ще боледуваме и ще мрем, това е положението, за да си крадът някой хора на воля, контролът навсякъде в държавата липсва.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години бях в една мандра и там казаха още две неща водещи до по-лошо качество на сиренето и кашкавала. Едното е съкращаването на времето за зреене, за да им излезе по-евтино, но така кашкавала може и да е отровен, а и по принцип качеството рязко пада. Второто беше свързано с цената на млякото и сивия сектор, който го изкупува на по-ниски цени и принуждава останалите да правят компромис с качеството, иначе цената става много висока и не го купуват.
31
6
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Е ти не можеш ли да се вдигнеш и да обиколиш 2-3 села около теб и да си вземеш тенекия сирене за следващия месец-два? Като искаш да ти го донесат в града ще си ядеш от Кауфланд.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купуват суровините на безценица обаче не им стига и слагат и сухо мляко колкото си искаш не плащат на хората си и най-накрая като дръпнат чертата го продават също като за истинско защото цените въобще не са ниски.Същата работа като с колбасите 20 лв за килограм ,а месо вътре и за 2 лв няма ей тва е лакомия.Направиха БДС да може да купуваме същите *** на по-високи.А *** изисквания колкото си искаш като щастливите им кокошки получили 20 см отгоре.Голямо щастие...
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ела в града и намери такова.....
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувам си краве сирене на 10 лв. килограма, а овче на 12 лв. 100% мляко. Човека гледа животните на ливадата в края на селото ми. Продава само на кофи и винаги е със записване. В магазин не съм пазарувал сирене от години.
27
0
 
23
 
! Отговори
Задава се преди 3 години
Въпрос в заглавието, а отговор не получаваме?Безсмислена статия.
26
0
 
38
 
! Отговори
Норге преди 3 години
Някой в крайна сметка разбра ли по какво да различим истинското сирене от фалшивото??? Аз 3 пъти прочетох статията и не намерих дори ред, в който да има нещо, което да кореспондира буквално със заглавието на статията!
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки вика мутрите развалиха това мутрите развалиха онова. Истината е,че всеки обикновен човек вече гледа как да открадне,измами и измисли някоя далавера. Има стотици мандри на не мутри които са на обикновени хора които не спят само и само да измислят нова далаверка. И понеже законите във всяка държава се променят тромаво спрямо скоростта с която излизат новости за далаверки всеки се възползва от тази слабост. Проблемът е вече в манталитета ни като общество.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма нашето бяло сирене се считаше за еталон за сирене в Европа и по света. Най-големите паралии се изтрепваха да го купуват.После дойде мутрокррацията и превърнаха този златен бизнес в нещо, което никой не ще да ползва, а в България от нямане на къде все още им купваме бок'луците.Това е резултата от "демокрацията", когато всеки завод за храна вече е собственост на някоя мутра. Да не изреждам списъка, че няма място. Е какво очаквате от такива собственици - "производители"?
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тези, които внасят сухо мляко от кравите в Чернобил, защото е най-евтино и никой не го купува, после от него правят сирене "по БДС" тях към коя група ги слагате?Тези са повечето "родни" производители.И за тях закон, глоба, затвор няма.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да каже кои производители са като хората и си струва да им ядем производството, тия пак ни будалкат "В България има в момента 20-30 бранда, които спазват нормите за традиционно производство на българско саламурено сирене."И не били фирми, не били марки, а били "бранда"?!?Абе тоя българин ли е или е внос от някъде или се е объркал къде се намира?
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак общи приказки първо у нас мандрите са повече от кравите и второ цената поне у нас не гарантира високо качество. Между другото как да определиш какво е сиренето когато е във вакуумна опаковка или в кутия и разбираш какво си взел чак в къщи.
20
0
 
18
 
! Отговори
Предлагам преди 3 години
1.Да се създаде една организация която да контролира всички бг продукти които се произвеждат и която да разрешава пускането им на пазара 2. Да се обявяват разрешените стоки в медиите3.Да се прилага много строг контрол на одобрените стоки и да се налагат наказания на неспазващите правилата!
19
0
 
29
 
! Отговори
Спиро преди 3 години
Следващият път, да направят сравнение м/у сиренето до и над 9лв.и каква е разликата /освен в цената/. Защото митът, че колкото е по скъпо, толкова е по хубаво, се изтърка. И да се побликуват имената на фирмите - мошенници.
18
1
 
30
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Трябва пълна забрана на имитиращите продукти! Производството им и наличието им в търговската мрежа е отровителство но клиентите! Отделянето на отделен щанд нищо не значи и не предпазва здравето на хората! Баба Гица колкото и да е вредно , като си брои стотинките, при наличието му ще си го купи !
17
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
аз накрая ще се науча да си правя сирене -купувам от някое село истинско мляко -и ще си ям истинско сирене -писна ми да давам по 50-80 лв за сирене на месец в магазина -и то вода вътре
16
0
 
9
 
! Отговори
работещ беден преди 3 години
Пари за сирене нямам.ям извара.
15
0
 
30
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Не е вярно, че 1 кг. сирене се прави от 7 л. мляко! Редовно си правя сирене-става от 5 литра! Млякото го изкупуват за около 60-80 ст./литъра! 5л.х0,80 лв/л=4,00 лв. Как цената на истинското сирене става 12-13 лв.? Мошеници по веригата-производител, търговец