Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас

Те са се ползвали с дипломатически статут
23 сеп 2020 17:00, Нели Христова
275
Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – затова, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
0
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Как е у бояна при гешката - заици има ли ис храстите , като ни гледа приличаме ли му на - балачетаТо армия няма руска техника останала от - соца дето ни е подарена от руснаците и чакаме - 25 годишните -ф 16 за военно историческия музеи Кви шпиони кви - 5 лева виш с турските има какво да се желае
224
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Моля, правете разлика между "статус" и "статут".
223
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 252Ха ха ха ха
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КукувенделНови хеликоптери, транспортни самолети, бронирани автомобили и джипове, кратери и в скоро време самолети и радиолокационни станции.
221
2
 
0
 
! Отговори
Кукувендел преди 3 години
Алооооо ашлаците, който не сте служили кое е новото въоръжение в армията?
220
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КукувенделКакви 98% бе другарю, за одеялата в поделенията говориш или за гаубиците?Я виж какво пише в статитята: за "модернизацията на българската армия". Това автоматично изключва руските тенекии.:))))))
219
10
 
2
 
! Отговори
Кукувендел преди 3 години
Руснаци шпионират армия, чието въоръжение е на 98% руско производство. Мдаааа малоумието на ГЕРБ няма граници!
218
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
249 Те са наши съюзници.
217
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев ми е неутрален, но подгони мутробизнесмените и руските шпиони, което е факт. Затова явно толкова му искат оставката. Иначе наистина прилича на онзи стар филм : селянина с колелото;))))
216
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко трябва да засвидетелства подчинение, че ще му изстине стола, за тва е целият този цирк. Армия да имахме пък то.. личният състав с чистачките може да се хване на селски стадион.
215
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Английски и френски шпиони няма ли..................хаха???Само руски имало...................хаха..................повярвах веднага!!!!
214
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Лицата са с руско гражданство и имат дипломатически статут?За какво им е на руснаците това, когато си имат роби с българско гражданство, а някои от тях са и с имунитет?Едно време не им трябваха хора на терен, защото българските роби се справяха по-добре от всякакви руснаци с това да ни продават на СССР. Даже Тодор Живков ни предложи за 16та реСпублика, а петилетките ги "преизпълнявахме" редовно (заради което ни се смееше целия източен блок, начело с съветските другари).
213
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западни шпиони няма ли???Само руски , нали............................хаха???
212
13
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Най-вероятно пак изсмукани от пръстите обвинения
211
11
 
4
 
! Отговори
деди преди 3 години
в един разграден дом да търсиш шпиони смешни и,виж да ви докопат наркоканалите и да ви е страх да не ги вземат да изгонените ги че гладни ще останете
210
2
 
2
 
! Отговори
ДоАнонимен 230 преди 3 години
Дали му и на дяда му Ленин да пипа каквото иска и пиипааал,пипаал и даже целувал знаете къде
209
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 219НИЕ СМЕ УЧИЛИ ИСТОРИЯ РЕДАКТИРАНА ОТ БКП!ДАЖЕ НИ СМЕ УЧИЛИ, ЧЕ РУСИЯ Е ОБСТРЕЛВАЛА ВАРНА!НИЩО ЗА ЦАРИЦА ЕЛЕОНОРА! НИЩО ЗА ТАЗИ ВСЕОТДАЙНА ЖЕНА! НИЩО ЗА АЛЕКСАНДЪР БАТЕНБЕРГ-ИСТИНАТА, ЧЕ Е УЧАСТВАЛ В РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА! НИЩО ,ЧЕ РУСКИЯТ ЦАР ПРАЩА ДА ГО АРЕСТУВАТ И ОТКАРАТ В РУСИЯ! РУСОФИЛИ ПРЕДАВАТ ЦАРЯ НА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ НА РУСКИЯ ЦАР!ГНУСНИТЕ РУСОФИЛИ ДНЕС ОТНОВО ИСКАТ ДА СЪСИПЯТ ДЪРЖАВАТА И ДАЖЕ ПАРТИЯ ЩЕ ПРАВЯТ! ОТВРАТ!
208
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трима са, ама Румен Рублата в момента не могат да го пипат. Но след импийчмънта...
207
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Найпосле имаме прокурор на място. Не му пука Кой Кой е. Овации
206
6
 
27
 
! Отговори
БравоГешев преди 3 години
Продължавай така! Никаква прошка за шпиони и предатели на БГ! Сигурно фигуранта се е подмокрил от страх,усещайки,че вече идва неговия ред! Най-после и България да има работещ и действащ прокурор ,а не ФИГУРАНТ!!!