Сега бил идеалният момент за ваксина за грип, особено за децата

Клинично коронавирусът и грипът не се различавали
52
Сега бил идеалният момент за ваксина за грип, особено за децата
Снимка: Pixabay

Сега е идеалният момент да се ваксинират децата с ваксина за грип, смята педиатърът д-р Гергана Петрова от УМБАЛ "Александровска".

Тя препоръча малките деца след 3-годишна възраст, когато тръгнат на детска градина и имат повече социални контакти, да бъдат ваксинирани.

Още по темата

"Клинично обикновеният грип и коронавирусът могат да са неразличими. Затова ще разчитаме на бързите тестове, защото за грип със сигурност работят, а за COVID засега са по-бавни. Това, което би помогнало на всички лекари, е да си повишим самосъзнанието и да си сложим ваксина за грип. Ако е сложена ваксина за грип и стане инфекция на детето след около месец и половина-два, със сигурност не е грип", коментира педиатърът пред БНТ.

"За да се направи тест, е много важно да се види епидемиологичната връзка", каза още тя.

"Нормално е децата да боледуват, нормално е да вдигат температура. Не може всяко 37,5, което много стресира майките, веднага да се търчи. Ако детето има някаква банална вирусна инфекция, но родителите му го заведат в лаборатория и то стои с някой доказано заразен с коронавирус, рискът е много голям", коментира д-р Петрова.
Съветът на педиатъра е да се въоръжим с търпение, да спазваме инструкциите и социалната дистанция.

"Неприятно е да се носят маски, но това е необходимото зло, за да се пазим. Те не са панацея за коронавирус, но намаляват страшно другите инфекции", коментира д-р Петрова.

Тя допълни, че всяко едно хронично състояние може да окаже някакъв утежняващ фактор, ако се разболее детето, но ако детето е в добро общо състояние с контролирано хронично заболяване, то може да ходи на училище, стига да спазва мерките.

Според педиатъра при децата най-често вирусът започва с болки в гърлото и висока температура, но тя напомни, че е важен епидемиологичният контакт.

Д-р Петрова посъветва родителите да не прекаляват с имуностимулантите, не е добре да се свръхстимулира имунитетът, да дадат нещо безобидно на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно, ама ваксини за грип няма налични по аптеките.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много се заразяват от грип пътуващите с градския транспорт. Причината е проста - тези хора не могат да си позволят да не ходят на работа и когато са болни от грип и така заразяват околните - колегите си и най-вече пътуващите с тях в градския транспорт.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази забрави да каже, че може и да не улучат за кой вид грип да ни ваксинират..Моят опит е малък - преди 15 години се ваксинирах веднъж за грип и го изкарах много по-тежко от обикновено. Друго даде ефект при мен - от 2007 година спрях да ходя на работа с градски транспорт и от този момент вече 14-та година от грип не боледувам, както и семейството ми.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ха ха хаха ха ха
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никакви ваксини да храним бил геитс тои е лош човек и ние обикновенните хора него харесваме. всичко с тия ваксини е да контолират масите а никои няма право да ми контролирва масата на коиато седим вкашти заштото е свештено място масата. как ште я контролира? и ваксините са с цел да контролирват масите не знам как ште го направят но контролирват и бил геитс им помага
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен лично почти не ме прескача грипа всяка зима.Но докато го карам в къщи,а не в болница,ваксина няма да си сложа.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Хайде да не прекаляваме.И тогава имаше болести,но никой не им казваше грип.И аз и много мои приятели сме яли в *** инжекции с пеницилин и гентамицин когато сме били с пневмонии.Но те се получаваха от не пазене в студеното време.Не от вируси.
41
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Ааа не, не сте познали. Никакви такива *** няма да си инжектирам, нито аз, нито някой от семейството ми.
40
3
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
До ЗигИменно, сега знаем, че всичко е измама и за това не искаме да ни инжектират щяло и нещяло. Едно време нямаше интернет и не бехме осведомени, за това ни шареха с всичко.
39
1
 
2
 
! Отговори
Зиг преди 3 години
До АнонименЗа дървените ваканции си прав(а) - дървени бяха, наистина. Не грипни, грешката е моя.
38
2
 
0
 
! Отговори
Зиг преди 3 години
До АнонименНе, не лъжа. Всичко, което написах е точно така, както беше при нас. Завърших '96
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗигЛъжеш,до 1995 година съм ходил на училище,и не сме имали грипни ваканции,а дървен изащото нямаше пари да се отопляват училищата. Нямаше грипове,и вируси,нито един мой съученик или аз не съм боледувал.
36
3
 
5
 
! Отговори
Зиг преди 3 години
До Анонимен 36Аз съм от същото това време. Имахме грипни ваканции. И ангини изкарвах редовно, и настинки, и сума ти пъти с температура лежах вкъщи (тогава амидофенът беше много популярен срещу висока температура), и с бронхит пневмония в болница бях, на пеницилин. Биеха ни ваксини редовно (никой не питаше коя за какво е) - идваше сестрата в класната стая и един по един пред дъската ни изреждаха да ни ги бият. Така че, не мога да потвърдя достоверността на твърдението ти.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не отговаря на въпроса защо когато ние бяхме ученици 80-те и 90-те години нямаше вируси и грипове? Нямахме грипни ваканции,ни сме отсъствали нито веднъж заради грип,нито сме имали хрема и кашлица,за температура да не говорим,не знаехме какво е това като ученици, въпреки,че имаше студени и снежни зими?
34
0
 
14
 
! Отговори
Forever преди 3 години
Природата е дала достатъчно средства за лечение, колкото е по-чист организма,толкова е по- силен да се справи с инфекциите.
33
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз си ваксинирах близките.дадох 22лв за ваксина на човек.спестих си по 200лв за лечение от 4 грипни щама.миналата година също.няма ви храня бялата мафия после.пък вие яжте чесън и пийте треволяци превантивно
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога рептилското влечуго Бил Гейтс започне да си ваксинира децата,тогава можете да ни пробутвате вашите вредни ваксини
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой щам на грипа ще борим, при положение, че въобще нямат идея кои точно щамове ще нападнат зимата. Важното е милиарди да се въртят, а здравето на хората кучета го яли!Като ги гледам великите учени как се справят с корона вируса при положение, че корона вирусите са познати от десетки години, представям си колко им е качествена и безопасна ваксината срещу грип!
30
3
 
16
 
! Отговори
продажни педиатри преди 3 години
Поредния продажен педиатър... Защо не каже за кой щам на грипа са ваксините? Защо не каже колко щама грип има? Защо нагло лъже че "Ако е сложена ваксина за грип и стане инфекция на детето след около месец и половина-два, със сигурност не е грип" ???? Аааааа да , защото й плащат за да лъже, сетих се!!!!!!
29
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Мнителен (номер 24)За да бъда разбран правилно искам да кажа в заключение, че с тези мои коментари се старая да бъда обективен - не издигам в култ никой специалист, лекар или учен.Мангъров използва доста спартански стил на лечение, който не приемам напълно, но това не значи че той не казва истината за новия вирус SARS-CoV-2.